Zeci de specialiști în montanologie s-au reunit la Cristian. Mariana Rusu: „Tinerii trebuie să revigoreze activitățile din zona montană”

Zeci de experți în montanologie și științe agricole s-au reunit miercuri în localitatea Cristian, din județul Sibiu, în cadrul unui simpozion organizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie (ICDM). De această dată, tema evenimentului a fost  „Miorița – hrană, dor și baladă pentru poporul român” care a adus în prim-plan valorile tradiționale ale spațiului montan și provocările actuale din domeniu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La eveniment au participat nume importante din montanologie, precum ing. agronom Teodor Marușca, Mariana Rusu – directorul ICDM Cristian, prof. dr. ing. Jelev Ioan – actualul președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” și Radu Rey – președintele Forumului Montan din România.

„Ultimii mohicani” ai muntelui românesc

Majoritatea celor invitați sunt experți în montanologie, din cadrul unităților de cercetare și universităților din țară și din Sibiu: „Este un eveniment de suflet, organizat cu ocazia sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, perioada în care oile urcă la munte, simbolic legată de balada Miorița”, a explicat Mariana Rusu, directoarea institutului.

Radu Rey- președintele Forumului Montan din România a subliniat încărcătura emoțională a întâlnirii: „Întâlnirea de azi are o încărcătură emoțională specială, pentru că este o predare de baghetă a ultimilor mohicani ai muntelui românesc. Vreau să prezint viziunea mea și ceea ce am făcut în viață.”

Prezent la simpozion, prof. dr. ing. Jelev Ioan a punctat importanța evenimentului și a adus un omagiu fostului președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice: „Pentru mine este o onoare să particip la acest eveniment. Din păcate, ne aflăm în preajma unui moment dificil, marcat de pierderea domnului Valeriu Tabără, cel care a păstorit acest institut. Este o mare pierdere pentru comunitatea științifică și pentru academia noastră.”

Mariana Rusu- director ICDM a vorbit și despre nevoia de revigorare a activităților în zona montană: „Suntem într-un areal care favorizează creșterea oilor din rasa Țurcana bălă, o rasă valoroasă ce oferă produse de excepție  lapte, carne și lână. Din păcate, pășunile montane nu mai sunt valorificate corespunzător, iar în locul speciilor valoroase apar plante invazive, precum știriguaya. Probabil că unii crescători s-au reprofilat, dar pentru ca muntele să trăiască, e nevoie de implicare.”

„Tinerii trebuie sprijiniți”

Într-un mini inverviu oferit pentu reporterii Tribunei, directorul ICDM a subliniat și rolul tinerilor în păstrarea tradițiilor montane: „Tinerii sunt interesați, mai ales de latura sociologică a montanologiei. Ei trebuie sprijiniți, să aibă condiții pentru a rămâne și a construi un viitor în zona montană. Muntele este cel mai pur spațiu, iar proiectele noastre analizează inclusiv concepte climatice legate de acesta.”

Printre participanți s-au numărat și reprezentanți ai fermierilor, precum Tuți Ștefan din Țara Loviștei, lider al Federației Oierilor de Munte, care colaborează activ cu institutul.

În viitor Mariana Rusu-directorul ICDM speră ca institutul să aibă un viitor luminos și să rămână, iar tinerii pasionați, se implice și să ducă mai departe valorile muntelui românesc.

Foto: Răzvan NEGRU

Autor
21 mai 2025 la 16:13

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Erro Cristian, calificată la turneul regional U17 cu o etapă înainte de finalul play-off-ului Campionatului Județean. ”Merită toate aprecierile…”
Echipa pregătită de Bogdan Alecu și Andrei Benedek nu mai poate fi ajunsă de Arsenal Sibiu, diferența dintre...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Accident rutier pe DN 1, în zona Hula Bradului. Trafic blocat total
Un accident rutier s-a produs miercuri după-masa pe DN 1, km. 293+850m, zona Hula Bradului, unde două mașini...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Marius Măldărășanu, încă doi ani la FC Hermannstadt. Salariu de 15.000 euro/lună și primă de instalare de 50.000 de euro. Urmează anunțul oficial!
”Telenovela” Măldărășanu este pe cale de a lua sfârșit, antrenorul urmând să continue încă (cel puțin) doi ani...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 23.05.2025 SEICA MICA, str. PRINCIPALA...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
ULBS încetează colaborarea cu actorul Mihai Mălaimare
Conducerea ULBS a transmis, miercuri, un comunicat prin care a luat decizia de a înceta colaborarea cu actorul...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 12 ore
Imprimantă de peste 370.000 de lei pentru Editura Bibliotecii ASTRA
Biblioteca ASTRA Sibiu anunță că utilizatorii serviciilor de bibliotecă și clienții editurii vor beneficia de condiții îmbunătățite de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 13 ore
„Bătălia Cărților” – pentru medieșenii pasionați de lectură
O competiție aparte, dedicată celor ce sunt pasionați de beletristică și care dețin o fișă de înregistrare la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 13 ore
Se caută lapte, fructe, produse lactate și de panificație pentru copiii din județul Sibiu. Urmează licitația
Consiliul Județean Sibiu vrea să asigure din timp contractarea serviciilor de livrare a legumelor, fructelor, produselor de panificație...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 13 ore
Un avion survolează Sibiul. Care e motivul
Dacă observați o aeronavă care survolează Sibiul, nu aveți motive de îngrijorare. Este vorba despre un nou exercițiu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Accident pe Șoseaua Alba Iulia din Sibiu: o femeie a ajuns la spital
Polițiștii rutieri au intervenit, miercuri, la un accident produs pe Șoseaua Alba Iulia din municipiul Sibiu. O femeie...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 14 ore
În 1 iunie, la Avrig e „Petrecerea Copilăriei”
Duminică, 1 iunie, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, Casa de Cultură a orașului Avrig va găzdui „Petrecerea...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 14 ore
Vârstnicii, așteptați la filialele Bibliotecii ASTRA
Filialele Bibliotecii ASTRA vin în ajutorul seniorilor care vor să învețe mai multe despre telefon, internet sau rețelele...
Actualitate
1 min de citit