Un nou studiu publicat în revista Nature atrage atenția asupra riscurilor posibile asociate consumului excesiv de taurină, un ingredient comun în băuturile energizante. Cercetarea, realizată de specialiști de la Institutul de Cancer Wilmot, din cadrul Universității Rochester, sugerează că taurina, considerată până acum benefică pentru sănătate, ar putea alimenta dezvoltarea cancerelor de sânge, în special leucemia.
Cercetătorii susțin că celulele leucemice absorb taurina, care se formează în măduva osoasă, folosind-o pentru a-şi susţine creşterea printr-un proces numit glicoliză. Acesta este procesul prin care celulele descompun glucoza pentru a produce energie, un mecanism de care celulele canceroase profită pentru a se înmulţi. Taurina este o substanță produsă natural de organismul uman și prezentă în alimente precum carnea și peștele, însă este adăugată frecvent și în băuturile energizante datorită presupuselor sale beneficii, precum stimularea performanței cognitive și reducerea inflamațiilor. De asemenea, taurina a fost utilizată pentru atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei la pacienţii cu leucemie.
Totuși, specialiștii sugerează că un aport excesiv de taurină, în special prin suplimente şi băuturi energizante, ar putea agrava leucemia, oferind celulelor canceroase o sursă suplimentară de „combustibil”. Aceștia subliniază necesitatea evaluării cu atenţie a riscurilor şi beneficiilor suplimentelor cu taurină, atât în cazul pacienţilor cu leucemie, cât şi al consumatorilor de băuturi energizante, având în vedere disponibilitatea pe scară largă a acestora.
Cercetarea a fost realizată pe șoareci modificați genetic pentru a purta gena SLC6A6, responsabilă de transportul taurinei în organism. Oamenii de știință le-au injectat acestora celule umane leucemice și au observat că celulele sănătoase din măduva osoasă produc taurină, pe care gena o direcționează către celulele canceroase, susținând astfel dezvoltarea acestora.