Articol
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a anunțat, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, din cadrul celei de-a doua zile a reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, că România va acorda o nouă contribuție de 750.000 dolari la Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova (Moldova Defense Capacity Building Trust Fund), în plus față de contribuția de 600.000 dolari acordată în cursul anului 2022. La fel, România va mai oferi o nouă contribuție, de 830.000 dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund).
Aurescu a mai solicitat aliaților ca la Summitul de la Vilnius să fie abordată strategic relaționarea cu Rusia și China, pornind de la parametrii setați prin Noul Concept Strategic al NATO adoptat la Madrid. A subliniat că, sub nicio formă, Rusia nu poate influența arhitectura de securitate europeană și a condamnat încă o dată retorica nucleară a Rusiei, în special în contextul anunțului privind poziționarea de arme nucleare tactice în Belarus.
Ministrul român a mai făcut apel la continuarea măsurilor la nivel operațional, inclusiv cu privire la Grupurile de Luptă de pe Flancul Estic dintre care face parte și cel din România. A indicat că, în aplicarea deciziilor Summitului de la Madrid, sunt necesare, printre altele, prepoziționări de echipamente și alocarea clară de trupe de întărire, acces adecvat la resurse, capacități crescute de monitorizare și supraveghere maritimă și aeriană. El s-a mai referit la investițiile pentru apărare ca temă prioritară a Summitului de la Vilnius și a reiterat angajamentul ferm al României îndeplinirea tuturor responsabilităților în domeniul consolidării securității și apărării, menționând alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru apărare.