Tribuna
Cu cărţile pe faţă
N. I. DOBRA
798 vizualizari
Cu cărţile pe faţă

Regret că nu pot fi de acord cu cei care susţin că Sibiul este o "capitală culturală europeană" şi am suficiente argumente, dintre care vă enumăr doar câ­teva evidente: am avut nume­roase librării, prin toate cartierele, mai sunt câteva, în care puţini cititori intră şi mai puţini cumpără; au existat cinci cinematografe, în care rulau, destul de des, filme bune, mai avem unul "de cartier", fără spectatori; înainte de 90 erau câteva cenacluri literare în care s-au afirmat câţiva scriitori notabili; avem câteva muzee de valoare, dar sunt frecventate de turişti, sibienii preferând concer­tele ocazionale din Piaţa Mare; revistele literare Transilvania şi Euphorion se găseau la chioşcuri, acum nu mai există nici chioşcuri de difuzare a presei; doar cu Muzeul tehnicii populare, Complexul muzeal Brukenthal şi Grădina zoologică nu m-aş încumeta să ridic Sibiul la rangul de oraş cultural. n Iar când văd cum sub ochii oficialităţilor locale şi naţionale se prăbuşesc edificii declarate monumente de valoare istorică mi se răscoleşte fierea. Nu mai vorbesc de faptul că de câţiva ani, Chiriac-bei şi Frau Fodor nu-s în stare să dea teatrului numele lui Radu Stanca, aşa cum ei, nesiliţi de nimeni l-au stabilit! n O carte interesantă este "Alimentarea cu apă a oraşului Sibiu/Monografie istorică şi tehnică)" autor ing. Gheorghe Brânduş, directorul Întreprinderii comunale Sibiu, 1940, Kraft & Drotleff SA, tipărită cu sprijinul Primăriei. Nu ştiu dacă a fost reeditată, dar ar merita, fiindcă prezintă avatarurile sistemului de alimentare cu apă a sibienilor 
de-a lungul anilor. Dacă în alte domenii nu prea avem cu ce ne lăuda, în cel al apei potabile suntem cu mult înaintea altor oraşe din România (chiar şi la preţ!) n Nu ştiu pe ce statistici se bazează cei care ne spun că a scăzut "îngrijorător" natalitatea în România, când eu văd centrul oraşului nostru invadat de cupluri de tineri cu doi-trei copilaşi "la purtător": unul, de mână, altul în cărucior şi al treilea în pântecul mămicii. Sigur că, oricât de...harnici ar fi bărbaţii, nu reuşesc să ţină ritmul naşterilor cu cel al plecărilor la muncă în străinătate, dar, per total, popu­laţia României este în majoritate tânără, chiar şi în Sibiul pensio­narilor. n Apropo, nu există zi sau seară în care să nu mă gândesc şi să le doresc sănătate asisten­telor Estera Ţăranu şi Virginia Morariu, doar două dintre membrele Asociaţiei Philadelphia din Cristian, care s-au dedicat cu trup şi suflet bolnavilor care nu pot părăsi domiciliul, ţintuiţi la patul de suferinţă. V-o spun cu gând curat, fiindcă au fost alături de familia mea în cele mai grele momente ale vieţii şi morţii. n Într-un ungher uitat al cămării am dat peste o lampă cu gaz şi feştilă, cum aveam, în urmă cu 70 de ani, la bunicii din Păuca. Am spălat-o, am lustruit-o, mai trebuie să-i pun gaz şi pot aştepta liniştit restricţiile promise de impotenţii noştri politicieni. Nu ştiu ce-or face bieţii oameni care îşi câştigă pâinea cea de toate zilele cu calculatorul, care, bag samă, nu funcţionează fără curent electric după ce i se epuizează bateria...n Scumpii noştri parlamentari dovedesc o mare grijă faţă de funcţionarii publici, introducând în Codul Administrativ tot felul de noi articole între care unul stipulează că aceştia pot "lucra" şi de acasă. Nu se precizează dacă pot primi în audienţă în perioada când nu-s la instituţie! (Ştiu eu câteva doamne de la Primărie care ar fi mai utile cetăţenilor dacă ar rămâne acasă tot anul, primind salariul prin poştă.)

P.S. În sfârşit, şantierul de la pasajul pietonal Bulevard a fost lichidat. Pasajul e la fel de sinistru. Am câştigat o bătălie, nu şi războiul cu Primăria.  

comentarii
24 comentarii

Asta cu scaderea natalitatii e o gogorita! Cunosc multe familii care au 3 copii. Pe vremea cealalta, cand o femeie ramanea insarcinata a doua oara era o tragedie. Acum, multe femei/cupluri aleg sa aiba si al treilea copil. Pe vremea cealalta aveau al treilea copil ca nu aveau incotro (nu exista oficial contraceptie), acum aleg de buna voie. Altele sunt problemele, nu scaderea natalitatii. Chiar daca ar creste si mai mult natalitatea, problema ar fi ca prea multa lume alege sa plece afara... prevad ca in curand se vor mai rari si plecarile. Peste tot e nebunie...
28.09.2022 08:02
E greu de pe terasa de la Frieda sa iei pulsul orasului. Zici ca erau 5 cinematografe iar acum e doar unul? Pe la Mall-uri ai fost sa vezi cate sali de cinema sunt acolo? Sau alea nu se numara. Nu mai sunt librarii? Probabil ca nu le mai frecventezi, pentru ca sunt mai multe librarii acum in oras decat pe vremea comunistilor. Deci doar Muzeul Astra, Brukenthal si ZOO (??) avem din punct de vedere cultural? Teatrul Radu Stanca, Filarmonica de Stat, Teatrul de Balet ce sunt?
sibian
28.09.2022 08:19
Sibiene, daca stii atatea sali de cinema, sa ma informezi si pe mine - pe forumul unui articol de-al dlui Dobra - cand vine si unde va rula filmul romanesc METRONOM. Multumesc anticipat.
P.S. La ora 11 a.m., dl. Dobra era prezent pe terasa Frieda. I-as fi dat binete, dar n-am vrut sa-l inoportunez...
@sibian
28.09.2022 12:26
Medicii noștri pleacă în străinătate, deoarece în România nu mai încap de atâția doctori !!
28.09.2022 12:59
A trecut oare vremea capitaliștilor, a sibienilor ?
Sau se prefigurează o nouă epocă de infuzii culturale masive ??
Sile
28.09.2022 14:45
Un profesor avea un copil. S-a gândit că ar prinde bine încă unul, dar au venit doi gemeni !În total ,a ajuns la 3 copii ...
28.09.2022 15:46
Prin anii 1950-60 , în Coreea de Sud multe familii aveau 6 copii. Acum, sud-coreeni se văd nevoiți să accepte imigranți vietnamezi prolifici ...
Agenteur-X7
28.09.2022 15:50
Turcia nu a cunoscut perioade de stagnare demografică.
În 1930, erau 14 milioane ; azi sunt 84 de milioane...
Anyon 2022
28.09.2022 15:54
În timpul stăpânirii sovietice, Republica Moldova ajunsese la 4 milioane locuitori, azi are 3 milioane...
pv313urss
28.09.2022 15:58
Bai NID,nostalgic si rusofil cum esti, duci dorul librariilor de odinioara unde se vindeau carti la pachet,una mai buna si vreo doua bune pentru aprins focul.Poate nu stii ca oamenii comanda carti si on line,multi urmaresc filme pe internet sau canale specializare.Mai lasa terasa si circula sa vezi schimbarile in oras,care nu se reduce la placa de pe cladirea teatrului ,iar apoi fa -ti valiza pentru siberia ,ca de la kremlin criminalul ras putin a sunat adunarea pentru toti rusofilii.
Teo
28.09.2022 16:03
În 1910, Imperiul Austro- Ungar ( 678.000 kmp ) avea 52 milioane locuitori; azi ,pe suprafața respectivă sunt 72 milioane .
28.09.2022 16:06
Pt. 16/03...Nu e greu să ni-l imaginăm pe NID culegând plante de ginseng în Munții Sihote Alin, din Orientul Îndepărtat rusesc !!
Sile
28.09.2022 16:15
Draga Teo, ti s-a pus pata pe dl. Dobra! Du-te si infrunta-l barbateste, daca esti viteaz si pro occidental (si, desigur, mai tanar). Il gasesti in fiecare miercuri de la ora 11 a. m. pe terasa Frieda. Sa te vedem, ca gura iti merge!
@Teo
28.09.2022 17:23
Pentru sile și teo:Cu imaginația voastră bogată ,știți cum v-ar sta să-mi faceți un beliș pe furiș,de la Curmătură până la Păltiniș?!
Nid
28.09.2022 17:24
La Cineplexx (Mall-ul de la Gara) sunt 5 sali de cinema care functioneaza in acelasi timp, deci sunt 5 filme simultan. La Mall-ul celalalt, la CineGold, cred ca sunt 4 sali de cinema. La astea se adauga Casa de Cultura si Cinema Arta din Hipodrom. Esti multumit stimabile? Vrei sa-ti enumar si librariile?
@@sibian
28.09.2022 18:05
Multumesc. Librariile nu trebuie sa le enumeri, le cunosc f. bine pt. ca pot intra acolo gratis, nu ca in salile de cinema. Eu doream sa ma anunti cand vine filmul "Metronom" la Sibiu.
@@@sibian
28.09.2022 21:13
Dle Dobra, am ras in hohote de mesajul transmis lui Teo si Sile. Nu-mi place cand va exprimati asa, dar de data asta Teo si, poate, si Sile o meritau. Teo o tine intruna cu rusofilia, de parca n-ar mai exista altceva pe lume... Devenise enervant! Sa auzim de bine!
@Nid
28.09.2022 21:16
Mă,telectualilor, spuneți două filme văzute la Mall și două cărți cumpărate la librăriile din Tiglari și Vasile Aaron!îmi dau foc în Piața verzelor dacă aveți legitimație la Bib.ioteca Astra!Pun pariu că Teo joacă table în parc și se pișe în tufe,iar aialalt intăi se pișe apoi chibițează!Doi băștinași!
Nid
28.09.2022 21:42
Doi bășinoși!!!Nu au fețe de băștinași!
Nid
28.09.2022 21:46
ca sa-ti faca cineva ceva de la curmatura pana la paltinis,trebuie mai intai sa ti se scoale.ori in acest caz d-le nid cred ca buflezi.
buricea
28.09.2022 22:45
Alo, domnilor, ce-i cu limbajul asta de autobaza?!
???
29.09.2022 08:39
Dl. Dobra este un hâtru bun de glume !
El este de asemeni șot !
El șuguiește , fiind prin urmare profund șugubăț !!
Sile
29.09.2022 13:22
Dl. Dobra e ca măgarul regimentului, care în viața lui a dat cu copita în 20 de soldați, 7 caporali,4 colonei , 2 generali și ...o grenadă !!
Mentat
29.09.2022 13:32
Și luat-o în brațe! Pastreaz-o pentru orice eventualitate!
@Sile
30.09.2022 23:21
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Transportul Public Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Tursib S.A
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA