Articol
După scumpirea în lanț a carburanților, alimentelor de bază, a gazului și energiei electrice, nici piețele agro-alimentare nu puteau scăpa de valul majorării prețurilor ce lovește tot mai puternic bugetul românului. S-a deschis sezonul pentru conserve, murăturile și zacusca fiind principalele provizii pentru iarnă. Piețele sunt pline de marfă și chiar dacă aceasta e mai scumpă, nici clienții nu lipsesc. Față de anul trecut, ardeii, vinetele sau roșiile s-au scumpit cu 40-50%. Cu toate acestea, mulți sibieni continuă să pună conserve pentru iarnă, spunând că și în aceste condiții e mai avantajos să te bazezi pe propriile provizii, ca să nu mai vorbim de calitatea preparatelor.
Piața Cibin, cel mai mare spațiu din oraș destinat comercializării legumelor și fructelor, e mult mai populată decât de obicei, în această perioadă. Tarabele sunt pline cu vinete, ardei, roșii, ceapă, cartofi, varză, gogoșari, dovlecei, mere, struguri, prune ș.a.m.d. Pline sunt și culoarele dintre tarabe, semn că sibienii respectă calendarul „murăturilor”.
Zacusca, mai scumpă decât anul trecut
Prețurile legumelor au crescut, în unele cazuri, și cu 40-50%, față de anul trecut. Comercianții pun creșterea prețurilor pe seama scumpirii generalizate: „Toate s-au scumpit, mamă. Motorina, îngrășămintele, curentul, mâncarea. Am scumpit și noi la minim, că altfel ieșim în pierdere. Lumea nu știe ce înseamnă agricultura și crede că e de ajuns să semeni și apoi să culegi. Nu e deloc așa, avem și noi cheltuieli multe, toate s-au scumpit”, ne spune o vânzătoare trecută de a doua tinerețe, care vine în Piața Cibin de mulți ani cu vinete. Probabil că acestea sunt unele dintre cele mai căutate produse în perioada începutului de toamnă, fiind folosite atât la zacuscă, cât și pentru a fi congelate. Vinetele costă 5-6 lei/kg în Piața Cibin, iar orice tentativă de negociere e sortită eșecului. „Cu 5 lei le dau și dacă vând 10 kg și dacă dau 70”, îi spune un comerciant unui cumpărător care încearcă să se tocmească. Roșiile costă între 6 și 8 lei/kg, ardeii capia 8 lei/kg, gogoșarii ajung până la 10 lei/kg, iar castraveții pentru murături se vând cu 35 lei o sută de bucăți. Cartofii s-au scumpit și ei, ajungând la 3 lei/kg, iar ceapa roșie „de Turda” costă 10 lei/kg. Merele își vând dulceața cu prețuri între 4,5 – 6 lei, iar prunele între 5 și 8 lei/kg.
Motorina+ furaje+ îngrășăminte = brânză mai scumpă
Nici producătorii de brânză nu au mai putut ține prețurile în frâu. Cașul, telemeaua, cașcavalul sau brânza de burduf s-au scumpit. Un kilogram de telemea costă 40-45 de lei, iar explicația comercianților trimite tot la scumpirile în lanț: „S-au scumpit motorina, furajele, îngrășămintele. Tot ceea ce ține de creșterea animalelor costă mai mult, așa că e normal ca și prețul laptelui sau brânzei să crească. Nu poți să vinzi la prețurile de anul trecut când tu produci mai scump. Cine crede că e ușor să crești animale, se înșală E tot mai greu, costă tot mai mult să le întreții și marfa nu e plătită. Vindem laptele mai pe nimic, oamenii se uită și la un leu când vin să cumpere brânză, e greu pentru toată lumea”.
Cumpărătorii, nemulțumiți, dar fideli
Chiar dacă sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor, sibienii continuă să își facă provizii pentru iarnă tot din piață. Nu au încredere în conservele de la magazin, iar în plus și acestea s-au scumpit. „Prețurile aproape că s-au dublat față de anul trecut, dar toate s-au scumpit, așa că ne așteptam să crească și cele din piață. Și așa încă e avantajos să ne punem noi murături și zacuscă pentru că ieșim puțin mai ieftin și măcar știi cum le-ai făcut. Pe cine să ne supărăm? Au scumpit și producătorii pentru că or fi având și ei cheltuieli. Nu ei sunt vinovați, problema e în toată țara, de fapt în toată lumea. Încercăm să ne adaptăm cum putem și să sperăm că vor veni și vremuri mai bune”, ne spune o pensionară care vine în fiecare toamnă în Piața Cibin pentru a cumpăra ardei, vinete, roșii, ceapă, castraveți, gogoșari pentru murături și zacuscă. Există și mușterii care își varsă supărarea pe vânzători: „Dar ce le-ați scumpit așa, domnule, le stropiți cu aur?” îl întreabă un bărbat pe un vânzător. Acesta din urmă nu se pierde cu firea și îi răspunde prompt, pe același ton: „Dar de ce nu întrebi așa și la supermarket, și la benzinărie, și la gaz, și la curent? Dumneata crezi că noi scumpim marfa din senin, îți închipui că nu avem cheltuieli? Dacă nu îți convine, du-te și cumpără din magazin că acolo sigur nu vei comenta!”.
În ciuda scumpirilor, la produsele din piață, dar și a celorlalte ingrediente folosite pentru zacuscă și murături (ulei, sare, zahăr, oțet, condimente), piețele sunt pline de clienți, semn că tradiționalele conserve românești rămân pe baricade.