Femeile din Blăjel pot face testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV

Toate femeile cu vârsta între 24-64 de ani sunt aşteptate la testarea gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, la caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Caravana mobilă pentru screningul cancerului de col uterin va fi prezentă joi, 16 noiembrie 2023, în intervalul orar 10.00-16.00, în localitatea Blăjel (în curtea Primăriei).

Un test de 5 minute pentru 5 ani de linişte!

Aceasta este o acţiune din cadrul Campaniei Expresul de screening, derulată în perioada 4 octombrie – 4 decembrie 2023, care presupune deplasarea zilnică a caravanei mobile de screening în localităţi rurale, la evenimente publice, la mall-uri, la angajatori, la persoane vulnerabile/defavorizate, obiectivul fiind creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.

Este foarte important de precizat faptul că această boală, cancerul de col uterin, este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce!.

Screeningul cancerului de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei.

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. (L. B.)

14 noiembrie 2023 la 09:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 28 minute
Chiar pe vreme ostilă, Noaptea Muzeelor a “mers” la Biblioteca ASTRA şi Casa Teutsch
Într-o zi de mijloc de mai care debutează cu temperatură de 6 grade şi ploaie, este greu de...
Actualitate
4 min de citit
acum 1 oră
(ACTUALIZARE) Numărul sibienilor care au votat s-a dublat într-o oră
11:00 Sibiul și-a dublat numărul de alegători într-o oră. La ora 11 în municipiul Sibiu votaseră 16,44% dintre alegători,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Noaptea Muzeelor în Dumbravă: frig și ploaie, dar cu grătare încinse
Vremea rece și ploioasă nu i-a împiedicat pe sibieni și turiști să vină în număr mare la întâlnirea cu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Măldărășanu promite că sibienii își vor apăra corect șansele la Botoșani. ”Nu vreau să dăm curs vreunei speculații”
Chiar dacă FC Hermannstadt este câștigătoarea play-out-ului, antrenorul Marius Măldărășanu susține că jucătorii săi vor aborda la victorie...
Actualitate
5 min de citit