Suntem în stare de alertă epidemică. Dacă va fi declarată epidemie se vor impune restricții

Emiterea unui ordin de ministru pentru declararea epidemiei de gripă ar însemna noi restricții, astfel că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că va emite o instrucțiune care se va referi la o stare de alertă epidemică.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Legea 95 îmi permite să adopt o instrucțiune privind o stare de alertă epidemică pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație – există o lege adoptată în timpul pandemiei, legea 136 – în care să avem restricții. Ați văzut că abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfășurării normale a activității economice și sociale, să menținem școlile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină și izolare. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situație. Prefer să adoptăm, pentru că nu e o situație dramatică, este o situație fără precedent în această perioadă. Ați văzut, însă, că în urmă cu 5 sau 10 ani, în luna februarie aveam mai multe cazuri viroze, am avut și 170.000 de cazuri de viroze pe săptămână. Este doar mai devreme”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul a mai spus că înainte de 2020 nu exista această lege, Legea 136, care a fost adoptată de Parlament în 2020 și prin declararea epidemiei practic ar intra în vigoare și restricții.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„ Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății publice, dar nu vreau să ne întoarcem în niciun fel la alte discuții legate de carantină și izolare, pe care să le ia autoritățile în cazul în care Ministerul Sănătății emite un astfel de ordin. Situația a fost mult mai bună în timpul pandemiei atunci când am făcut recomandări. Aderența populației a fost mult mai bună decât în perioada de restricții care a generat și foarte multă tensiune în societate. Prefer partener în populație, nu situații care să ducă la tensionarea situației în general, mai ales că este și un context economic complicat”, a mai spus Rafila.

Ministrul a mai spus că nu crede că se va depăși pragul critic și speră ca după atingerea vârfului, în următoarea lună, numărul de cazuri să înceapă să scadă.

 

Ministrul Educației recomandă purtarea măștii în școli

 

Procesul educațional va reîncepe din 9 ianuarie, chiar dacă numărul de cazuri este foarte mare. Ligia Deca a prezentat o serie de recomandări, printre care triaje epidemiologice și purtarea măștilor de protecție de către profesori și elevi.

„Procesul educațional va reîncepe din 9 ianuarie, așa cum este prevăzut în structura anului școlar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul și să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul trebuie să fie pe prevenție. Există o serie de recomandări. În primul rând, realizarea triajului zilnic, atât de familii, acasă, pe baza identificării eventualelor simptome, urmate de izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atucni când elevii intră la școală sau la grădiniță. De asemenea, recomandăm, sigur – nu este obligatoriu, recomandăm purtarea măștii de protecție de cadrele didactice și de ce nu și de către elevi. De asemenea, este important să fie respectate măsurile de igienă. Foarte importantă aerisirea periodică a încăperilor”, spune Ligia Deca.

Ea afirmă că o altă recomandare pentru școli este să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educațional.

„În cazul în care copiii prezintă simptome respiratorii, recomandăm părinților consultarea medicului de familie pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare recomandate”, încheie Deca.

Totodată, Deca a precizat că vineri dimineață este convocată o videoconferință cu inspectorii generali pentru pregătirea reînceperii cursurilor.

 

În Sibiu numărul cazurilor s-a triplat

Numărul cazurilor de gripă din județul Sibiu s-a triplat în ultima săptămână din an, comparativ cu săptămâna precedentă. Astfel, în perioada 26 decembrie – 1 ianuarie au fost confirmate 197 de cazuri, față de 77 de persoane cu gripă în săptămâna precedentă.

Dintre cele 197 de cazuri, 86 au fost internate. Din total, 55  cazuri de gripă au fost la bebeluși sub vârsta de un an (37 internați), 51 la copii între 2 și 4 ani (17 internați), 44 de cazuri au fost la copii cu vârsta între 5 și 14 ani (10 internați), 29 cazuri la categoria de vârstă 15 – 49 de ani (7 internați), două cazuri la 50 – 64 de ani (două internate) și 16 cazuri la persoane peste 65 de ani (13 internate).

 

 

05 ianuarie 2023 la 13:47
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 9 minute
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 8 ore
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit