Ateliere gastronomice la Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA

În cadrul programului anual "Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei", Muzeul ASTRA (re)aduce în atenția publicului secvențe de gastronomie specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Duminică, 30 octombrie, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei ucrainene și lipovenești. Începând cu ora 13, vor fi pregătite rețete ca plachia de pește și storceagul. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Rețetele preparatelor:

Plachie de pește 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ingrediente: Pește proaspăt (somn, știucă, crap), aproximativ 1 kg (gata curățat); ceapă – 6 buc.; ardei gras de diferite culori – 2 buc.; suc de roșii/bulion – 300 ml.; Ulei – 1 l; sare și piper – după gust; Pătrunjel/leuștean – 1 legătură. Modalitatea de preparare: se porționează și se sărează peștele proaspăt. După aproximativ o oră se dă prin făină și se pune în uleiul încins până ce va prinde o crustă aurie. Între timp se pregătesc legumele: ceapa tăiată solzișori, ardeii de diverse culori tăiați cubulețe, roșiile tăiate cuburi și nu în ultimul rând suc de roșii sau bulion. Legumele puțin călite se vor fierbe în sosul de roșii căruia i se adaugă sare și piper după gust. Se pune și peștele prăjit, care se va da în câteva clocote, pentru a desăvârși gustul mâncării. Se presară pătrunjel sau leuștean verde și se servește cu mămăliguță fierbinte și un ardei iute. 

Storceag 

Ingrediente: somn tăiat în cubulețe – 200 gr.; cartofi – 4 buc.; ceapă – 1 buc.; morcovi – 2 buc.; ţelină -1 buc. Mică; smântână – 200 gr.; gălbenuș de ou – 2 buc.; sare – 1 linguriță; mărar/ pătrunjel/ leuștean – 1 legătură; oțet – 1 linguriță. Modalitatea de preparare: Într-o oală, se călește morcovul în puțin ulei, pentru culoare, apoi se adaugă țelina și ceapa. Când s-au călit, se toarnă apă și se lasă la fiert pentru 15-20 minute. Se adaugă cartofii și se lasă să fiarbă câteva minute. Când încep cartofii să se facă, se pune și somnul, care trebuie sărat puțin înainte. Se adaugă oțet, atât pentru gust cât și pentru a da fermitate cărnii de pește. Când peștele este gata fiert (maxim 10 minute), se drege ciorba cu smântână și ou. Se presară verdeață la sfârșit, după preferință.

Atelierele fac parte din programul Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a, 2022.

27 octombrie 2022 la 12:28
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 ore
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 5 ore
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 10 ore
(FOTO) Aproape 370 de rutieri din 30 de companii sibiene la startul ”Cursei Sponsorilor”, competiția de debut a evenimentelor prilejuite de Turul Ciclist al Sibiului
Profitând de vremea excelentă, 369 de iubitori ai ciclismului, reprezentând 30 de companii sibiene, au pedalat, duminică, între...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Damian Drăghici și spectacolul cu drone au încheiat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Mii de oameni au aplaudat momentul
Cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat duminică seară într-un mod...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Delia Nistor, organizator de evenimente, despre întrebarea care ne frământă pe toți: Cât mai dăm la o nuntă?
Delia Nistor este organizator de evenimente și o prezență tot mai cunoscută în mediul online, unde a strâns...
Actualitate
6 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Drumeție în Țara Colibelor: zeci de participanți îmbrăcați în ii au avut parte de mișcare și bucate ca la bunica
Zeci de excursioniști îmbrăcați în ii tradiționale au luat la pas în weekend potecile pitorești ale Țării Colibelor,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
FOTO / VIDEO: Texanii în dialog cu romii despre integrare socială. Au discutat, apoi au dansat
Un grup de 9 studenți ai „Austin Community College” din Texas, Statele Unite ale Americii, se află în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Cum debutează meteorologic luna lui Cuptor, la Sibiu
Luna lui Cuptor debutează la Sibiu cu temperaturi ridicate, uneori caniculare. Intervalul 30 iunie – 6 iulie va...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Recomandările ultimei zile de FITS 2025: Bill Murray, Faust și un cer plin cu „Mulțumesc”
Ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va aduce în fața publicului pe Bill Murray...
Actualitate
2 min de citit