Un pictor din Sibiu și-a transformat atelierul în "Bastionul artiştilor": „Dacă ești artist, poți crea orice, chiar și într-o cămară”

Acasa >

Articol

La cei 75 de ani ai săi, Alexander Pop Suca își continuă pasiunea pentru pictură într-un atelier micuț, dar plin de culoare, de pe strada Al. Xenopol din Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pictura a început să fie parte din viața lui acum 30 de ani, dar parcursul său artistic a fost influențat de experiențele trăite în perioada în care a locuit în străinătate.

„După 40 de ani petrecuți în străinătate, mi-am deschis viziunea și am început să pictez. Am avut expoziții și în Germania, iar în 2017 m-am întors în țară, la Sibiu, unde am întâlnit oameni simpatici” povestește artistul.

În atelierul său, nimic nu este planificat sau forțat, ci totul vine de la sine: „La mine este spontaneitate. Nu am o temă anume. Mă axez mult pe abstract, pentru că abstractul are multe lucruri de oferit,” adaugă el, arătând câteva dintre lucrările sale, pline de forme geometrice și culori vii.

Tehnica pe care o abordează este una mixtă, lucrând foarte mult cu acril și tempera. Spune că nu folosește vopsele pe bază de ulei pentru că nu îi place să aștepte până se usucă.

„Când pictez, sunt ca într-o transă”

Pentru Alexander, pictura nu este doar o tehnică, ci o stare de spirit. „Când pictez, sunt ca într-o transă. Am nevoie de liniște totală și încep. Uneori, pot sta o oră sau chiar o zi întreagă pentru a finaliza o lucrare. Îmi place să lucrez pe formate mari” adaugă el.

Chiar dacă este vorba de artă abstractă, lucrările sale nu sunt doar o joacă cu forme și culori. „Trăirile pe care le aduni rămân în subconștient, iar la mine, asta reiese din pictură”, povestește artistul.

La Cafeneaua Literară din Sibiu, câteva dintre lucrările sale sunt expuse, iar în viitor, Alexander Pop Suca speră să organizeze mai multe expoziții. „Nu sunt materialist, dar îmi este foarte greu să mă despart de creațiile mele. Simt că îmi rămâne ceva din sufletul meu în fiecare lucrare” spune acesta.

Atelierul său, numit „Bastionul artiștilor”, este locul în care se simte cel mai viu, un loc unde fiecare tablou aduce o parte din viziunea sa despre lume. „Dacă ești artist, poți crea orice, chiar și într-o cămară,” afirmă el cu încredere.

Pe strada Xenopol, la numărul 17, acest „bastion” al creativității rămâne un loc de suflet pentru Alexander, un om care a înțeles că talentul este un dar ce trebuie descoperit, indiferent de vârstă. La 75 de ani, artistul continuă să impresioneze prin talentul său lăsându-și amprenta în lumea artei sibiene.

Foto: Răzvan NEGRU

 

Autor
19 ianuarie 2025 la 09:06

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 minute
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 38 minute
Două dispariții semnalate de polițiști: o fată de 23 de ani și un bărbat de 48 de ani
Poliţiştii sibieni caută o tânără în vârstă de 23 de ani, care a plecat de acasă fără a...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Derbi pentru locul întâi în play-out. Măldărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 19 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit