Pornind de la un răspuns: oricum am întoarce-o, mâzgălelile "grafitti" sun ilegale

A făcut ceva valuri mici (dar nu suficient de mari) faptul că o patrulă a Poliţiei Locale a surprins două fete, minore, care mâzgăleau chestii prin Sibiu şi le-a amendat cu  2 x 1.500 lei. Unii, printre ei chiar o gazetă de Bucureşti, le plângea de milă că uite, na, Poliţia Locală nu are altceva de făcut decât să vâneze minori şi că a trecut de la băbuţele cate vând pătrunjel la colţul străzii la sărmanii copii care desenează şi ei pe unde pot. Au mai fost unii care au zis că mai bine s-ar amenaja talentaţilor vandali ai Sibiului locuri speciale unde să-şi desăvârşească talentul, doar ajung şi ei în 3-400 de ani să facă o artă murală din care inţelege fiecare ce are chef, ca la SISAF – Festivalul de artă stradală. Uitând desigur că au panouri prin parcuri, dacă-i chinuie rău talentul  
Totuşi, opinia generală a fost că amenda a dat bine dar insuficient şi mai ales că ar fi meritat şi ceva muncă la locul faptei, adică dacă tu ai mânjit, tu să cureţi. Cert e că "arta" asta care umple pereţii Sibiului este ilegală, oricum am întoarce-o.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Am dat şi noi ştirea cu amenda, iar Primăria Sibiu anunţa aşa pe pagina ei de facebook: "O patrulă a Poliției Locale a surprins două minore cu vârsta de 16 ani în timp ce scriau cu marker pe stația de autobuz de pe Calea Dumbrăvii din zona clădirii CEC, pe zidul acesteia, pe piciorul unui stâlp de afișaj stradal, pe pereții de lângă trotuar și pe indicatoare rutiere. ”Aventura” tinerelor îi va costa scump pe părinți. Polițiștii locali vor aplica amenzi în valoare de 1500 de lei fiecare, cuantumul maxim al amenzii prevăzut de legislația în vigoare fiind de 3000 lei.” Acum să vedem mai departe.

"Grafitti" de începâtori
 
Am vaga impresie, până la proba contrarie, că de fapt făptaşul principal a fost unul, cealaltă fată fiind mai mult însoţitor şi ţinător de şase decât "artist". De ce? Pentru că, aşa cum arată pozele făcute de Poliţia locală, se vede frecvent un "tag": "ALEXUŢA" celalălat, "CIURLICA" (?)  fiind doar într-un singur loc.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Tag"-uiala asta e cea mai nocivă din tot grafitti-ul. E de fapt o versiune mâzgălită a unei semnături, deşi unii au impresii că e artă că mamă,c e efort este să-ţi faci o "identitate" dina sta. E o mostră de vandalism îmbuibat, făcut doar aşa, ca să fie, fără nimci rebel în el de vreme ce tot la căldurica de la mămica ajung "facdăsistemii" cu sprayuri şi markere dupăc  efac pe eroii prin oraş. Părerea mea este că aici am avut parte de începători, că începătorii sunt de regulă (sur)prinşi aşa, de patrule, celialţii fiind şi mai rapizi, şi mai abili, acţionând prin locuri mai ascunse. 

Cei buni fac, într-adevăr artă, dar Sibiul este exclus aici de pe hartă, el fiind încă în epoca de piatră cu tot festivalul acela cu tot, care e un fel de expoziţie de fragitti "cuminte", de artă "pro-sistem". Grafferii care într-adevăr vandalizează "profesionist" nu prea sunt prinşi ori pentru că la cum spune gura burgului, ori sunt copiii unor persoane prea, cum să zic, prea, ori că sunt prea abili, ori că efectiv trebuie o muncă prea multă ca să fie prinşi iar treaba se lasă la mila camerelor de supraveghere. NARV şi LTS nu prea cred că sunt tangibili, de şi o parte din "crew" a fost identificată odată pe Gh Lazăr..  Mai noul "7Click" a fost parcă prins o dată. Restul şi covârşitoarea majoritate, wannabisme şi teribilism pubero-adolescentin, care profită de toleranţa şi ignoranţa autorităţilor.

Câteva întrebări ca care (nu) aşteptăm răspuns

Apărătorii curentului ăstuia distructiv sau spălătorii de imagini de Sibiu aşa-zis occidental, au texte la ei că maramite şi la Berlin şi în marile capitale europene e la fel. Dar că la Berlinn şi implicit în marile capitale europene există udneva baze de date cu aceste "tag"-uri. La Sibiu s-a auzit măcar de aşa ceva? Tot aşa, sunt curios dacă rarii prinşi asupra faptului au fost amendaţi doar pentru ce au focut în acel moment sau pentru TOT ce au mâzgălit în oraş? Asta ca să ştim cât să râdem când aflăm răspunsul. Apropo, cum se face că anumite clădiri NU SUNT "desenate", deşi cele din jur sunt? 

Ce spune legea?

Legea e clară. E vandalism. Uite, Legea nr. 554/2003 "privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi", este cât se poate de clară:  
Articolul 1: "Înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe fatadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectura sau pe orice alt tip de construcţii a inscriptiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, sprayuri şi alte asemenea materiale care murdaresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauza, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5 milioane lei la 25 milioane lei". (atunci era în milioane,a dică 500-2.500 lei, n.n.) Articolul 2: "Persoanele sancţionate contraventional pentru faptele prevăzute la art. 1 au şi obligaţia de a suporta cheltuielile pentru refacerea aspectului estetic al bunului în cauza, a căror contravaloare se achită în termen de 5 zile de la data rămânerii definitive a procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, potrivit documentelor emise de prestatorii de servicii autorizaţi."

Articolul 3: "În cazul în care faptele sunt săvârşite de minori, amenda contravenţională şi cheltuielile prevăzute la art. 2 sunt suportate de către părinţii sau tutorii acestora." Constatarea faptelor şi aplicarea amenzilor se fac "de către personalul împuternicit de la consiliile locale" şi de către organele de poliţie, iar "sumele încasate se constituie venit la bugetul autorităţii locale pe teritoriul căreia s-a comis contravenţia".

Dacă s-ar da amenzi pe câte graf-uri ar avea Sibiul, am fi mai tari ca Dubaiul la putere financiară şi am dicta economic SUA şi Chinei, ce mai… 
Deci lefe avem, mai aşteptâm cu drag ca ea să fie aplicată, că de aia vă plătim. 

O scrisoare şi un răspuns

"Bună ziua, vă scriu din partea asociației Mihai Viteazu nr. 1 Şelimbăr, în imobilul nostru situat la adresa menționată mai sus sunt exact aceleași desene, enorme, am chemat firma de curățenie, n-au reușit să le şteargă. Mă întreb dacă aveți cumva contactul patrulei comunitare care a înregistrat acest incident. Am dori și noi ca asociație sa facem plângere.  Mulțumesc!".

Aici e mai complicat. Pentru că e vorba de un loc vandalizat din Şelimbăr, dar făptaşii par a fi din alt "UAT", din Sibiu. Păi, conform legii, trimiteţi plângere la Primărie şi la poliţia locală. Nu ştiu cât şic e se va rezolva. În cazul dv, aş spune ca să fie trimisă plângere şi pe adresa Poliţei Locale Sibiu, care a prins în flagrant făptaşii. Şi ar fi bine ca  proce proprietar sau asociaţied e proprietari, cu zidurile devastate de mâzgălelile acestea să bombardeze autorităţile cu reclamaţii, plâgeri, petiţii, etc. La fel şi presa. Trimiteţi domnule câteva vorbe cu poze şi facem şi noi ce putem, cât putem. Că vorba aia suntem în războiul ăsta de multă vreme şi ne-au înjurat destui că nu înţelegem "arta" asta. Dar morala ar fi că lucrurile nu pot fi lăsate baltă şi că sunt legi care reglementează aceste aspecte. Trebuie însă sunat mai des "deşteptarea" pe la cei răspunzători.   

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
10 mai 2023 la 19:31
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 21 ore
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 22 ore
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 23 ore
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
(FOTO) Aproape 370 de rutieri din 30 de companii sibiene la startul ”Cursei Sponsorilor”, competiția de debut a evenimentelor prilejuite de Turul Ciclist al Sibiului
Profitând de vremea excelentă, 369 de iubitori ai ciclismului, reprezentând 30 de companii sibiene, au pedalat, duminică, între...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Damian Drăghici și spectacolul cu drone au încheiat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Mii de oameni au aplaudat momentul
Cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat duminică seară într-un mod...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Delia Nistor, organizator de evenimente, despre întrebarea care ne frământă pe toți: Cât mai dăm la o nuntă?
Delia Nistor este organizator de evenimente și o prezență tot mai cunoscută în mediul online, unde a strâns...
Actualitate
6 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Drumeție în Țara Colibelor: zeci de participanți îmbrăcați în ii au avut parte de mișcare și bucate ca la bunica
Zeci de excursioniști îmbrăcați în ii tradiționale au luat la pas în weekend potecile pitorești ale Țării Colibelor,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
FOTO / VIDEO: Texanii în dialog cu romii despre integrare socială. Au discutat, apoi au dansat
Un grup de 9 studenți ai „Austin Community College” din Texas, Statele Unite ale Americii, se află în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Cum debutează meteorologic luna lui Cuptor, la Sibiu
Luna lui Cuptor debutează la Sibiu cu temperaturi ridicate, uneori caniculare. Intervalul 30 iunie – 6 iulie va...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Recomandările ultimei zile de FITS 2025: Bill Murray, Faust și un cer plin cu „Mulțumesc”
Ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va aduce în fața publicului pe Bill Murray...
Actualitate
2 min de citit