Cartoful

Originar din America, a fost adus în Europa prin sec. XVI-lea, apoi adus în Germania, Spania, Italia şi Franţa. La început, cartoful era folosit în Italia la hrănirea porcilor, în Germania era dat mai mult pe la închisori, iar în Franţa era considerat aducător de lepră. Cel care a promovat folosirea cartofului în Franţa a fost un om al regelui, numit Parmantier, care a dat dovadă de mult curaj în lupta pentru susţinerea cartofului în alimentaţie. Însuşi regele Franţei, Ludovic al XVI-lea, l-a susţinut pe Parmantier oferindu-i un teren în jurul Parisului spre a cultiva cartofi. Toată grădina a fost jefuită din dorinţa de a ştii ce gust au aceşti cartofi. Cartofii au fost pregătiţi după cărţile lansate de Parmantier. Ca semn al apobării strădaniei lui Parmantier, cu ocazia serbării date în saloanele de la Versailles, regele a apărut având în mână un buchet de flori de cartofi. Acest gest a atras atenţia nobilimii care, spre a fi pe placul regelui, a început să poarte la butonieră flori de cartofi şi, bineînţeles, să folosească această legumă în alimentaţie.
Cartofii cei mai căutaţi sunt cei mici şi galbeni, aşa-zişi de Olanda, care nu se fărâmă la fiert, având o cantitate mare de minerale, materii albuminoase, sunt şi cei mai hrănitori. După aceştia, uşor de mistuit şi destul de nutritivi, sunt cartofii roz, care nu se fărâmă. Specia de cartofi galbeni, asemănători cu cei de Olanda, dar fiind mai mari, nu sunt recomandabili ca hrană a omului, au puţine minerale şi se aparg la fiert, iar puţinul gust pe care-l au se risipeşte. Nu sunt recomandaţi celor care se hrănesc numai cu vegetale. Compoziţia chimică a cartofului variază după an şi după teren. Cartofii cei mai uşor de digerat sunt cartofii copţi în coajă la cuptor sau în spuză, deoarece păstrează toate elementele. Cartoful este o legumă ce nu cunoaşte contraindicaţii, constituind un aliment de bază pentru populaţie.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
04 februarie 2022 la 00:15
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 37 minute
Sibienii dau aromele de vanilie și ciocolată pe cele de whisky, popcorn sau pesto cu fistic. Sortimente inedite de înghețată în centrul Sibiului
Suntem în plin sezon de vară, iar pe pietonala Nicolae Bălcescu vitrinele de înghețată surprind localnicii și turiștii...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Se caută voluntari pentru „Exploratori în Satul Luminii”
Pentru asigurarea unor condiții de desfășurare cât mai bune, coordonarea participanților și diverse alte activități specifice, organizatorii celei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Directorul Muzeului Astra a făcut senzație cu „cuțâtoaia” la Făgăraș Fest
Atelierul de șindrilar al Muzeului Astra a stârnit curiozitatea celor veniți să petreacă pe muzică bună și să...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 zile
Ce facem în weekend: vizităm Muzeul ASTRA și participăm la ateliere și concerte, mergem în drumeții sau admirăm mașini la Raliul Sibiului
Chiar dacă suntem într-o perioadă cu câteva zile răcoroase, weekend-ul se anunță cu temperaturi în creștere, numai bune...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 zile
Mission Aigle/Eagle Mission Cincu (NATO) lansează Provocarea Vulturului
Pentru unii dintre cei mai mici locuitori ai orașului Agnita, dar și pentru copiii din împrejurimi, militarii NATO...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 5 zile
Elena Gheorghe, invitata specială la „Ziua Familiei Cisnădiene”
În pregătirea „Zilelor Orașului Cisnădie”, sărbătoare care va fi organizată în cursul lunii august,  Casa de Cultură Cisnădie,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 săptămână
Un apus de soare în Șaua Bătrâna, scopul drumeției de vineri
Ce poate fi mai frumos decât un apus de soare pe răcoare. Programul Anii Drumeției a pregătit, pentru...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 săptămână
În căutarea „Omului Verde” de la Richiș, pe traseul Via Transilvanica, prin păduri și coline
În weekend, zeci de drumeți s-au echipat corespunzător și au pornit într-o drumeție prin păduri și coline spectaculoase,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 săptămână
„Exploratori în Satul Luminii” – mișcare în natură, socializare, voie bună și alte provocări, la Sadu
„Exploratori în Satul Luminii” este o nouă și inedită inițiativă a Primăriei comunei Sadu, sprijinită de partenerii Asociația...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
Românii par a nu mai dori intermediari pentru vacanţe. Aproape jumătate îşi rezervă direct transportul și cazarea
Un studiu realizat de către Reveal Marketing Research pentru evidenţierea principalelor comportamente și criterii de decizie ale românilor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 săptămână
Ghidul Michelin: Muzeul Astra – Locul I în topul muzeelor din România. Brukenthal ocupă locul IV
Noua ediție a Ghidului Verde Michelin dedicată muzeelor și turismului cultural din România plasează Muzeul Astra din Sibiu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
“Litoralul Sibiului” de la Lacul lui Binder. De succes local dar prea sărac în oferte pentru a se vorbi de turism
Sibiul are şi el mini-litoralul său, în afară de "standardul" Ocna Sibiului, care este altceva şi care mai...
Actualitate
10 min de citit