Ziua și noaptea, umăr la umăr. Azi e echinocțiul de primăvară

Acasa >

Articol

Astăzi intrăm oficial în primăvară, în 20 martie având loc echinocțiul de primăvară, fenomen care marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică. Echinocțiul are loc de două ori pe an, în martie și în septembrie (de toamnă), când ziua și noaptea au durate egale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Începând din 21 martie, ziua va continua să crească până în 21 iunie când are loc solstițiul de vară, atunci când va fi cea mai lungă zi din an.

Un lucru interesant legat de acest fenomen astronomic este faptul că în această zi Soarele răsare exact la est și apune exact la vest, indiferent de locul de pe glob. Echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, în emisfera nordică. Pe măsură ce zilele devin mai lungi și temperaturile cresc, plantele încep să înmugurească, păsările migratoare revin în zonele mai calde, iar ecosistemele își reiau ciclurile de viață. În emisfera sudică echinocțiul din martie marchează începutul toamnei, cu zile mai scurte și temperaturi mai scăzute.

Astrologii spun că atunci când ziua devine egală cu noaptea se instalează o stare de armonie, de transformare atât a naturii exterioare, cât şi a naturii umane. Este perioada în care totul se trezeşte la viaţă pentru a se bucura de energiile profunde ale primăverii.

Tradiții populare legate de echinocțiul de primăvară

Zilele Babelor reci de la începutul lunii martie sunt urmate de Moșii de primăvară, care aduc vreme bună. În aceste zile oamenii își curăță ograda și câmpurile de uscături prin focuri ritualice care marchează ziua echinocțiului și sunt menite să atragă puterea Soarelui. Astăzi, odată cu echinocțiul de primăvară începe noul an agrar, iar copiii din Oltenia şi Muntenia ies în fața casei, bat pământul cu ciomegele să alunge frigul și strigă „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. Fetele și flăcăii pleacă la marginea satelor, pe coline și prin păduri după flori de primăvară și ciuperci. În câteva zone din Moldova, cei mici împodobesc o creangă uscată cu flori și pleacă cu ea la drum prin sat. În această zi se sărbătoreşte pornirea plugului și țăranii încep muncile câmpului.

(I.D.)

 

 

20 martie 2025 la 09:50

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 27 minute
O giurgiveancă a câștigat Marele Premiu al Festivalului „Lucreția Ciobanu”
Cea de-a opta ediție a Festivalului - concurs „Lucreția Ciobanu” o are drept câștigătoare pe Alexandra Georgiana Pițu,...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 27 minute
Doi minori din Alțâna au plecat după lemne de foc și nu s-au mai întors acasă! Amplă acțiune de căutare!
La nivelul IPJ Sibiu este în desfășurare o amplă acțiune de căutare a doi minori, ambii în vârstă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 2 ore
Turist polonez rănit în apropiere de Lacul Avrig
Salvamont Sibiu intervine pentru salvarea unui turist polonez care s-a rănit în timp ce se afla pe un...
Eveniment
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Dispută în Consiliul Local Sibiu privind organizarea unei competiții internaționale la Lacul lui Binder
Proiectul cu numărul 32 de pe Agenda Sportivă a ordinii de zi a ședinței Consiliului Local Sibiu, ce...
Actualitate
3 min de citit