Ultimul șindrilar din Rășinari: „Brazii-s ca oamenii, pentru că unii-s suciți”

Un om cu totul și cu totul special ne este prezentat în povestea săptămânală postată pe pagina de socializare a președintei Cj Sibiu, Daniela Cîmpean. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„La cei aproape 79 de ani ai săi, ultimul meșter șindrilar din Rășinari este încă un bărbat „verde”. Își trage seva din buștenii de brad pe care, cu barda și măiuțul, îi transformă în șiță, așa cum mai este denumită în Ardeal „țigla” din lemn.

Ioan Bratu a muncit timp de patru decenii la turnătoria fostului „Arsenal” din Sibiu. Opt ore pe zi îmblânzea metalul, căruia îi dădea forme noi și utile. Apoi, în bătătura părinților, prelucra lemnul. „Tatăl meu a fost pădurar și încă de mic cutreieram pădurile care urcă spre Păltiniș. De la el am învățat să „citesc” lemnul”, zice nea Ioan în timp ce apucă o bucată zdravănă de brad. O duce într-un mic șopron, loc în care transformă buștenii în șițe. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Iar „cititul” lemnului nu este pentru oricine: „Întâia treabă este să găsești un brad așa, la vreo 7 – 8 metri înălțime, iar în partea de jos să-i faci o „tapă”. Doar așa afli dacă-i bun”. Mă dumirește imediat: „tapa” este o tăietură făcută cu toporul, de-a lungul trunchiului. Se scoate o bucată de 10 – 15 centimetri de lemn și se dă verdictul pe loc: dacă fibrele sunt drepte, este bun, dacă sunt răsucite, se caută alt copac. 

„Brazii-s ca oamenii pentru că unii-s suciți. Pe ăia cu fibra sucită îi găsești la marginea pădurii, unde-i bate vântul mai ușor, de-i răsucește. Nu-s buni decât de foc”, zice meșterul cercetând bucata de lemn ce răspândește miros dulceag de rășină.

Sculele lui nea Ioan sunt vechi și poartă încă sudoarea palmelor tatălui său, cel care i le-a lăsat moștenire: „Asta-i măiuțul, cu care dau în bardă. Aici, lângă, este cuțitul de lemn, cu care despic șița. Este din lemn de fag, ca și măiuțul. Le vor moșteni copilul meu cel mic, că-i priceput la toate”. Sculele stau rânduite pe masă și își așteaptă rândul la folosire. Sunt ani mulți de când își servesc proprietarii și se pare că vor urma ani buni în care vor face același lucru: să despice buștenii în felii lungi și netede de șiță.  

Trunchiul de brad este crăpat în două, apoi în patru. „Bucata asta din mijloc îi inima. Din ea să se facă ce s-a vrea, că nu-i bună de nimic. Dar mere-n foc.” Scoate lemnul din mijlocul trunchiului și arată spre câteva cioturi: „Astea-s cepuri și nu-s bune la șițe”.

În zona Rășinariului, bucățile de șindrilă se făceau în mai multe dimensiuni, cea mai des întâlnită având lungimea de 85 de centimetri. „Astea se puneau pe acoperișul colibelor de ciobani. Alea mai mici, de 50 sau 60 de centimetri, sunt mai elegante, se pun pe cabane.”

Nea Ioan a despicat multe trunchiuri de brad la viața lui, pentru că pe fiecare acoperiș ajung mii de „țigle” din lemn: „Am acoperit o cabană în Păltiniș, lângă Schit. Acolo am făcut 20.000 de bucăți. Mai jos, la Curmătură, am o altă lucrare, de vreo 15.000 de șițe”.

Bradul poate fi prelucrat oricând, cu condiția ca lemnul să nu fie complet uscat: „Într-o zi bună, pot face până la 400 de bucăți. Nu am nevoie decât de bușteni buni, că scule și poftă de muncă am”.

Ioan Bratu se consideră un om bogat: are doi fii, cinci nepoți și trei strănepoți, dar și certitudinea că meșteșugul șițelor va fi dus mai departe de unul dintre fiii săi: „Au apărut cartoanele de bitum sau țigla din tablă care se pun pe acoperișuri, dar nu se compară cu lemnul ăsta fain de brad. Cine vrea șițe, să mă caute, eu sunt pregătit”, spune ultimul șindrilar din Rășinari, pe care îl veți găsi cu drag de muncă, deși a pășit de multișor în rândul pensionarilor. 

Ioan Bratu este omul care se încăpățânează să viseze la casele de altădată, despre care poetul Adrian Păunescu scria că „miroase a om, a lemn și a veșnicie”.

Și cunoscându-l pe nea Ioan, cel care cu multă ușurință și pasiune reușește să transforme buștenii grei în acoperișuri zvelte din lemn, avem încă o certitudine că județul  Sibiu are oameni și locuri de poveste!” 

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

05 februarie 2025 la 20:51
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
Eveniment caritabil în sprijinul Asociației Animal Life Sibiu, la Cisnădioara
Pe 6 iulie, între orele 12:00 și 18:00, iubitorii de animale sunt invitați la un eveniment special organizat...
Actualitate
1 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 12 ore
Legendarul Christopher Froome revine la Turul Ciclist al Sibiului! Ediția a XV-a debutează în această seară, cu prezentarea echipelor
Pentru al doilea an consecutiv, britanicul Christopher Froome este prezent la startul Turului Ciclist al Sibiului. Acum în...
Actualitate
8 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Transfăgărășanul, zona urșilor. Câte amenzi s-au dat pentru hrănirea lor în ultimii cinci ani
Apariția tot mai frecventă a urșilor atât în localități, cât și în afara lor reprezintă o problemă tot...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 23 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit