O istorie a Sibiului în … vederi (4) – Piața Mare (II)

Acasa >

Articol

Piața Mare nr. 2Casa parohială a Bisericii Romano-Catolice. Pe acest loc a existat din 1466 sediul breslei croitorilor ridicat între Piaţa Mică şi Piaţa Mare pe locul vechiului zwinger. În 1688, călugării iezuiţi, au amenajat spațiul pentru slujbe catolice. În anii 1774-1790 la etajul al doilea a funcţionat Şcoala elementară catolică, mutată ulterior în clădirea Ursulinelor pentru a face loc Gimnaziului de Stat care va funcţiona aici până în 1899 când se mută în actuala clădire a Liceului Gheorghe Lazăr. Între 1899 şi 1907 aici şi-a avut sediul Tribunalul judeţean (Bezirksgericht). Începând cu sfârşitul sec. XIX, la parter se vor deschide spaţii comerciale. Incepând cu anul 1907, în unul dintre aceste spații, a funcționat sucursala Sibiu a Băncii comerciale din Pesta. După 1920, când banca a fost desfinţată, locul a fost ocupat de „Siebenbürgischer Bank und Sparkassa" până la naţionalizare.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Piața Mare nr. 3 Biserica Romano-Catolică „Sf.Treime”. După demolarea halei breslei croitorilor, la 4 iulie 1726 a fost aşezată piatra de temelie  a bisericii iezuite din Piaţa Mare. Biserica Sf.Treime, construită în stil baroc timpuriu vienez,  a fost sfinţită la 13 septembrie 1733 de către episcopul Transilvaniei Gregor von Zorger. Turnul, care este detaşat de navă și măsoară 47 metri, a fost terminat în anul 1738, are patru nivele  înalte şi o cupolă și adăpostește trei clopote masive care au fost montate prima dată în sec. al XIX-lea. Cel mai mare clopot are 570 kg şi poartă următoarea inscripţie în limba germană: „A sunat crucea lui Cristos copiilor Cerului şi Pământului, dintr-o donaţie a Magdalenei Filek”.

Al doilea clopot cântăreşte 325 kg. şi a fost turnat în 1864 în cinstea Sf. Adalbert, episcop şi martir al lui Cristos. Cel mai mic clopot cântărește 140 kg şi are următoarea inscripţie în limba germană: „Sf. Maria binecuvântată născătoare de Cristos, roagă-te pentru noi. Din donaţiile sibienilor şi arta lui Friedrich Kauntz răspândesc din nou laudă Neprihănitei”. În 1916 clopotele au fost confiscate şi topite. Au fost refăcute în forma originală de firma lui Friedrich Kauntz şi sfinţite în 29 martie 1931.

La nivelul străzii, turnul prezintă  un gang boltit care permite accesul spre Piaţa Mică. 

Ceasul din turn cu cadrane spre cele două pieţe, datează din anul 1838. În capătul opus turnului, coama acoperişului este prevăzută cu un turnuleţ lanternă. Turnuleţul vechi a fost înlocuit, în iunie 1927, cu o cruce mare, actualul turnuleţ fiind de construcţie mai recentă (1971-1975). 

Orga confecţionată de firma Karl Hesse din Viena a fost instalată în anul 1860. (va urma)

ing. Ioan Dejugan

 

13 martie 2024 la 14:14

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 13 ore
Curmătura Ștezii, așa cum nu ați mai văzut-o: mașină lângă mașină, grătar lângă grătar
1 Mai a umplut Valea Ștezii atât pe marginea drumului județean ce duce la Păltinis, cât și dincolo...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 19 ore
Cinci ore, patru medici și patru asistente pentru salvarea unei vieți. Operație cu „repetiție”
Pentru un părinte, diagnosticul unei boli grave pus copilului său e o lovitură cruntă. Orizontul pare că se...
Sanatate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 zile
Studiu: la români, 1 Mai a devenit Ziua Naţională a Grătarului din fundul curţii
Din zi internaţională a celor ce muncesc, 1 Mai a devenit la români, conform unui studiu realizat de...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Sibiul, în amintirea Papei Francisc. A stat pe un tron realizat pe malurile Cibinului
Sâmbătă, omenirea își ia rămas bun de la Papa Francisc, unul dintre cei iubiți suverani pontifi. Sfântul părinte...
Actualitate
6 min de citit