Medicina naturistă: Fragii (Fragaria vesca)

Acasa >

Articol

Sunt plante perene, întâlnite prin pajişti, păduri rărite, locuri pietroase din zonele de deal şi de munte. Sunt răspândiţi în aproape toată Europa şi Nordul Asiei. Conţin uleiuri eterice, tanin şi flavonoide.
Înfloresc alb în perioada mai-iunie. Fructul este permis diabeticilor. Frunzele conţin tanin, săruri minerale, zaharuri, urme de ulei volatil, vitamina C. Fructele sunt folosite în alimentaţie, având proprietăţi întăritoare, diuretice, dezintoxicante, hipotensive, antigutoase, laxative, contribuie la întărirea sistemului imunitar, sistemului nervos, reglementează funcţia organelor endocrine şi hepatice. Are proprietăţi bactericide. Se indică a fi folosite în astenie, tuberculoză, reumatism, artritism, constipaţie, litiază biliară. Se cunoaşte faptul că Linne s-a vindecat de o gută rebelă consumând fragi. Fragii se foloesc în cosmetică pentru întretinerea tenului. Câţiva fragi striviţi se întind pe faţă. Se lasă să se usuce peste noapte. A doua zi se spală faţa cu apă şi asmatui. Tratamentul întârzie apariţia ridurilor. Fragii se indică a fi consumaţi ca aperitiv. În timpul sezonului se poate consuma până la 500 g zilnic. Fontenelle care a murit centenar, îşi atribuia longevitatea consumului de fragi zilnic. Pentru eliminarea oxiurilor este necesară consumarea a 500 g de fragi dimineaţa pe stomacul gol, fără să se mai mănânce nimic până la prânz. Pentru anumite persoane, fraga poate fi indigestă, provocând urticarie. Frunzele şi rădăcina fragului se pot folosi sub forma de ceai, avand proprietăţi antireumatismale, antigutoase, fiind indicate şi în caz de insuficienţă hepatică. Fragii se folosesc în homeopatie.



Imagine intercalată
Imagine intercalată

Autor
22 mai 2024 la 17:04

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 22 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Cinci ore, patru medici și patru asistente pentru salvarea unei vieți. Operație cu „repetiție”
Pentru un părinte, diagnosticul unei boli grave pus copilului său e o lovitură cruntă. Orizontul pare că se...
Sanatate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Apare traseul „Brânzeturilor dumnezeiești” de pe „Via Transilvanica”
O ofertă interesantă pentru următorul week-end vine din partea Programului „Anii Drumeției” care, sâmbătă, 3 mai ac, lansează...
Știri
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 zile
Drumețiile din luna lui florar. Pe care le vom alege
Așa cum s-au obișnuit, și în luna mai sibienii care iubesc mișcarea în aer liber pot alege dintre...
Știri
2 min de citit