Marți, 30 ianuarie 2024 – la sediul redacției, în Centrul Cultural TRIBUNA – a avut loc vernisajul expoziției documentare „Figuri, evenimente, locuri istorice – Petru Borteș” (I), o expoziție ce se va reînnoi lunar, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale. La toate evenimentele organizate în perioada 30 ianuarie – 29 martie 2024, participanții vor putea descoperi fotografii din primul album din colecția inedită donată de directorul – editor Petru Borteș, vrednic cercetător al evenimentelor sec. al XX-lea, o parte din acestea urmând a fi publicate și în paginile cotidianului. Spațiul Centrului Cultural s-a dovedit neîncăpător, pentru toți cei care au dorit să participe la evenimentul vernisajului, respectiv la cele două lansări de carte anunțate public. Manifestarea a fost deschisă de directorul general al cotidianului, Mircea Bițu, având ca invitați pe istoricul dr. Vasile Crișan, respectiv pe cercetătorul Cosmin-Crăciun Cruciat, autorul lucrării „Pe urmele inginerului rășinărean Stan Vidrighin”.
Marele absent la evenimente a fost chiar autorul primei lucrări lansate, publicistul tribunist N.I.Dobra, lucrarea fiind prezentată de istoricul dr. Vasile Crișan. Având în vedere că manifestarea s-a desfășurat la orele amiezii – ediția de miercuri fiind în curs de încheiere -, prezentăm prima parte a evenimentelor, respectiv vernisajul expoziției cu fotografiile primului album (din 1969) din seria celor 16 albume donate de proprietar. Dar, cine a fost Petru Borteș?
Primele informații privind autorul albumelor de fotografii istorice donate Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, le avem chiar din coperțile acestor albume. Pe manuscrisele dactilografiate se mai pot descifra informațiile pe care autorul a dorit să le lase posterității. Astfel, din coperta primului album aflăm: «FIGURI ISTORICE din lucrarea manuscris: „PRIMA ORGANIZAȚIE DE STAT ROMÂNEASCĂ DIN ARDEAL ȘI BANAT 1918-1919” cu numeroase fotografii de Petru Borteș, pensionar, șef de birou la Președinția Consiliului Dirigent, Comisia de Unificare și membru al Uniunii Scriitorilor și ziariștilor din Republica Populară România. Volumul I. Pentru Arhivele Statului, din municipiul Sibiu. În fiecare lună apare în continuare restul volumelor istorice. 1969».
Pe ultimul volum manuscris donat (vol.XVI, predat în 1973), apare pe copertă o completare «O parte din fotografiile și documentele istorice privind poporul Român, adunate de publicistul și colecționarul PETRU BORTEȘ (…) Directorul, proprietarul și editorul revistei „Gazeta Ilustrată” (1932-1941)».
Practic, timp de patru ani – între 1969-1973 – un pensionar, măcinat de pasiunile de o viață, a ordonat o serie mare de fotografii și, pentru a fi salvate, le-a donat Arhivelor Naționale Filiala Sibiu. Încă din primul volum, pe pagina interioară de titlu autorul dezvăluie și casa în care a locuit: Sibiu, str. General Magheru nr. 27, un imobil foarte cunoscut tuturor cititorilor Tribunei. Această surpriză, m-a determinat să cercetez mai bine imobilul situat pe o stradă care în perioada 1507 – 1921 (mai mult de patru secole), s-a numit Sporergasse – în traducere strada Pintenarilor -, după breasla Pintenarilor, meșterii care făceau pintenii. Pe fațada imobilului de la numărul 27 sunt amplasate două plăci memoriale, ambele în 1998, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la nașterea scriitorului și fondatorului Tribunei, Ioan Slavici (1848-1925). Plăcile de marmură se păstreză intacte, singura intervenție ce se justifică, fiind recondiționarea inscripției plăcii amplasate de Asociațiunea ASTRA.
Am cercetat imobilul, reușind să cunosc o familie de proprietari care mi-au declarat că l-au cunoscut pe Petru Borteș, acesta un om relativ singur, fiind cunoscută pasiunea acestuia de colecționar și faptul că s-a stins din viață, în urmă cu multe decenii. Nu au putut să-mi precizeze data decesului și nu au cunoscut eventuali urmași sau destinația colecțiilor și a bunurilor rămase, în urma decesului. Imobilul păstrează toate urmele trecutului, micile modificări (de uși și ferestre) neafectând construcțiile inițiale. În acest imobil s-a născut gazetarul tribunist Ioan Bechnițiu (1848-1898), considerat ca veritabilul doctrinar al Tribunei de Sibiu (1884-1903). Despre acesta, regretatul istoric Cornel Lungu consemna în lucrarea „Sibiul românesc. Oameni și locuri” (2011): «Macedonean după tată, la îndrumarea lui Andrei Șaguna, urmează cursurile de filozofie ale universităților din Heidelberg, Viena și Leipzig. Întors în țară, devine un animator înflăcărat al ziaristicii românești din Transilvania contribuind în mare măsură, la impunerea ortografiei fonetice. Participă alături de Ioan Slavici la înființarea Tribunei. Lui îi datorăm numele ziarului dar și formatul. Are un rol important în formularea programului de acțiuni politice și culturale din paginile „Tribunei”. A fost prezent la toate acțiunile ASTREI și a trăit din plin frământările Partidului Național Român, dar și ale memorandiștilor». Cred că este firească întrebarea: oare, Petru Borteș a cunoscut – la mijlocul secolului trecut – cine a stat în imobilul din str. G-ral Magheru nr. 27? Un lucru este cert, Petru Borteș a locuit la etajul clădirii din spate. Dorind ca cercetările biografice să fie cât mai complete, am apelat la colecția cotidianului Tribuna, rubrica de decese păstrând memoria întregii comunități sibiene (și nu numai!). Practic, în paginile cotidianului se regăsesc mulți sibieni, numele și activitatea acestora păstrându-se numai prin aceste mici sau mai mari anunțuri funerare.
Astfel, am descoperit micul „anunț familial” din Tribuna Sibiului (1979): «Nepoții și nepoatele anunță încetarea din viață a scumpului lor unchi PETRU BORTEȘ – 87 ani. Înmormântarea are loc azi, 22 martie 1979, ora 10, la Cimitirul central Sibiu». Se mai păstrează mormântul lui Petru Borteș? Mai trăiesc urmașii colecționarului?
În cotidianul Tribuna am regăsit și articolul „Hobby” (Tribuna Sibiului 1974, nr. 1924), ce dezvăluie atât pasiunile sibienilor, cât și atitudinea față de muncă, în plin regim comunist: «Omul societății contemporane, care-și dă aportul la producția socială muncind diurn opt ore, dispune de o rezervă de timp și de energie care se cer fructificate. Unii irosesc acest timp în mod nerațional, fără satisfacții, fără rezultate inventariabile, în timp ce semenii lor valorifică cu modestie confidențială prisosul de energie într-un travaliu deconectant, creator, într-o muncă reconfortantă, binefăcătoare, compensată de plăcute mulțumiri spirituale și materiale, munca fiind unica sursă reală de împliniri. În Sibiu, trăiesc mulți oameni tineri și vîrstnici, înzestrați cu talent, fantezie, imaginație și capacitate de creație, oameni cu pasiuni constructive demne de admirație. Bunăoară Ion Rodeanu, director al Teatrului de Păpuși, interpret și regizor artistic, deși ocupat nenormat în instituție, găsește timp și pentru o plăcută deconectare, construind navomodele care i-au adus alese satisfacții spirituale la diferite expoziții și la televiziune, unde a fost solicitat să le prezinte. Economistul Ion Opriș, președinte al filialei județene de filatelie, este un prodigios colecționar de timbre și piese filatelice, realizînd, după o strădanie consecventă de câteva decenii, o valoroasă colecție. El va participa ca invitat, în luna aprilie a.c. la expoziția filatelică a țărilor socialiste europene de la Katowice. Filatelistul Ion Opriș va prezenta două interesante exponate și anume: „Județul Sibiu în filatelie” și „Memoria filateliei”, cuprinzînd mărci poștale, piese filatelice, documente poștale despre expoziții și conferințe internaționale filatelice și poștale. Demni de remarcat sînt și filateliștii Ludovic Dengel care are cea mai bogată colecție din județ, tînărul biolog Horia Boiu, prof. Carol Coman, și numeroși profesori, ingineri, studenți și elevi, care desfășoară o susținută acivitate de colecționari de timbre și documente poștale, pasiune care le îmbogățește cultura generală. Pensionarul Ion Tatu, pasionat biolog amator a realizat într-un spațiu adiacent al locuinței sale, o vară permanentă pe 30 mp, unde cultivă un valoros soi de ardei iuți, în tot cursul anului. Octogenarul Oleksik Andrei este un notoriu colecționar de plante medicinale. Pragul casei sale din str. Petru Maior este trecut de mulți traumatizați și medici care apreciază osîrdia veteranului și valoarea terapeutică a plantelor adunate din locuri de el știute. Tipograful Ion Gălan din str. Ecaterina Teodoroiu, Sibiu, este un pasionat de rară iscusință în ornamentarea sticlelor cu împletituri din sîrmă îmbrăcată.
Petru Borteș, numismat și colecționar de documente vechi și biografii contemporane, desfășoară o activitate de certă valoare pentru viitorii cercetători și istorici, care vor găsi materialele adunate cu pasiune de Petre Borteș, în arhivele statului și la muzeele din Sibiu și Alba Iulia, unde le depune spre păstrare. Numeroși sînt în Sibiu, la Cisnădie și Mediaș, crescătorii de păsări de rasă și animale mărunte, columbofilii, posesorii de acvarii – cu rarități din fauna țării noastre. Pasiunile constructive și deconectante fac viața mai plăcută, atît prin satisfacțiile spirituale pe care le generează cît și prin valorile și împlinirile ce ruzultă din nobilul efort voluntar, din prisosul de timp fructificat cu chibzuință gospodărească. DOINA SĂLĂJANU». Cele două lansări de carte vor fi prezentate în edițiile următoare.
Marius HALMAGHI
Foto: Răzvan NEGRU