A cântat în fața Papei Leon al XIV-lea, vioara lui a răsunat pe Everest și Champs Élysées, nu e sibian, dar ”parțial” se consideră și e suporterul lui FC Hermannstadt!

Este câștigătorul multor premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică, de la debutul din urmă cu patru decenii susținând peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări. Născut în Capitală, provine dintr-o familie de muzicieni, iar de ceva vreme s-a mutat – spune el – parțial, la Sibiu, fiind un fan al echipei FC Hermannstadt. Răsuflă – tot el o spune – ușurat că Măldărășanu a ales să continue pe banca ”alb-roșilor”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Este vorba despre violonistul Alexandru Tomescu, dacă nu v-ați dat seama până acum, artistul a cărui vioară a răsunat pe Everest, la 5 kilometri deasupra nivelului mării, ori pe celebrul Champs Élysées și care a avut privilegiul de a-i încânta auzul inclusiv actului Papă, americanul Leon al XIV-a.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

FC Hermannstadt mai are un fan celebru în întreaga lume, pe Alexandru Tomescu. Cine nu-l cunoaște, înseamnă că se rezumă la a asculta în boxele bubuind la maxim din sufragerie ori din fundul curții, sau la căști numai muzică (scuzați cacofonia) comercială, ori balcanică (cine trebuie să înțeleagă, înțelege) sau de petrecere.

Pentru cei cu muzica de petrecere, ori comercială, Alexandru Toma este unul dintre violoniștii de top ai României. Are 48 de ani împliniți, dar trei sferturi din ei i-a petrecut pe scene însemnate de pe întreg Mapamondul. Are peste 200 de concerte la activ și a străbătut aproape 30 de țări de pe întreg cuprinsul lumii, ajungând de pe celebrul Champs Élysées din Franța până pe Everest, la aproape 5.500 de metri altitudine, iar de curând cântând în fața noului Papă, americanul Leon al XIV-lea.

Ca grad de comparație, multora de la noi le e dificil, dacă nu imposibil, să ajungă pe cel mai înalt vârf din țară, la 2.544 metri, pe Vf. Moldoveanu, iar cei care-l cuceresc într-o vreme, resimt condițiile vitrege, chiar dacă-l bifează în cele mai călduroase zile ale verii.

Unde mai pui că Alexandru Tomescu a cântat în fața sutelor sau miilor de personalități din lume – cu exactitate, probabil, nimeni nu va ști s-o spună – pe unii încântându-i, de la  o vreme încoace, cu sunetele scoase de vioara sa – una dintre puținele care au supraviețuit peste arcul timpului, de mai bine de două secole, făurite de maestrul Stratovarius – primită în dar de la Ion Voicu. Prin mâinile acestuia, celebrul instrument Stradivarius-Elder-Voicu 1702 trecuse în 2007, iar în 2023, Tomescu a redobândit această onoare, prelungind custodia valorosului instrument cu alți 5 ani, conform gsp.ro

Asigurarea viorii Stradivarius-Elder-Voicu, care aparține statului român, dar care este în grija lui Alexandru Tomescu, este asigurată pentru 1,2 miloane de euro!

Tot ca o paranteză, aproximativ 650 de instrumente create de serenisimul Antonio Stradivari mai există în lume, în zilele noastre, viori, viole și violoncele, cele mai multe dintre ele aflându-se în posesia unor colecționari privați.

 

Adoptat de Sibiu

 

Așadar, maestrul Alexandru Tomescu este fan al echipei FC Hermannstadt! Ce legătură are însă cu Sibiul? E născut la București și provine dintr-o familie de muzicieni. A debutat la vârsta de 9 ani ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța, cu care a plecat în primul său turneu peste hotare, în Germania și Austria.

Între timp, a studiat la Conservatorul, în Capitală, din 1995 până în 1999, completându-și educația muzicală în SUA și Elveția.

Într-un amplu interviu acordat Gazetei Sporturilor, Tomescu susține că, de ceva vreme, s-a mutat ”parțial” la Sibiu, iar de atunci a devenit fanul lui FC Hermannstadt și al antrenorului Marius Măldărășanu.

M-am mutat așa, parțial, la Sibiu și urmăresc evoluția echipei Hermannstadt. Sunt foarte ușurat că Măldărășanu a semnat un nou contract. Mă duc pe stadion când am timp, apreciez când e public numeros. E o forță copleșitoare pe care o simți acolo, când toată lumea intonează imnul, când toată lumea cântă, când toată lumea își încurajează echipa. Devii conștient de forța asta pe care o pot avea oamenii atunci când acționează împreună, că sunt unificați de aceeași idee. Iar sportul asta face, ne aduce împreună”, a susținut muzicianul pentru gsp.ro.

 

Despre experiența la peste 5.000 de metri, pe Everest: ”Începe să se simtă lipsa oxigenului, dar am supraviețuit”

 

O experiență inedită pentru Alexandru Tomescu a fost atunci când a cântat într-una dintre taberele situate la peste 5.000 de metri, pe Everest. Muzicianul a povestit, pentru Gazeta Sporturilor, că a fost ”WOW” și că i-a fost mai greu cu aclimatizarea la altitudine. ”Am cântat în cel mai înalt punct posibil, rememorează artistul.

A fost WOW, ce să zic? Am prins vreme bună, în această perioadă de primăvară. Înfloriseră rododendronii, care acolo sunt ca niște copaci uriași. Mai greu mi-a fost cu aclimatizarea. De la 3.000-4.000 de metri până la 5.000 și ceva începe să se simtă lipsa oxigenului, dar am supraviețuit. Am cărat vioara după mine, trebuia cumva să împac și capra și varza. Eram în vacanță, nu aveam concerte, dar nu puteam să las deoparte vioara pentru o perioadă atât de îndelungată. Așa că vioara mea s-a auzit în tabăra de bază. Am cântat în cel mai înalt punct posibil, la peste 5.304 de metri. În cabanele în care stăteam nu exista încălzire, nici curent electric. Așa că am studiat la lumina frontalei. Era foarte important să mențin contactul cu vioara ca să nu las lucrurile să se deterioreze foarte mult. Acest lucru trebuie să-l fac tot timpul, am studiat în cele mai neașteptate locuri, pe o barcă, în tren. În avion nu, e cam înghesuială, dar la nevoie aș face-o și acolo”, a mai spus Tomescu în interviul acordat Gazetei Sporturilor.

 

Autor
05 iunie 2025 la 06:03
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 55 minute
Mituri și povești pline de mister în „Jocuri în Olimp”, la Teatrul „Gong”
Olimpul a fost dintotdeauna plin de mister, miturile și poveștile despre el făcând parte din viața oamenilor, încă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Întâlniri pe teme interesante, la Biblioteca ASTRA
Biblioteca ASTRA le oferă tinerilor o vară de neuitat și pregătește pentru cei cu vârsta între 14 și...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 ore
SVSU Sadu – pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la concursul profesional
Pentru al doilea an consecutiv, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei comunei Sadu au...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
FC Inter a câștigat și Cupa României
Noua campioană județeană, FC Inter, a câștigat, în această seară, și trofeul Cupei României, faza județeană. La capătul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 17 ore
Zăpada încă face victime la munte. O femeie, salvată cu elicopterul din Munții Făgăraș
O femeie de 63 de ani din Brașov a cerut astăzi ajutorul salvamontiștilor sibieni, ea suferind un accident...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 18 ore
Mai multe parcări închise în perioada FITS. Unde și pentru cât timp nu se mai ridică bariera
Între 20 și 29 iunie în Sibiu va avea loc o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru. Pentru...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 19 ore
Voluntarii din echipa SVSU Racovița, printre cei mai buni
Comuna Racovița se poate mândri cu cei mai buni voluntari din echipa SVSU, aceștia aducând acasă premiile obținute...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
ACS Champions Sibiu are patru jucătoare convocate la naționala U18 de beach volley. ”O confirmare a muncii și a viziunii unui club care crește frumos”
Sonia Rusu, Bianca Văcar, Draga Savu și Cătălina Vasilescu vor participa la Campionatul Balcanic, în perioada 18-22 iunie. Evoluțiile...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Video: Gest emoționant al unei proaspete absolvente de Medicină, la Spitalul de Psihiatrie Sibiu
Irina Albean, proaspăt absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a venit alături...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 19 ore
Culmea hoției: să furi cablul electric de la tramvai și să te „curenteze” poliția. S-a întâmplat în Dumbravă
Trei bărbați, din Sibiu și Mediaș au fost prinși de polițiști în timp ce tăiau aproximativ 240 de...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 20 ore
Tamponare pe strada Câmpului din Sibiu: un tânăr a ajuns la spital
Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-masa pe strada Câmpului, din municipiul Sibiu. Din cauza neacordării de prioritate,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Petru Fehervari, cel mai activ donator din Sibiu: 136 de donații din 1999 până azi
În 2024, peste 8.000 de persoane au donat sânge, iar în baza de date sunt înscriși peste 40.000...
Actualitate
3 min de citit