Ce sunt deșeurile municipale?

Deșeurile municipale sunt reprezentate de totalitatea deșeurilor menajere și similare acestora generate în mediul urban și rural din gospodării, instituții, unități comerciale și de la operatori economici, deșeuri stradale colectate din spații publice, străzi, parcuri, spații verzi, la care se adaugă și deșeuri din construcții și demolări rezultate din amenajări interioare ale locuințelor colectate de operatorii de salubritate. Gestionarea deșeurilor municipale presupune colectarea, transportul, valorificarea și eliminarea acestora, inclusiv supervizarea acestor operații și întreținerea ulterioară a amplasamentelor de eliminare.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Deșeurile municipale sunt tratate prin depozitare (38%), incinerare (22%), (25%) reciclare și compostare (15%).

Deșeurile nereciclate corespunzător și amestecurile improprii care includ deșeuri periculoase reprezintă o amenințare reală pentru sănătatea publică, iar colectarea separată nu trebuie văzută ca un lucru facultativ, ci  ca o măsură esențială în conservarea mediului și în protecția sănătății populației.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Colectarea separată trebuie să fie încurajată și realizată la o scară cât mai largă pentru a preveni efectele ireversibile ale poluării, iar ca procesul să fie accelerat, cetățenilor le revine o misiune importantă în traseul reciclării separate. 

În cadrul deșeurilor municipale deșeurile periculoase reprezintă cea mai mare problemă și nu doar la nivelul unui municipiu din România, ci în întreaga lume.

Datele indică colectarea a 13 tone de deșeuri periculoase strânse într-o singură secundă la nivel global. Aceste deșeuri există în numeroase stări, iar când sunt amestecate cu deșeurile obișnuite, prezintă consecințe cu adevărat îngrijorătoare pentru sănătatea publică.

Europa generează cantități foarte mari de deșeuri: de alimente și din grădinărit, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri miniere, deșeuri industriale, nămol, televizoare vechi, mașini vechi, baterii, pungi de plastic, hârtie, deșeuri sanitare, haine vechi și mobilă veche… și lista poate continua.

Cum ar fi dacă am putea să utilizăm deșeurile ca resursă și să reducem astfel nevoia de a extrage resurse noi? Extracția unei cantități mai mici de materiale și utilizarea resurselor existente ar putea contribui la evitarea unei părți dintre impactul creat de-a lungul lanțului. În acest context, deșeurile neutilizate reprezintă, de asemenea, o potențială pierdere.

In UE se generează 481 de kg /locuitor, 42% din deșeurile municipale sunt reciclate sau compostate, iar statisticile arată că românii produc cele mai puține deșeuri reziduale din UE (aproximativ 287 kg/pers).

Perioadele cele mai “propice” reciclării în masă erau cele de război. Germania este una dintre țările în care raționalizarea și reciclarea au fost adoptate atât în timpul cât și în perioada pre-război. În special se recicla fierul dar și alte metale rare, fibrele textile sau oasele din care se făcea apoi săpun.

Lipsa resurselor cauzată de cele două războaie mondiale și alte evenimente au încurajat puternic reciclarea. Campanii guvernamentale puternice au fost promovate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în fiecare țară implicată, împingând cetățenii să doneze metale și să conserve fibrele, ca o chestiune importantă de patriotism. Programele de conservare a resurselor stabilite în timpul războiului au fost continuate și ulterior în unele țări ce nu stăteau foarte bine la capitolul resurse naturale, cu ar fi Japonia.

Așadar, ar trebui să reducem cât de mult putem, să refolosim tot ce putem, să reciclăm, dar mai ales trebuie să  sprijinim inițiativele care duc la o economie circulară prin formarea de obiceiuri sustenabile.

Fiecare recipient de plastic pe care l-ai aruncat vreodată există încă, pe această planetă, poluând  natura, solul  sau în apele noastre. Fiecare ambalaj alimentar șau ceașcă de cafea, totul se află încă printre noi, deci rolul nostru este major.

 

 

 

 

26 ianuarie 2023 la 11:08
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Comunicat de presa
acum 26 minute
Aventura îndrăgitelor personaje din fimul “ Sirenele” continuă cu seria 2 “Sirenele: Insula Misterioasă”
Ajunse pe insula misterioasă, cele 3 sirene încearcă prin toate mijloacele să renunțe la puterile lor magice, însă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Sibiul turistic, acest imens loc de cazare
 * Peste 480 de unități autorizate în oraş şi aproape 2.000 în judeţ. 12 dintre ele sunt de...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Încep înscrierile pentru “Bibliovacanța 2025” la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA anunţă că începând de lunea viitoare - 23 iunie, debutează înscrierile pentru programul "Bibliovacanța". Programul...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 17.06.2025 CRISTIAN, strada XVII partial, strada...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
CJ Sibiu caută diriginte de șantier pentru modernizarea drumurilor din județ
Consiliul Județean Sibiu a lansat un anunț prin care solicită serviciile unui diriginte de șantier pentru lucrările de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Incendiu puternic la intrarea în Cristian. Un cap de tractor a ars în totalitate
Un incendiu a izbucnit luni pe DN 1, la intrarea în Cristian, unde un autocamion staționat a fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
De câți bani avem nevoie pentru o zi „cu de toate” la Ocna Sibiului
După o lună mai puțin prietenoasă, vremea bună a revenit, iar turiștii și localnicii au început să se...
Actualitate
3 min de citit
acum 4 ore
Investiție strategică pentru modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în municipiul Sibiu, județul Sibiu
(CP) Distribuție Energie Electrică Romania, sucursala Sibiu, derulează lucrarea de investiții ”Stația de transformare 110/20 kV Sibiu Vest în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 5 ore
”Super-Teo”: are sindromul Down, merge la școală, taekwon-do, călărie, fotbal, înot, schi și dansuri
Între tinerii elevi ai Clubului ”Puma” se află Teodora, elevă a Școlii Gimnaziale ”Ioan Slavici” din Sibiu. Are...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 5 ore
Weekend plin pentru polițiști: alcool, permise reținute, un furt de poveste și multe dosare penale
Sfârșitul de săptămână care s-a încheiat a fost unul plin de evenimente pentru polițiștii sibieni. Aceștia au desfășurat...
Actualitate
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Aria PLUS, cel mai modern centru de recuperare medicală și sportivă din Transilvania
La Sibiu pot fi tratate afecțiuni osteoarticulare și musculoscheletale și alte patologii din sfera următoarelor specializări: recuperare medicală...
Actualitate
5 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 6 ore
O nouă etapă pentru înscrierea la creșe. Unde au mai rămas locuri libere
 Astăzi debutează a doua etapă de înscriere a copiilor la creșă. Preluarea dosarelor se va face până în...
Actualitate
3 min de citit