Tribuna
Proteina C reactivă: Ce este și care sunt valorile normale
Proteina C reactivă: Ce este și care sunt valorile normale

Determinarea valorii pentru proteina C reactivă este una dintre analizele uzuale de sânge, dar puține persoane știu la ce se referă aceasta și care îi este utilitatea. Citește în continuare și poți afla ce este proteina C reactivă, care este rolul său în organism și cum se interpretează rezultatele testului.

 

Ce este proteina C reactivă?

Proteina C reactivă este un compus sintetizat de către ficat, ca răspuns față de o reacție inflamatorie. Din acest motiv, concentrația proteinei C reactive în sânge este privită ca un marker fiabil pentru evaluarea stărilor inflamatorii și a afecțiunilor asociate inflamației, de la infecții până la cancer.

Din nefericire, testul prin care se determină nivelul de proteina C reactivă este unul extrem de nespecific: el confirmă un proces inflamator, dar nu oferă nici un fel de informații despre acesta [1].

 

Când este recomandată efectuarea testului pentru proteina C reactivă?

În cazul în care medicul suspicionează o afecțiune inflamatorie (artrită, cancer, infecții etc) va solicita efectuarea acestei analize de sânge, pentru a evalua intensitatea acestui proces inflamator.

La persoanele diagnosticate deja cu boli inflamatorii cronice, determinarea proteinei C reactive poate oferi informații suplimentare despre eficiența tratamentului [2].

 

Proteina C reactivă ultrasensibilă este un test puțin diferit de testul CRP clasic. Rolul acestei analize este de a evalua riscul de cardiomiopatie și accident vascular cerebral. Medicul poate solicita efectuarea acestei determinări în situația în care se concentrează asupra sănătății aparatului cardiovascular [1].

 

Pregătiri necesare înainte de efectuarea testului

Nu este nevoie de nici un fel de pregătiri speciale din partea pacientului în vederea efectuării acestui test. Proba de sânge poate fi recoltată în orice moment al zilei, iar alimentația poate fi normală [3].

 

Interpretarea rezultatelor

Rezultatele testului pentru determinarea concentrației de proteina C reactivă din sânge se exprimă în mg/dl sau mg/l.

Valorile normale de proteina C reactivă nu trebuie să depășească 10 mg/l [4].

 

Creșterea concentrației de proteina C reactivă

Conform unui studiu efectuat de Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii, persoanele care au o valoare mai mare decât normalul a proteinei C reactive au și un risc de 2 - 3 ori mai mare de a dezvolta un infarct miocardic.

Un alt studiu a demonstrat că o concentrație de a proteinei C reactive mai mare de 10 mg/dl evoluează cu o creștere cu 4% a riscului de a dezvolta o boală cardiovasculară fatală în următorii 10 ani [2].

Unele studii mai recente subliniază rolul proteinei C reactive ca factor de predicție pentru evoluția bolii pulmonare obstructive cronice [1].

 

Proteina C reactivă și bolile cardiace

Conform studiilor efectuate până în prezent, persoanele cu o concentrație de proteina C reactivă peste limita superioară au nevoie de măsuri mai energice de prevenire a afecțiunilor cardiovasculare.

În plus, valorile obținute la testul pentru proteina C reactivă permit identificarea persoanelor care au nevoie de o supraveghere mai atentă consecutiv unui infarct sau a efectuării unor intervenții medicale în sfera cardiovasculară [3].

 

Cum poți scădea valorile proteinei C reactive?

Reducerea valorilor proteinei C reactive nu reprezintă o garanție pentru reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare sau a bolilor autoimune. De altfel, această analiză este considerată un biomarker - un factor care trebuie avut în vedere în evaluarea stării generale de sănătate, dar nu un indicator unic pentru un anumit diagnostic.

Conform studiilor, o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe și cereale integrale contribuie la reducerea valorii proteinei C reactive.

Vitamina C este o altă metodă eficientă de reducere a colesterolului la persoanele cu risc mare de boală cardiovasculară.

Un studiu efectuat în 2017 susține că administrarea de probiotice are, de asemenea, un efect pozitiv asupra valorilor proteinei C reactive [4].

 

Proteina C reactivă este un marker elocvent pentru determinarea gradului de inflamație existentă în organism și poate oferi informații orientative în legătură cu riscul de boală cardiovasculară. Medicul va solicita efectuarea mai multor teste, în cazul în care valorile ridicate ale proteinei C reactive persistă.

 

 

Bibliografie:

 

  1. “Blood Tests - Blood Tests | NHLBI, NIH.” Www.nhlbi.nih.gov, www.nhlbi.nih.gov/health/blood-tests#:~:text=The%20main%20risks%20of%20blood,
  2. Donovan, Robin. “C-Reactive Protein Test.” Healthline, Healthline Media, 13 Aug. 2018, www.healthline.com/health/c-reactive-protein,
  3. MedlinePlus. “C-Reactive Protein (CRP) Test: MedlinePlus Lab Test Information.” Medlineplus.gov, 2018, medlineplus.gov/lab-tests/c-reactive-protein-crp-test/,
  4. Zealand (www.bka.co.nz), Site designed and developed by bka interactive ltd, Auckland, New. “C-Reactive Protein Test | Health Navigator NZ.” Health Navigator New Zealand, www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/c/c-reactive-protein-test/,

 

 

Sursa foto: https://drive.google.com/file/d/1H9GuT-0OfVRr7if4k9EzMLRPJYMsbRn-/view?usp=share_link


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA