„Fuga lolelor” moment de spectacol și bucurie pentru agnițeni: „Ne regăsim în mijlocul unei tradiții care ne leagă de un trecut ce ne amintește de legende, de sași harnici, de rânduieli vechi ale breslelor”

Peste 300 de lole au străbătut orașul Agnita, cu pocnete de bici și sunet de talangă, continuând străvechiul obicei al breslelor, când schimbarea starostelui era prilej de carnaval și petrecere. Preluând de la comunitatea săsească acest obicei, agnițenii au dovedit că știu să aprecieze și să respecte elementele de patrimoniu cultural realizate de-a lungul a sute de ani și care, pe lângă patrimoniul construit, oferă o identitate specifică orașului Agnita.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tot așa cum de-a lungul a sute de ani obiceiul lolelor a contribuit la unitatea comunității săsești, acuma, prin continuarea lui se menține spiritul de comunitate al agnițenilor, indiferent că sunt în oraș sau plecați pe alte meleaguri.

Cu câteva zile înaintea ultimei duminici din ianuarie, mulți din cei plecați vin acasă, își pregătesc costumele, se întâlnesc cu prietenii, se antrenează împreună să pocnească din bici, întărindu-și brațele cu câte o friptură la grătar și un pahar, două, etc de întăritor.

Și pentru că punctualitatea era unul din elementele specifice sașilor, la ora 10 fix fanfara a dat semnalul de plecare și coloana de măști, având în mijloc steagurile și însemnelor breslelor, a pornit să străbată orașul cu pocnete de bici și zgomot de talangă.

În fața complexului Dacia a avut loc prima oprire, cu o prezentare a spectacolului de dansuri a reprezentanților breslelor.

În centrul orașului lolele au fost întâmpinate de mulțimea agnițenilor și a turiștilor veniți să vadă și să participe la acest eveniment și de oficialitățile care au adresat cuvinte de apreciere pentru minunatul spectacol organizat și realizat de asociația Breasla Lolelor.

Radu Curceanu, președintele acesteia a ținut să menționeze că „fuga lolelor nu este doar un eveniment trecut de la o generație la alta; această tradiție reprezintă una dintre coloanele de susținere ale identității culturale agnițene, acest obicei are puterea de a transmite de la o generație la alta valorile fundamentale ale orașului nostru. Tradiția lolelor contribuie la consolidarea comunității noastre, ele aducând oamenii împreună în momente de bucurie și sărbătoare și oferă sentimentul de apartenență și continuitate”

Profesorul Bogdan Pătru, lola cu numărul 1, cel care a readus obiceiul lolelor după plecarea sașilor a menționat: „În această zi deosebită, ne regăsim împreună în mijlocul unei tradiții care ne leagă de un trecut ce ne amintește de legende, de sași harnici, de rânduieli vechi ale breslelor. Să ne bucurăm, așadar de prezența lolelor, de gogoșile lor gustoase, de sunetul talăngilor ce cântă în ritmul bicelor, căci ele ne povestesc despre unitate, prietenie, despre acasă”

Primarul orașului Agnita, Alin-Ciprian Schiau-Gull, apreciind modul cum a organizat asociația Breasla Lolelor acest eveniment, a adresat felicitări organizatorilor și voluntarilor implicați.

„Fuga lolelor este cu siguranță o tradiție îndrăgită în comunitatea noastră și reprezintă o oportunitate unică de a celebra valorile culturale și tradițiile autentice. Această sărbătoare a devenit în timp un simbol al unității și fraternității dintre locuitorii noștri. Lolele ne amintesc de bogăția și diversitatea culturală a orașului nostru și ne oferă ocazia de a ne mândri cu înaintașii noștri și moștenirea lor. Mă bucur să văd atât de mulți tineri și copii prezenți în această zi, pentru că ei reprezintă viitorul nostru. Le oferim astăzi oportunitatea de a se conecta cu tradițiile și rădăcinile noastre și de a înțelege importanța păstrării lor pentru generațiile următoare.”

Cuvântările au fost salutate de lole cu pocnete de bici, sunet de talăngi și tradiționalul „Hireei!” după care au urmat dansurile specifice fiecărei bresle. Spectatorii au admirat și lolele au salutat dansul căluțului reprezentând breasla croitorilor, dansul ursului de la breasla blănarilor și mai ales pe reprezentanții breslei dogarilor care au învârtit cu măiestrie cercul cu 10 pahare de vin.

Dansurile săsești prezentate de tineri din ansamblul Casei de Cultură din Agnita au precedat momentul solemn, intonarea Imnului Transilvaniei, cântat de lole în limba germană, cu masca ridicată.

Încheind spectacolul din centrul orașului, convoiul s-a deplasat la intersecția de la FIPA unde au mai făcut o reprezentare, după care s-au organizat pe găști și au pornit fuga prin oraș pe la gazdele care i-au primit cu bucurie oferindu-le gogoși și vin.

Un loc important vizitat și salutat de găști a fost vechea biserică săsească unde au fost primiți de custodele acesteia Andreea Schiau Gull.

În afară de lole biserica s-a bucurat de vizita a peste 150 de musafiri care au vizitat muzeul și expozițiile din turnurile vechii cetăți reprezentând istoria breslelor din Agnita.

La ora 18,00 peste oraș s-a așternut din nou liniștea, pocnetele bicelor și sunetul talăngilor au amuțit, fuga s-a terminat și lolele s-au dus să se pregătească pentru marea petrecere cu prietenii.

I. Bârsan

30 ianuarie 2024 la 14:43

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 14 ore
„Noaptea muzeelor” va fi ziua renașterii celei mai vechi gospodării dintr-un muzeu românesc
Dacă e miercuri, vorbim despre un loc încărcat de istorie și emoție. O poveste pe care am descoperit-o...
Cultură
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
FC Hermannstadt pierde la mare luptă a doua finală de Cupa României
Sibienii au crezut până în ultimele secunde că pot trimite meciul în prelungiri, dar până la urmă au...
Actualitate
7 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
„Ce înseamnă să am grijă de mine?”, atelier la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Astra îi așteaptă pe tinerii cu vârsta între 10 – 13 ani la un atelier dedicat vârstei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Radu Carp: „Realitatea augmentată din mentalul uman are nevoie azi de lumina înțelepciunii”
Asistența prezentă, în sala Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, la dezbaterea focusată pe logica stategiilor doctrinale paradoxale din...
Eveniment
5 min de citit