Tribuna
PNL
Banii pentru schema de sprijin cuplat, din decembrie

Schema de sprijin cuplat va face obiectul plăţilor, cel mai probabil începând cu 1 decembrie 2015. Banii se acordă potrivit Regulamentului (UE) 1307/2013, Art 52-55 numai în acele sectoare sau în acele regiuni în care anumite tipuri de agricultură sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultăţi. Sectoarele şi producţiile vizate sunt: culturi proteice, leguminoase pentru boabe, cânepă, orez, seminţe, hamei, sfeclă de zahăr, fructe şi legume, lapte, carne de oaie şi capră, carne de vită şi mânzat, viermi de mătase.
„Sunt 19 scheme de plăţi directe în cadrul sprijinului cuplat dedicat sectorului vegetal. Cele mai importante sunt cele destinate sprijinirii cultivatorilor de soia, procesării, cele destinate fructelor şi legumelor pentru procesare, lucernei. Cred că sprijinul aferent acestor măsuri va aduce în anul următor de cerere foarte mulţi solicitanţi, acesta fiind totuşi un sprijin substanţial în privinţa culturii de soia. Plata suplimentară, reprezentată de sprijinul cuplat, pleacă de la 325 de euro pe hectar, pe lângă plata de bază şi celelalte scheme de plăţi, ajungând undeva la 360 de euro în 2020", a punctat Mihai Putinţei, director general APIA, care speră că această schemă să fie o încurajare adresată fermierilor în a cultiva plante fixatoare de azot sau pe cele cu o valoare energetică mare, destinată furajării animalelor.
Dacă la soia sprijinul cuplat va fi de 325 de euro, urmând să crească cu câte 10 euro în fiecare an, până în 2020, pentru lucernă va fi de 55 de euro/ha în 2015, cu aceeaşi evoluţie până în 2020.
Sprijinul cuplat în 2015 pentru mazăre şi fasole boabe pentru industrializare va fi de 180 de euro/ha, la orez de 450 de euro/ha, la sămânţa de cartof 960 de euro/ha, la sămânţa de cartof timpuriu va fi de 700 de euro/ha, la hamei de 500 de euro/ha, la sfecla de zahăr de 600 de euro/ha. Pentru tomatele pentru procesare va porni de la 1.400 de euro/ha, în timp ce la castraveţii de procesare, de la 500 de euro/ha, iar la legumele din sere va pomi de la 6.200 de euro/hectar, în timp ce la solarii, sprijinul cuplat va fi de 3.000 de euro/ha, urmând să crească anual până în 2020.
Sprijinul cuplat pentru mere şi prune pentru procesare va pomi de la 300 de euro/hectar, iar la ciuperci va fi de 100.000 de euro/ha în 2015. (V. Ioan)

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA