Ziua și noaptea, umăr la umăr. Azi e echinocțiul de primăvară

Astăzi intrăm oficial în primăvară, în 20 martie având loc echinocțiul de primăvară, fenomen care marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică. Echinocțiul are loc de două ori pe an, în martie și în septembrie (de toamnă), când ziua și noaptea au durate egale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Începând din 21 martie, ziua va continua să crească până în 21 iunie când are loc solstițiul de vară, atunci când va fi cea mai lungă zi din an.

Un lucru interesant legat de acest fenomen astronomic este faptul că în această zi Soarele răsare exact la est și apune exact la vest, indiferent de locul de pe glob. Echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, în emisfera nordică. Pe măsură ce zilele devin mai lungi și temperaturile cresc, plantele încep să înmugurească, păsările migratoare revin în zonele mai calde, iar ecosistemele își reiau ciclurile de viață. În emisfera sudică echinocțiul din martie marchează începutul toamnei, cu zile mai scurte și temperaturi mai scăzute.

Astrologii spun că atunci când ziua devine egală cu noaptea se instalează o stare de armonie, de transformare atât a naturii exterioare, cât şi a naturii umane. Este perioada în care totul se trezeşte la viaţă pentru a se bucura de energiile profunde ale primăverii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tradiții populare legate de echinocțiul de primăvară

Zilele Babelor reci de la începutul lunii martie sunt urmate de Moșii de primăvară, care aduc vreme bună. În aceste zile oamenii își curăță ograda și câmpurile de uscături prin focuri ritualice care marchează ziua echinocțiului și sunt menite să atragă puterea Soarelui. Astăzi, odată cu echinocțiul de primăvară începe noul an agrar, iar copiii din Oltenia şi Muntenia ies în fața casei, bat pământul cu ciomegele să alunge frigul și strigă „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. Fetele și flăcăii pleacă la marginea satelor, pe coline și prin păduri după flori de primăvară și ciuperci. În câteva zone din Moldova, cei mici împodobesc o creangă uscată cu flori și pleacă cu ea la drum prin sat. În această zi se sărbătoreşte pornirea plugului și țăranii încep muncile câmpului.

(I.D.)

 

 

20 martie 2025 la 09:50

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Cosmin Rus
acum 2 ore
Biciclist rănit în munții Cindrel
Un bărbat de 63 de ani a avut nevoie de ajutorul echipei Salvamont după ce a căzut cu...
Eveniment
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
(ACTUALIZARE) Săptămână perfectă pe ”Municipal”, pentru sibieni! FC Hermannstadt o învinge pe ”Bătrâna Doamnă” cu 3-0
FC Hermannstadt încheie o săptămână perfectă cu o victorie cu UTA. Pe o vreme câinească, jucătorii lui Marius...
Actualitate
6 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Sărbătoritul zilei, Alexandru Luca, și-a făcut cadou un gol: ”Mă bucur că am dat dovadă de atitudine, de caracter”
Venit sub formă de împrumut, în iarnă, de la FC Hermanstadt, mijlocașul Alexandru Luca a înscris primul său...
Actualitate
3 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 5 ore
Accident în Poiana Sibiului. Un copil și o tânără au ajuns la spital
O tânără de 23 de ani și un copil de 10 ani au fost răniți întrun accident rutier...
Eveniment
2 min de citit