Brainrot, noua obsesie online. Ce spun tinerii sibieni şi ce ascund „meme-urile virale”

Acasa >

Articol

În ultimul an, AI-ul a avansat mult, atât de mult încât devine greu să diferenţiem realul de ireal. Sute de postări cu titluri precum ,,Nimeni nu apreciază” sunt distribuite de români, fără ca aceştia să conştientizeze o secundă că, în spatele emoţiilor, de cele mai multe ori triste, se află persoane care profită de AI.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un alt exemplu de manipulare în online poate fi povestea de viaţă a lui Mihăiţă, băiatul care spală parbrize în centrul capitalei. O poveste clasică şi emoţionantă, care a strâns în doar 24 de ore peste 22.000 de like-uri  şi mii de distribuiri.

De la ilustraţii banale la mesaje ascunse

Astăzi nu vorbim despre Mihăiţă şi nici despre postările emoţionante create prin AI, ci despre un fenomen mult mai grav. În ultimele două luni, pe TikTok au fost răspândite mai multe video-uri realizate prin AI, dar care nu au niciun sens. Meme-ul „brainrot” (tradus în română ca „putrezirea creierului”) este cea mai nouă obsesie online a generaţiei Alpha şi reprezintă conţinut intenţionat absurd, haotic şi supra-saturat. Fenomenul „brainrot” prinde atât de bine la copii și adolescenți pentru că îmbină haosul vizual cu expresii ușor de reținut, precum „Tralalero Tralala”, „Balerina Capucina” sau „Bombarino Crocodilo”. Acestea nu au un sens clar, dar sună atât de amuzant, încât devin instantaneu virale. Şi acum vine întrebarea: Cine este Bombarino Crocodilo? După cum aţi putut intui, este vorba de un crocodil care este şi bombardier militar.

Dar care este problema?! În spatele conţinutului haotic se pot afla mai multe riscuri: dependenţa de stimuli rapizi, scăderea capacităţii de concentare, exces de ironie sau scăderea apetitului pentru conţinuturi de calitate. Pentru că nu era suficient, aceste video-uri pot ascunde diverse mesaje. În presa internaţională au apărut mai multe articole în care sunt traduse şi interpretate texte precum: Tralalero Tralala, Bombarino Crocodilo sau Ballerina Cappucina.

,,Bombardiro Crocodilo este extrem de controversat și jignitor. În esență, este vorba despre o voce satirică și exagerată, folosind tehnologia de tip text-to-speech, care povestește scenarii absurde ce implică un crocodil-avion bombardier. În acest caz, se face referire la evenimente din Gaza și Palestina într-un mod total iresponsabil și insensibil”, potrivit trending.knowyourmeme.com.

Traducerea completă a audio-ului sună astfel: „Bombardiro Crocodilo, un aligator care bombardează copii în Gaza și Palestina, nu crede în Allah și iubește bombele”.

Un alt exemplu este şi „Tralalero Tralala”. Contul de TikTok care a postat inițial sunetul „Tralalero Tralala”, a fost interzis de TikTok la începutul anului 2025. Ulterior, efectul sonor a fost folosit de utilizatori ai TikTok-ului. Un transcript al audio-ului și traducerea sunt prezentate mai jos:

„Trallallero Trallalla, porc Dumnezeu și porc Allah. Eram cu fiul meu nenorocit jucând Fortnite, când, la un moment dat, apare bunica mea, Ornella Leccacappella, și ne spune că ăla nenorocit de Burger ne-a invitat la cină să mâncăm piure de pene.” „Cappella” în italiană se traduce de obicei ca „capelă” (un loc religios), dar, în contextul specific al numelui „Leccacappella”, există o interpretare vulgară. „Leccacappella” poate fi tradus ca un termen peiorativ, având sensul de „lingător de capelă”.

Ce spun tinerii sibieni

Am întrebat mai mulți tineri de diverse vârste dacă folosesc astfel de expresii și ce părere au. Cei de 15-17 ani ne-au mărturisit că utilizează zilnic formulările de mai sus, mai ales la școală, dar nu cunosc sensul. Întrebându-i de ce o fac, ținând cont că nu există o logică, au răspuns: „Nu știm ce înseamnă, dar ne place cum sună”.

,,Mi se pare cool, sună mişto şi sincer îmi place şi cum arată. Nu cred că au vreo semnificaţie, sunt doar nişte cuvinte aruncate. În fiecare pauză se aud expresiile acestea, nimeni nu are vreo problemă”, spune Marian, elev în clasa a IX-a.

„Eu cred că e mai bine să avem genul acesta de trend-uri, decât cele care ne-ar pune viaţa în pericol. E ridicol să ni se interzică să nu mai folosim acele cuvinte. Până la urmă, nu au niciun sens”, ne-a mărturisit David.

Curioşi, am ales să stăm de vorbă şi cu tinerii de 20-24 de ani. Cei mai mulţi ne-au transmis că nu folosesc expresiile şi li se pare banal noul trend.

„Nu înţeleg acest trend şi mi se pare că nu are niciun sens să foloseşti acele cuvinte. Am observat că sunt mulţi adulţi pe TikTok care se întrec în a reţine acele formulări”, spune Mihai.

,,Am văzut mai multe videoclipuri pe TikTok în care cineva explica faptul că în spatele mesajelor sunt jigniri la adresa divinităţii. Sincer nu mă gândeam că ar putea înfluenţa negativ nişte simple tiktok-uri. Oricum, eu nu am folosit expresiile respective”, adaugă Carmen.

,,Pe mine mă amuză acele clipuri. Nu înţeleg mesajul, dar îmi place accentul din italiană. Nu văd o problemă cu acest trend”, specifică Maria.

„Îmi place limbajul brainrot, îl folosesc. Cu siguranță nu știam că balerina cappuccina face parte din acest limbaj. Despre celelalte două expresii nu știam deloc. Nu îmi place trendul, mi se pare ceva infantil și prostesc. Cu toate acestea, îi înțeleg latura comică și de ce mulți oameni consideră acele expresii foarte amuzante”, precizează Carmen.

„Mi-au apărut și mie aceste videoclipuri, care mi se păreau amuzante, cu acea voce și cu accentul italian. Nu de mult am aflat ce înseamnă, de fapt, tot ce spun ele acolo, iar asta m-a făcut să îmi schimb părerea. Nu mi se mai par amuzante. Am înțeles că spuneau ceva rău despre Dumnezeu, iar asta nu mi se pare deloc în regulă de promovat”, încheie Cătălina.

Pe pagina de Instagram a Kaufland Slovacia a fost distribuită imaginea de mai jos, care face referire la noul trend al sezonului: Ballerina Cappucina.

Autorul acestui trend nu se cunoaşte. Părinţii sunt sfătuiți să fie atenţi la conţinutul online pe care îl consumă copiii, mai ales cei care au vârste fragede.

Autor
07 mai 2025 la 13:09

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 14 ore
Au venit banii de alocaţie
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu anunță că miercuri s-au făcut plățile pentru 82.731 beneficiari de...
Eveniment
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Teatru caritabil la Cisnădie. Un bilet, o şansă pentru Darius
Sibienii sunt invitaţi să ia parte la o iniţiativă care i-ar putea schimba viaţa lui Darius. În 25...
Social
1 min de citit
acum 3 zile
(ÎN CURS DE ACTUALIZARE) Aproape 20 de procente între Simion și Antonescu, în țară, după numărarea a 60% din procesele verbale din secții
Actualizare 22.25: 41,8 la sută are George Simion și peste 1,7 milioane de voturi după numărarea voturilor din 60...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 zile
O poveste cu o doză aruncată pe jos sau cum să arăţi că ţi se rupe
Nu am fost niciodată adeptul zicătorii aceleia cu "cei şapte ani de acasă" care era oricum o tâmpenie,...
Actualitate
3 min de citit