Ateliere gastronomice la Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA

În cadrul programului anual "Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei", Muzeul ASTRA (re)aduce în atenția publicului secvențe de gastronomie specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Duminică, 30 octombrie, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei ucrainene și lipovenești. Începând cu ora 13, vor fi pregătite rețete ca plachia de pește și storceagul. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Rețetele preparatelor:

Plachie de pește 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ingrediente: Pește proaspăt (somn, știucă, crap), aproximativ 1 kg (gata curățat); ceapă – 6 buc.; ardei gras de diferite culori – 2 buc.; suc de roșii/bulion – 300 ml.; Ulei – 1 l; sare și piper – după gust; Pătrunjel/leuștean – 1 legătură. Modalitatea de preparare: se porționează și se sărează peștele proaspăt. După aproximativ o oră se dă prin făină și se pune în uleiul încins până ce va prinde o crustă aurie. Între timp se pregătesc legumele: ceapa tăiată solzișori, ardeii de diverse culori tăiați cubulețe, roșiile tăiate cuburi și nu în ultimul rând suc de roșii sau bulion. Legumele puțin călite se vor fierbe în sosul de roșii căruia i se adaugă sare și piper după gust. Se pune și peștele prăjit, care se va da în câteva clocote, pentru a desăvârși gustul mâncării. Se presară pătrunjel sau leuștean verde și se servește cu mămăliguță fierbinte și un ardei iute. 

Storceag 

Ingrediente: somn tăiat în cubulețe – 200 gr.; cartofi – 4 buc.; ceapă – 1 buc.; morcovi – 2 buc.; ţelină -1 buc. Mică; smântână – 200 gr.; gălbenuș de ou – 2 buc.; sare – 1 linguriță; mărar/ pătrunjel/ leuștean – 1 legătură; oțet – 1 linguriță. Modalitatea de preparare: Într-o oală, se călește morcovul în puțin ulei, pentru culoare, apoi se adaugă țelina și ceapa. Când s-au călit, se toarnă apă și se lasă la fiert pentru 15-20 minute. Se adaugă cartofii și se lasă să fiarbă câteva minute. Când încep cartofii să se facă, se pune și somnul, care trebuie sărat puțin înainte. Se adaugă oțet, atât pentru gust cât și pentru a da fermitate cărnii de pește. Când peștele este gata fiert (maxim 10 minute), se drege ciorba cu smântână și ou. Se presară verdeață la sfârșit, după preferință.

Atelierele fac parte din programul Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a, 2022.

27 octombrie 2022 la 12:28
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor ADVERTORIAL
acum 13 ore
Conflictul de la Filarmonica de Stat Sibiu nu se rezolvă prin concedieri
Am avut o întrevedere cu liderul Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat (SAIFS) Sibiu, doamna Monica Florescu,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
Programul Rabla Auto 2025 demarează săptămâna viitoare. Reguli noi, valoarea ecotichetelor și sumele alocate de statul român. Fără diesel-uri!
Programul Rabla Auto 2025 pentru autoturisme debutează cu întârziere, pe 4 iunie, cu sesiunea dedicată unităților administrativ-teritoriale și...
Actualitate
3 min de citit
acum 15 ore
Medicii sibieni trag un semnal de alarmă în privința fumatului, de Ziua Mondială fără Tutun. Conferința ”Sănătate pentru Comunitate: Respir, deci Exist”, pe 3 iunie, la Medicină
Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual în data de 31 mai, medicii sibieni au transmis mesaje...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Final de sezon pentru ”vulturi”! CSU Sibiu, pe locul 11 în Liga Națională
Baschetbaliștii sibieni au câștigat și al doilea meci al întâlnirii cu Steaua, în această seară, în Capitală, încheind...
Eveniment
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
Două persoane cercetate pentru înşelăciune
Joi, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Sibiu, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Peste 2.000 de rățuște, gata să „înoate” pe Cibin
Sibiul se pregătește pentru una dintre cele mai îndrăgite competiții ale verii: Cursa de Rățuște, care revine sâmbătă,...
Eveniment
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
Pietoni loviţi de maşini la Sălişte şi în Hipodrom
Polițiștii rutieri au intervenit la un accident produs în Piața Junilor din Săliște. În timp ce traversa neregulamentar...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Cristian devine centrul bucuriei de 1 Iunie: două zile pline de distracție pentru toți copiii
În weekend Cristianul devine centrul bucuriei pentru copiii din localitate. Locuitorii comunei vor avea parte de două evenimente...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
„Generația Besoiu” s-a întâlnit după 75 de ani de la terminarea liceului. Câți foști colegi s-au revăzut în Sub Arini
Un moment emoționant a avut loc în Parcul Sub Arini, unde ultimii trei absolvenți de la Liceul „Gheorghe...
Actualitate
3 min de citit
Autor b.o.n.
acum 2 zile
Ziua Copilului, sărbătorită în avans de Poliție, Jandarmerie și ISU, în parcarea din Piața Teatrului
Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, în parteneriat cu Jandarmeria Sibiu și Inspectoratul...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 2 zile
Pompierii medieșeni au salvat o pisică dintr-un canal. Acum îi caută stăpânul!
Pompierii din Mediaș au intervenit, astăzi, pe strada Lupeni din municipiul de pe Târnava Mare pentru a salva...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 zile
FC Inter – FC Avrig, finala județeană a Cupei României. Liderul Ligii a IV-a, victorie în noapte Rășinariul
”Bleu-albaștrii” s-au impus cu 3-0 în semifinala cu Păltiniș Rășinari, în vreme ce avrigenii au câștigat la loviturile...
Actualitate
2 min de citit