Vremea rece și ploioasă nu i-a împiedicat pe sibieni și turiști să vină în număr mare la întâlnirea cu tradițiile. Din contră, aceștia au luat cu asalt, sâmbătă seara, Muzeul ASTRA, din Dumbrava Sibiului, pentru a lua parte la „Noaptea Muzeelor”.
„Mergem la mămăligă!”, a strigat entuziasmat un copil spre seară, când grătarele din zona târgului de țară au fost încinse de bucătari, iar lumea nerăbdătoare aștepta ca masa să fie pusă.
Nici pe timpul zilei delicile culinare nu au lipsit. Mămăligă cu carne de porc, sarmale cu slăninuță afumată, pregătite chiar de președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, prezentă la eveniment, i-au încântat pe vizitatori. Printre invitați s-a numărat și îndrăgitul artist Robert Târnăveanu care a gătit pastră din carne de oaie. În timp ce înrocea carnea pe grătar acesta a declarat: „Cea mai bună pastră e la Gura Râului. Junii Sibiului mănâncă doar pastră din carne de oaie”.
Pe lângă mâncăruri tradiționale, vizitatorii s-au bucurat și de atmosfera creată pe aleile muzeului. Îmbrăcați bine, ținând în mână umbrele, cei care au trecut pragul muzeului au profitat atât de gratuitate cât și programul prelungit.
Simona, una dintre vizitatoare întâlnite pe aleile muzeului ne-a declarat: .„Este unul dintre cele mai fascinante locuri atât din Sibiu cât și din țară. Aici ne relaxăm! Este o oază de destindere pentru bunici, copii, părinți și toate generațiile. Îmi place totul în muzeu, începând de la case, sate, morile de vânt și lacul cu lebede și rățuște. Este o zonă în care toți vin oricând. Într-adevăr, oamenii de aici știu ce să facă pentru public”.
Printre oaspeți s-a aflat și Aurora din Cluj, care a venit special să se bucure de atmosfera din muzeu: „Nu am fost de mult timp în muzeu și voiam să văd o altă atmosferă. Cu toate că vremea nu ține cu noi, asta nu ne împiedică să ne simțim bine.”
Foto: Răzvan NEGRU
Cât de prost poate fi cineva ca să meargă noaptea pe frig și ploaie în muzeu ca să mănânce?