Monica, victimă a traficului de persoane, arată cât de greu e „Drumul spre libertate”

Data de 30 iulie este „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”. În acest context, pentru protejarea tinerilor de impactul deosebit de dăunător pe care îl are așa numita metodă de racolare „Loverboy”, reprezentanții Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și Monica, o tânără de 25 de ani, victimă a traficului de persoane, au lansat campania națională de prevenire a traficului de persoane „Drumul spre libertate”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Campania se bazează pe experiența reală a unei victime a traficului de persoane care a ales să-și împărtășească propria experiență pentru a fi o mărturie vie pentru alte tinere și pentru a inspira și alte vicitme să se alăture acestui demers.

 

Redăm povestea Monicăi:

 

„Stau pe balcon, beau o cafea, acasă. Am o viață plină. Sunt înconjurată de familie și prieteni minunați. Sunt liberă și fericită.

Dar nu am fost mereu așa.

Acum câțiva ani, am fost prinsă în capcana unui loverboy.

Prinsă, da, fusesem victima perfectă: vulnerabilă, cu stima de sine jos de tot, destabilizată emoțional și financiar.

Și așa am ajuns să practic prostituția, mai mult fără voia mea. Câțiva ani de disociere, încărcată de vină și de rușine – aceste două sentimente care nu fac decât să ne îngroape și să ne blocheze. Fizic, nu îmi mai aparțineam. Corpul meu nu era al meu. Și mulți ani nu mi-am aparținut.

Până când am reușit să pun stop. Voiam altfel de viață. Și am reușit.

Drumul spre libertate este greu uneori, cu multă durere. Dar în fiecare zi știu că am făcut alegerea corectă.

Prin această campanie, doresc să transmit următorul mesaj: suntem puternice, ne putem depăși condiția. Avem forță vitală astfel încât să începem să pășim către libertate. Și în același timp, există instituții și organizații care sunt aici să ne ajute să găsim drumul spre libertate.

Și tu poți reuși!”

Campania ,,Drumul spre libertate” – experiența reală a unei foste victime a traficului de persoane – reprezintă prima campanie națională derulată de  o instituție publică din România în care mesajele și mărturiile sunt 100% autentice și reprezintă realitatea pe care a trait-o Monica, o tânără de 25 de ani, care a fost vândută pentru sex în Spania, Elveția și Germania.

Campania se va desfășura până în luna iulie 2024, în mediul online, pe cele 5 rețele de socializare ale A.N.I.T.P. și urmărește creșterea gradului de informare cu privire la riscurile și implicațiile traficului de persoane, în scopul adoptării unei conduite preventive care să permită evitarea pericolelor ce pot conduce la situații de exploatare.

Pentru informarea și conștientizarea persoanelor vulnerabile cu privire la această problematică, campania va include mesaje de susținere, de încurajare a tinerelor fete, cea mai vulnerabilă categorie la traficul de persoane și informații clare și accesibile despre semnele și pericolele traficului, în special metoda Loverboy, prezentate de o fostă victimă a traficului.

Campania va urmări conștientizarea cu privire la traficul de persoane, în special tineri, astfel încât persoanele să fie pregătite să identifice și să raporteze situațiile de risc către autorități.

De asemenea, implicarea comunității în prezenta campanie de prevenire, poate conduce la crearea unei culturi de siguranță pentru copii și tineri, în care aceștia să fie încurajați să ceară ajutor și să informeze autoritățile cu privire la orice situație periculoasă.

 

Ce înseamnă metoda „loverboy”

 

Metoda „loverboy” este modul prin care traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei pentru a o convinge să se prostitueze, fiind una din cele  mai des utilizate metode a traficanților când vine vorba de recrutarea și exploatarea sexuală a victimelor.

Metoda presupune crearea unei imagini de bărbat îndrăgostit care își dorește o relație de lungă durată cu victima sa. În urma aplicării diferitelor metode de constrângere acesta își motivează partenera să practice prostituția. De asemenea, în mod frecvent pentru a se apropia de victimă, recrutorii utilizează rețelele de socializare și intră în cercul de cunoștințe al victimei, urmărind să le câștige încrederea.

Totodată, existența traficului de persoane este în strânsă concordanță cu cererea tot mai mare a consumatorilor. Clienții stimulează traficanții să caute  noi victime care să le aducă câștiguri uriașe, iar în acest sens, reprezentanții ANTIP fac precizarea că legislația română este printre puținele legislații de la nivel european care incriminează clienții atunci când aceștia utilizează serviciile unei victime a traficului de persoane.

 

ANTIP merge în școli

 

Pentru informarea și prevenirea acestui tip de racolare, reprezentanții Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane  desfășoară constant activități adresate elevilor, tinerilor din centrele de plasament și altor categorii de persoane vulnerabile.

Totodată, A.N.I.T.P.  desfășoară o intensă campanie de promovare a mesajelor antitrafic în mediul online, pentru creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului, prin rețelele de socializare Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok și YouTube.

 

01 august 2023 la 14:06
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ștefania Vesa
acum 1 oră
3.000 de mici suflete au împânzit străzile Sibiului
3.000 de copii au alergat cot la cot pe străzile din centrul Sibiului. Cursele copiilor de la Maratonul...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 oră
Maria și Adriana, câștigătoarele maratonului și semimaratonului MIS 2025
Maria Magdalena Veliscu este câștigătoarea maratonului de 42 de km din cadrul MIS 2025, iar Adriana Ploșniță a...
Eveniment
4 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 oră
Cât poate câștiga lunar un sibian care lucrează între flori
Indiscutabil, primul criteriu în alegerea locului de muncă este cuantumul salariului. Angajații spun, de multe ori, că e...
Actualitate
3 min de citit
acum 3 ore
VIDEO: Un bărbat s-a ales cu dosar penal pentru distrugere. Primarul l-a recunoscut după imaginile camerelor de supraveghere
Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost una tumultoasă pentru un bărbat din comuna Târnava și, cu siguranță,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 5 ore
Roxana Stăncescu, singurul arheolog din România specializat în istoria tatuajelor, prezentă la Transilvania Tattoo Expo Sibiu
Roxana Stăncescu, arheolog la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, a petrecut aproape zece ani studiind în...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
(FOTO) Ciclista sibiancă Iana Balteș, vicecampioană balcanică în proba de fond. Concurează pentru clubul care l-a lansat pe câștigătorul Turului Italiei, Tom Doumolin
Sibianca Iana Balteș a cucerit titlul de vicecampioană în proba de fond, categoria U19 feminin, din cadrul Campionatului...
Actualitate
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 22 ore
(FOTO) Baia Populară Sibiu primește Marele Premiu: ”Best Day Spa în clădire istorică”
Clădirea Băii Populare a fost inaugurată în 11 decembrie 1904, iar din punct de vedere al structurii arhitectonice,...
Actualitate
1 min de citit
acum 23 ore
lnterul doboară în nou record: victorie cu 23-0 în Liga a IV-a. ”Bleu-albaștriii” mai au nevoie de un succes pentru a fi matematic campioni județeni
Echipa sibiană s-a impus, astăzi, pe terenul cu iarbă al Bazei Sportive ”Obor”, cu 23-0 în fața ”lanternei”...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Mii de oameni au umplut Piața Mare din Sibiu la Maratonul Internațional 2025
Piața Mare din Sibiu a devenit neîncăpătoare, fiind luată cu asalt de miile de alergători și susținători prezenți...
Eveniment
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Sibiul printre județele străbătute de convoaie militare care participă la „WIND SPRING 25”
Pe teritoriul României, în perioada 26 mai - 25 iunie, atât pe căile rutiere, cât şi pe cele...
Actualitate
2 min de citit
Autor Tribuna
acum 1 zi
Din Landshut, la Osaka: JUNII SIBIULUI – ambasadori ai culturii românești
 Junii Sibiului au dus tradițiile românești în inima Bavariei, la EuropaFest, fiind ovaționați pentru patru spectacole folclorice susținute...
Cultură
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Șarpe boa constrictor, șobolani și melci uriași, animale de companie vândute sibienilor
Când auzim la știri vorbindu-se despre oameni care au pe post de animal de companie diferite rase de...
Actualitate
3 min de citit