Articol
În această perioadă a anului, în „Grădina cu triunghiuri” din cadrul complexului Palatul Brukenthal Avrig, Mama Natură ne invită la spectacolul înfloririi Tulipanului (Arborele Lalea – „Liriodendrom Tulipifera”), un eveniment natural inedit și încântător pentru orice privitor.
Tulipanii de la Avrig, arbori extrem de rari în această parte a Europei, au fost plantați în vremurile când Samuel Von Brukenthal era guvernator al Transilvaniei și au o vechime ce depășește două secole și jumătate.
De la jumătatea lunii mai și până în prima parte a lunii iunie, acești arbori deosebiți înfloresc, florile lor fiind asemenea unor lalele gălbui – portocalii, iar spectacolul pe care îl creează proiecția acestora pe frunzele de un verde crud este cu adevărat încântător. Mulți dintre oaspeții care au avut șansa de a asista la acest spectacol pe o lumină favorabilă, l-au asemănat cu licărirea unor diamante într-o mină.
În acest moment, la Palatul Brukenthal Avrig mai trăiesc două exemplare din specia Liriodendrom Tulipifera, aceștia fiind printre puținii arbori rămași încă de pe vremea când domeniul era reședința de vară a guvernatorului Samuel von Brukenthal.
Administratorii Palatului Brukenthal Avrig dau importanța cuvenită acestui fenomen natural deosebit și, la fel ca și în anii trecuți, organizează diverse evenimente menite să-l scoată în evidență și să-l pună în valoare.
Alături de spectacolul înfloririi Tulipanilor, grădinile complexului baroc din Avrig dețin în această perioadă și alte elemente inedite, ce pot contribui decisiv la reușita unui sejur petrecut pe aceste meleaguri. Unul dintre acesta este atât vizual cât și olfactiv, aleea cu bujori amenajată în fața Oranjeriei fiind responsabilă de completarea unui tablou plin de culoare și parfumuri florale.
Arborele Lalea este o specie originară din estul Americii de Nord, foarte puțin răspândită în afara acestui habitat. Pe vremea baronului Samuel von Brukenthal, mare pasionat de botanică și științele naturii, la reședința de vară din Avrig erau cultivați ananași, lămâi, portocali, cartofi (legumă ce încă nu era cunoscută în teritoriile cunoscute de români), precum și alte plante mai mult sau mai puțin exotice.