Istoria oamenilor simpli și, deseori, uitați

Acasa >

Articol

Ultimii ani ne-au adus aminte că istoria este și a oamenilor simpli. A soldaților și a uitaților. A celor pe care doar noi, oamenii, i-am ascuns în uitare. Din vreme în vreme, în ultimii ani, am descoperit Bibliotecarul ori tatuatorul de la Auschwitz, viața unor copii- gemenele de la Sighetul Marmației m-au impresionat cel mai tare, viața unor tineri- inegalabil povestite de Primo Levi, am rămas gâtuiți de emoție dinaintea fraternizării ori trădării firii umane- ultima dată cu incredibila poveste legată de memoria ghetoului de la Varșovia. De data aceasta îngăduiți-mi să vă spun că Lucy Adlington ne oferă volumul-poveste Croitoresele de la Auschwitz. Adevărata poveste a femeilor care și-au croit supraviețuirea (Ed. Bookzone, București, 2021, 431 pg.). În traducerea Alinei Scurtu -redactor de carte fiind Anca Coman- și ediția românească propune cititorului o rememorare a vieții celor 25 de tinere închise în rana numită Auschwitz- Birkenau, în atelierul propus sub titlul bombastic de Atelierul de croitorie de lux de însăși soția temutului criminal Hoss, Hedwig Hoss, sub patronajul unor soții de ofițeri ori gardieni SS. Din uitatul Oswiece polonez hainele lor au străbătut arterele de interes economic din Reich până în Berlin. Curajul femeilor este remarcabil. În multe rânduri personaje ale cărții – autoarea a utilizat diferite surse, inclusiv interviuri ce nu vor fi fost tocmai ușor de realizat- au putut fi intuite în personaje din alte volume de memorialistică. Susținut de un bogat material imagistic, poate și pentru a înțelege mai bine cum s-au pierdut viețile și visele unor oameni pe seama unui coșmar. Parte a unor rețele de Rezistență ori hotărâte să ajute cu orice preț, de cele mai multe ori prețul vieții, pe cei bolnavi ori muribunzi femeile acestea, croitoresele-lumină, ne descoperă o dată în plus că omenia nu este negociabilă. O poveste în care se întretaie iadul cu raiul, sârma ghimpată și rampa de lumină a câte unui zâmbet smuls morții. Taina feminității care biruie uciderea!

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

 

Autor
05 ianuarie 2022 la 14:15

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 15 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit