Strada Mitropoliei (V)

Acasa >

Articol

Strada Mitropoliei nr. 9. Biserica reformată. Lucrările de construcţie, începute în 1783, au fost executate de zidarul Krempels Samuel şi dulgherul Schneider Johannes şi au costat 40.000 de florini. Inaugurarea a avut loc în data de 26 noiembrie 1786. Faţada simetrică are la bază o uşă relativ îngustă şi se încheie cu un turn pătrat cu ceas şi coif acoperit cu ţiglă smălţuită. Singurele elemente ce împodobesc interiorul sobru sunt un amvon şi orga din partea de vest a bisericii, amplasată pe o tribună susținută de doi stâlpi masivi. Prima orgă a fost instalată la inaugurarea bisericii, dar va fi schimbată în 1858 cu orga actuală. Masa Domnului, datează din anul construirii 1786, iar amvonul a fost construit în anul 1790. Dimensiuni exterioare: lungimea 27,00 m, lățimea 13,60 m. Înălțimea turnului este de cca.38 m.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 Strada Mitropoliei nr. 11. Casa Parohială Reformată. Casa a fost construită la începutul sec. XVIII de un oarecare Alberth, pe locul unei case mai vechi de la care se păstrează subsolul. A intrat în posesia Baronului Samuel von Brukenthal de la care este cumpărată în anul 1786 de Biserica Reformată cu destinaţia de casă parohială. Aici era şi locuinţa preotului reformat. În anul 1930, în această clădire, s-a deschis Şcoala primară reformată (Elementarvolkschule ev HB für Knaben u Mädchen) și care s-a  închis în anul 1948. Pe sub etajul I al clădirii trece gangul care a apărut după îngustarea Uliţei Balului. Ulița s-a îngustat odată cu construirea grajdurilor din curtea a doua a Palatului Brukenthal și a doua oară când s-a construit casa parohială a Bisericii Reformate, ajungând în final la dimensiunile actuale, adică un pasaj îngust, un „gang” care face legătura cu strada Xenopol. Încă pe la mijlocul sec. al XX-lea aici se mai putea citi inscripţia Matheus în latina medievală, dovadă a unei fresce ce data, probabil, din jurul anului 1500.

Informăm pe toți cititorii pasionați de istoria locală, că – în curând – va apare lucrarea „Sibiul înainte de Sibiul de azi. Istorie Ilustrată. Colecție de cărți poștale vol. III”. (va urma)

ing. Ioan Dejugan

 

20 mai 2024 la 12:11

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 15 ore
Curmătura Ștezii, așa cum nu ați mai văzut-o: mașină lângă mașină, grătar lângă grătar
1 Mai a umplut Valea Ștezii atât pe marginea drumului județean ce duce la Păltinis, cât și dincolo...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 21 ore
Cinci ore, patru medici și patru asistente pentru salvarea unei vieți. Operație cu „repetiție”
Pentru un părinte, diagnosticul unei boli grave pus copilului său e o lovitură cruntă. Orizontul pare că se...
Sanatate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 zile
Studiu: la români, 1 Mai a devenit Ziua Naţională a Grătarului din fundul curţii
Din zi internaţională a celor ce muncesc, 1 Mai a devenit la români, conform unui studiu realizat de...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Sibiul, în amintirea Papei Francisc. A stat pe un tron realizat pe malurile Cibinului
Sâmbătă, omenirea își ia rămas bun de la Papa Francisc, unul dintre cei iubiți suverani pontifi. Sfântul părinte...
Actualitate
6 min de citit