Camera Deputaților și Senatul, reunite în plen, au adoptat luni proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Iniţiativa legislativă a trecut cu 382 de voturi "pentru", trei abțineri, iar trei parlamentari nu au votat,d eşie rau prezenţi.
Astfel, de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârsta acordate parlamentarilor, date în baza articolului 49 din Legea 96/2006 republicată.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat cu ecsest prilej că la 11 zile după ce a devenit premier, a trecut legea pensiilor speciale ale parlamentarilor. El a promis că "în câteva zile" se va adopta un proiect de lege privind eliminarea tuturor pensiilor speciale, aceasta în contextul în care PNL a avut patru premieri care nu au rezolvat aceste probleme. Ciolacu a mai spus că nu a fost beneficiar de pensie specială ca parlamentar. "Nu poți să ceri altor categorii să renunțe și parlamentarii să aibă pensii speciale", a mai spus premierul.
George Simion, preşedintele AUR, susţine însă că legea nu o să rezolve problema pe fond şi că s-a votat un proiect de lege depus iniţial de USR şi preluat de PSD care proiect care este doar de formă, pentru că va fi declarat neconstituţional.
La rîndul lui, liderul USR, Cătălin Drulă, spune că iniţiativa legislativă de tăiere a pensiilor speciale pentru parlamentari, la felul în care e concepută, permite respingerea ei de către CCR. El a mai acuzat că Marcel Ciolacu e un susținător al pensiilor speciale şi că cei din PNL şi PSD au blocat anterior proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale, care avea acelaşi conţinut.
"…Vorbim despre 700 de beneficiari de pensii speciale. Celelalte 210.000 de pensii speciale – precum cea a domnului Ciucă, care va fi salvată în plenul care urmează peste o oră -rămân în vigoare", a spus Drulă.