FTX (Field Training Exercise) „CADET 2025” și „CRINȚ 2025” sunt două exerciții militare la care participă în aceste zile studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, promoția 2025. Scenariul exercițiilor este complex, iar gradul de dificultate este ridicat, căci se desfășoară atât în campusul universitar, cât și în poligoanele de instrucție, pe un teren neprietenos. Cele două exerciții au ca obiectiv evaluarea capacității studenților de planificare, de conducere și de verificare a abilităților operaționale pe parcursul desfășurării/derulării misiunilor militare încredințate. Practic, este vorba de o adaptare la cerințele mediului operațional actual, în vederea dezvoltării competențelor profesionale de luptător, specialist și de lider militar.
Utilizarea tehnicii de luptă
Sub conducerea instructorilor și a cadrelor didactice, se utilizează și tehnică de luptă specifică Forțelor Terestre Române, cu: transportoare Piranha V, VAMTAC, tancuri, obuziere, aruncătoare, precum și cu tehnică specifică de Geniu, Apărare CBRN, fiind asigurat și sprijinul logistic. În plus, pe timpul aplicației se apelează la un sistem de comandă și de control realizat cu mijloace de comunicații moderne. Nu lipsesc nici dronele. Acestea au un rol important atât în asigurarea informațiilor, cât și în producerea efectelor letale.
Indicatorul competitivității militare
Activităţile cuprind scenarii specifice de: alertare, dislocare şi integrare a forţelor, cu scopul de a testa capacitatea de reacţie şi răspuns proactiv în situaţii de criză. Exercițiile includ implicit sprijinul aviației – de atac la sol – (realizat cu elicoptere IAR 330 Puma SOCAT). În acest plan diversificat/complex de intervenții militare, studenții susțin/execută activități specifice atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, după un scenariu tactic fictiv dar ancorat în configurația realităților de pe câmpul de luptă.
Asistența umanitară în caz de criză
Pe durata desfășurării exercițiului, studenții militari au participat și au executat activități de prim-ajutor în diferite situații, respectând procedurile de operare standardizate, punând în practică și dreptul internațional umanitar. În această mini-aplicație studenții au avut de gestionat, împreună cu Crucea Roșie și Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, ”misiuni de acordare a asistenței umanitare pentru refugiați și răniți proveniți din zonă de conflict”. Alături de studenții de la AFT au fost implicate direct și echipajele ISU Sibiu. Acestea au gestionat situații de urgență generate de incendii, evacuări de urgență, acordând primul ajutor atât în incinta academiei cât și în poligon. Și în acest caz au fost urmărite și evaluate nivelul de cooperarea instituțional, de aplicare în practică a procedurilor de salvare, evacuare, cu focusare pe reacții adecvate în situații de urgență, aspecte extrem de importante pentru pregătirea personalului abilitat în cazul unui eveniment real.
Punctele de comandă
Pe toată durata exercițiilor tactice a mai fost monitorizată și capacitatea de asigurare a funcționalității punctelor de comandă și prin asta asigurarea procesului militar de luare a deciziei, prin crearea unui flux informațional eficient, realizarea coeziunii pentru luptă între forțele luptătoare desfăşurate în teren, precum și prin asigurarea interoperabilității cu structuri din cadrul M.A.I. și ale Crucii Roșii.