Vine canicula, vin şi controalele de la ITM

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Chiar dacă meteorologii anunţă reprize de ploaie în anumite zone, prognozele indică pentru perioada ur­mătoare temperaturi cani­culare.

În acest context, inspectorii ITM au început verificarea condiţiilor în care lucrează angajaţii în perioadele când se înregistrează temperaturi ridicate. Este vizată respec­tarea prevederilor OUG  nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor înca­dra­te în muncă. Cei ce nu respectă prevederile legale referitoare la protecţia angaja­ţilor în intervalele cu tempe­raturi foarte ridicate riscă sancţiuni, inclusiv cu amendă de la 1500 la 2500 lei.

"Inspecţia Muncii a început verificarea modului de res­pectare a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor înca­drate în muncă. În conformi­tate cu prevederile ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, precum: reducerea intensităţii si rit­mului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer", au transmis reprezen­tanţii ITM Sibiu pe pagina de socializare a instituţiei.

Danteş Nicolae Bratu, inspector general de stat spune că: "Inspectorii de muncă verifică respectarea tutu­ror reglementărilor prevă­zute pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor ex­puşi la tempertaturi extreme, şi anume: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/ persoana/ schimb, asigu­rarea echipamentului indivi­dual de protecţie şi asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eşalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extre­me. De asemenea, există şi posibilitatea întreruperii co­lective a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile conse­cutive. De reţinut ar fi faptul că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele indivi­duale de muncă ale salaria­ţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. În această situaţie, se vor stabili moda­lităţile de recuperare a tim­pului nelucrat şi modalităţile de plată. Atragem atenţia că nerespectarea prevederilor Ordonanţei privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor înca­drate în muncă se sancţio­nează contravenţional, cu amen­dă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din O.U.G. nr. 99/2000".

 

 

05 iulie 2023 la 18:20

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 16 ore
„Noaptea muzeelor” va fi ziua renașterii celei mai vechi gospodării dintr-un muzeu românesc
Dacă e miercuri, vorbim despre un loc încărcat de istorie și emoție. O poveste pe care am descoperit-o...
Cultură
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 17 ore
FC Hermannstadt pierde la mare luptă a doua finală de Cupa României
Sibienii au crezut până în ultimele secunde că pot trimite meciul în prelungiri, dar până la urmă au...
Actualitate
7 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
„Ce înseamnă să am grijă de mine?”, atelier la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Astra îi așteaptă pe tinerii cu vârsta între 10 – 13 ani la un atelier dedicat vârstei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Radu Carp: „Realitatea augmentată din mentalul uman are nevoie azi de lumina înțelepciunii”
Asistența prezentă, în sala Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, la dezbaterea focusată pe logica stategiilor doctrinale paradoxale din...
Eveniment
5 min de citit