Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului și Direcția de Relații Internaționale, sunt parteneri ai proiectului RIBES Regional Inclusive Biobased Entrepreneurship Solutions (RIBES) Proiect Horizon Governance Nr. 101134911 (Soluții de antreprenoriatbio-bazate regionale incluzive), implementat de un consorțiu format din 22 de organizații din 14 țări europene, perioada 2024-2026.
ULBS devine astfel, promotorul la nivelul județului Sibiu, al catalizării implementării principiilor bio-economiei circulare (coordonator de proiect prof. Mihaela Antofie). A avut loc un workshop care a aplicat conceptul community at practice intitulat BioEconomie Circulară (BCC): cartografierea ecosistemelor pentru bune practici. Cuvântul de bun venit din partea ULBS a fost adresat de dna decan a Facultății de ȘAIAPM: prof. Camelia Sava.
Evenimentul a avut loc la Ferma Didactică de la Rusciori (comuna Șura Mică) în prezența a 62 de participanți din mediul academic, ADR Centru, Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, autorități din agricultură, protecția mediului, fermieri, mediul de afaceri, Președintele Clusterului Green Energy (Lajos Vajda). Scopul general al workshopului a fost de a conștientiza relevanța dezvoltării inovării în bioeconomia circulară a regiunii centru în special la nivelul județului Sibiu, cu efecte semnificativ pozitive pentru segmentul social și de afaceri.
În acest sens o serie de obiective ale workshopului au țintit: [1] prezentarea studiilor privind disponibilitățile de biomasă pentru bio-economia circulară, [2] dezvoltarea unei foi de parcurs pentru implementarea celor mai stringente măsuri de susținere a bio-economiei circulare, [3] bune practici în bio-economia circulară, [4] discuții cu privire la rezultate viitoare de proiect [5] dezvoltarea platformei de susținători ai proiectului – forumul transformator MTF (multi-actor transformative forum). Au fost folosite metode tip scoring și recent aplicate prin teoria transformării pentru dezbateri cu privire la oportunitățile dezvoltării în județul Sibiu a unei biorafinării (profesor Teodor Vintilă, Universitatea Științele Vieții, Timișoara), a stațiilor de biogaz/ biometan și a fertilizanților proveniți din lâna de oaie, ținând cont de disponibilitățile de biomasă din sectoarele agricol, zootehnic și forestier.