Cum se îngrijește corect o rană superficială? Ține cont de aceste 4 sfaturi!

Acasa >

Articol

Toate cadrele medicale sunt solicitate la un moment dat să evalueze și să îngrijească o rană, indiferent dacă este vorba despre una superficială sau gravă, la copii, adulți sau vârstnici. Întocmai pentru că aceste mici leziuni sunt rezultatul unor accidente neprevăzute, ele sunt destul de frecvente și trebuie să știi cum să acționezi, după caz. În continuare, sunt descriși pașii pe care trebuie să-i parcurgă orice cadru medical, atunci când este pus în situația de a se ocupa de o rană.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Descoperă ce trebuie să faci pentru a îngriji corespunzător o rană

 

  1. Evaluarea stării în care se află rana

Primul pas în îngrijirea unei răni este stabilirea severității acesteia. Este important să îți dai seama dacă rana poate fi tratată acasă sau dacă necesită îngrijire medicală profesională. Rănile superficiale, precum zgârieturile și tăieturile mici, pot fi gestionate acasă. Cu toate acestea, rănile profunde, cele care sângerează abundent sau cele care prezintă semne de infecție (roșeață, umflături, durere severă, puroi) necesită atenție medicală imediată. În această etapă, cadrul medical își poate pregăti deja consumabilele de care are nevoie, inclusiv plasturi disponibili pe Vetro.ro, leucoplast sau tifon, pe care să le țină la îndemână cât se ocupă de îngrijirea propriu-zisă a rănii.

 

  1. Spălarea și curățarea rănii

Curățarea rănii este un pas extrem de important pentru a preveni infecția. Respectă acești pași pentru a curăța corect leziunea:

 

  • Spală-te pe mâini

Înainte de a atinge rana, asigură-te că îți speli bine mâinile cu apă și săpun pentru a evita introducerea bacteriilor în rană.

 

  • Clătirea rănii

Folosește apă curată pentru a clăti rana și a îndepărta murdăria și particulele nocive. Apa de la robinet este suficientă, astfel că nu este nevoie să intervii cu apă filtrată sau purificată. Evită să aplici alcool sau peroxid de hidrogen, deoarece acestea pot irita țesuturile și pot întârzia vindecarea.

 

  • Curățarea delicată

Dacă în rană au rămas resturi vizibile, folosește o pensetă curată și sterilizată pentru a le îndepărta. Dacă resturile sunt adânci sau greu de îndepărtat, trebuie să dirijezi pacientul către o unitate medicală.

 

  1. Aplicarea unui antiseptic

După curățarea rănii, poți aplica un antiseptic pentru a ucide bacteriile și pentru a preveni infecțiile. Există diferite tipuri de antiseptice din care poți alege, precum iodul, clorhexidina sau Betadina. Aplică antisepticul conform instrucțiunilor de pe ambalaj și lasă-l să se usuce înainte de a acoperi rana.

 

  1. Protejarea rănii

Utilizează un bandaj sau un plasture adecvat dimensiunii rănii. Asigură-te că aceasta este uscată înainte de a aplica bandajul pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor în medii umede.

Nu uita să schimbi bandajul zilnic sau de fiecare dată când se murdărește sau se umezește. Totodată, trebuie să ții cont că unele răni se vindecă mai bine atunci când sunt expuse la aer pentru perioade scurte. Îndepărtează bandajul pentru câteva ore pe zi, dacă este posibil, pentru a permite pielii să respire.

Urmărește îndeaproape evoluția rănii pentru a identifica de timpuriu semne de infecție sau alte complicații. Semnele care pot îngrijora sunt roșeață intensă, umflături, durere crescută, secreții purulente și febră. 

 

Îngrijirea corectă a unei răni este foarte importantă pentru a asigura o vindecare rapidă și pentru a preveni complicațiile. Urmând pașii descriși mai sus, poți trata eficient majoritatea rănilor minore fără a ajunge în situația de a combate complicațiile asociate. 

 

18 iunie 2024 la 11:07

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 3 ore
Cinci ore, patru medici și patru asistente pentru salvarea unei vieți. Operație cu „repetiție”
Pentru un părinte, diagnosticul unei boli grave pus copilului său e o lovitură cruntă. Orizontul pare că se...
Sanatate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 20 ore
58 milioane euro pentru dotarea spitalelor care tratează AVC
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat deschiderea unui nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 22 ore
Premieră pentru Spitalul Judeţean: intervenţie complexă pentru tratarea unei afecţiuni biliare severe
Echipele de Gastroenterologie, Radiologie Intervenţională şi Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 2 zile
Contractele pentru digitalizarea Spitalelor de Pneumoftiziologie și Psihiatrie au fost semnate
*Investiții majore în tehnologii de ultimă generație pentru îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienți și personal medical*  Președinta Consiliului Județean...
Actualitate
2 min de citit