Sibiul și 19 localități din vecinătate se asociază pentru a dezvolta proiecte pentru zona metropolitană. Pentru realizarea unor proiecte de dezvoltare de interes zonal și regional şi prin furnizarea unor servicii publice,
Municipiul Sibiu, orașele Cisnădie, Ocna Sibiului, Avrig, Săliște, Tălmaciu și comunele Poplaca, Rășinari, Roşia, Şelimbăr, Șura Mare, Şura Mică, Gura Râului, Loamneş, Ludoş, Orlat, Râu Sadului, Sadu, Slimnic și Vurpăr constituie o asociație de dezvoltare intercomunitară.
Noua structură va purta denumirea de ,,ADI POL DEZVOLTARE SIBIU".
„Asocierea are ca misiune stimularea şi sprijinirea creşterii prosperităţii zonei şi a bunăstării cetăţenilor acesteia, interesul comun ce stă la baza constituirii asociaţiei fiind interesul general al locuitorilor de pe raza tuturor unităților administrativ-teritoriale membre”, este prevăzut în documentul de asociere.
ADI POL Dezvoltare Sibiu are ca direcții strategice dezvoltarea economică și investiţională zonală, urbană şi rurală, protectia mediului înconjurător, ameliorarea şi dezvoltarea infrastructurii precum şi a serviciilor oferite cetăţenilor în vederea creșterii bunăstării acestora dar şi a prosperităţii unităților administrative membre, dezvoltarea resurselor umane și combaterea excluziunii sociale.
În ședința Consiliului Local Sibiu de la finalul lunii iunie, consilierii locali au aprobat participarea Sibiului la constituirea acestei asociații și au aprobat Statutul Asociației.
Prin această asociere, cele 20 de localități din județ vor să asigure o planificare teritorială integrată și durabilă, să dezvolte infrastructura și să asigure mobilitate în cadrul zonei metropolitane, să dezvolte infrastructura tehnico-edilitară, să dezvolte infrastructura de educație și sănătate, să furnizeze în comun servicii de interes public, dar și promovarea conceptului de SMART CITY sau SMART VILLAGE.
De asemenea, în baza Planurilor Urbanistice Generale ale fiecărei localități, va fi elaborat un Plan de Amenajare a Teritoriului Zonal periurban al zonei metropolitane.
Statutul mai prevede implementarea unor soluții integrate pentru îmbunătățirea transportului în toată zona metropolitană, dar și dezvoltarea turismului.
În ceea ce privește sursele de finanțare pentru asociere, în Statut sunt prevăzute programe de finanțare din fonduri europene nerambursabile, sprijin de la Consiliul Județean, sprijin guvernamental, cotizații ale membrilor, taxe locale, donații, sponsorizări sau venituri din activități economice.
Localitățile din preajma Sibiului au înființat și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu. Aceasta deja derulează proiecte cu finanțare europeană, unul dintre ele vizând achiziția a zeci de autobuze din fonduri europene. Scopul acestei Asociații care funcționează deja de peste un an este cel de a organiza și exploata în comun serviciul de transport public pe raza unităților administrativ-teritoriale membre, precum și pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente sectorului transportului public