Tribuna
Vinete, ardei și roșii mai scumpe în piață. Murăturile și zacusca rămân pe baricade, și pe timp de criză
Dragoş BAKO
3586 vizualizari
Vinete, ardei și roșii mai scumpe în piață. Murăturile și zacusca rămân pe baricade, și pe timp de criză
© Răzvan NEGRU

După scumpirea în lanț a carburanților, alimentelor de bază, a gazului și energiei electrice, nici piețele agro-alimentare nu puteau scăpa de valul majorării prețurilor ce lovește tot mai puternic bugetul românului. S-a deschis sezonul pentru conserve, murăturile și zacusca fiind principalele provizii pentru iarnă. Piețele sunt pline de marfă și chiar dacă aceasta e mai scumpă, nici clienții nu lipsesc. Față de anul trecut, ardeii, vinetele sau roșiile s-au scumpit cu 40-50%. Cu toate acestea, mulți sibieni continuă să pună conserve pentru iarnă, spunând că și în aceste condiții e mai avantajos să te bazezi pe propriile provizii, ca să nu mai vorbim de calitatea preparatelor.

 

Piața Cibin, cel mai mare spațiu din oraș destinat comercializării legumelor și fructelor, e mult mai populată decât de obicei, în această perioadă. Tarabele sunt pline cu vinete, ardei, roșii, ceapă, cartofi, varză, gogoșari, dovlecei, mere, struguri, prune ș.a.m.d. Pline sunt și culoarele dintre tarabe, semn că sibienii respectă calendarul „murăturilor”. 

 

Zacusca, mai scumpă decât anul trecut

 

Prețurile legumelor au crescut, în unele cazuri, și cu 40-50%, față de anul trecut. Comercianții pun creșterea prețurilor pe seama scumpirii generalizate: „Toate s-au scumpit, mamă. Motorina, îngrășămintele, curentul, mâncarea. Am scumpit și noi la minim, că altfel ieșim în pierdere. Lumea nu știe ce înseamnă agricultura și crede că e de ajuns să semeni și apoi să culegi. Nu e deloc așa, avem și noi cheltuieli multe, toate s-au scumpit”, ne spune o vânzătoare trecută de a doua tinerețe, care vine în Piața Cibin de mulți ani cu vinete. Probabil că acestea sunt unele dintre cele mai căutate produse în perioada începutului de toamnă, fiind folosite atât la zacuscă, cât și pentru a fi congelate. Vinetele costă 5-6 lei/kg în Piața Cibin, iar orice tentativă de negociere e sortită eșecului. „Cu 5 lei le dau și dacă vând 10 kg și dacă dau 70”, îi spune un comerciant unui cumpărător care încearcă să se tocmească. Roșiile costă între 6 și 8 lei/kg, ardeii capia 8 lei/kg, gogoșarii ajung până la 10 lei/kg, iar castraveții pentru murături se vând cu 35 lei o sută de bucăți. Cartofii s-au scumpit și ei, ajungând la 3 lei/kg, iar ceapa roșie „de Turda” costă 10 lei/kg. Merele își vând dulceața cu prețuri între 4,5 – 6 lei, iar prunele între 5 și 8 lei/kg. 

 

Motorina+ furaje+ îngrășăminte = brânză mai scumpă

 

Nici producătorii de brânză nu au mai putut ține prețurile în frâu. Cașul, telemeaua, cașcavalul sau brânza de burduf s-au scumpit. Un kilogram de telemea costă 40-45 de lei, iar explicația comercianților trimite tot la scumpirile în lanț: „S-au scumpit motorina, furajele, îngrășămintele. Tot ceea ce ține de creșterea animalelor costă mai mult, așa că e normal ca și prețul laptelui sau brânzei să crească. Nu poți să vinzi la prețurile de anul trecut când tu produci mai scump. Cine crede că e ușor să crești animale, se înșală E tot mai greu, costă tot mai mult să le întreții și marfa nu e plătită. Vindem laptele mai pe nimic, oamenii se uită și la un leu când vin să cumpere brânză, e greu pentru toată lumea”. 

 

Cumpărătorii, nemulțumiți, dar fideli

 

Chiar dacă sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor, sibienii continuă să își facă provizii pentru iarnă tot din piață. Nu au încredere în conservele de la magazin, iar în plus și acestea s-au scumpit. „Prețurile aproape că s-au dublat față de anul trecut, dar toate s-au scumpit, așa că ne așteptam să crească și cele din piață. Și așa încă e avantajos să ne punem noi murături și zacuscă pentru că ieșim puțin mai ieftin și măcar știi cum le-ai făcut. Pe cine să ne supărăm? Au scumpit și producătorii pentru că or fi având și ei cheltuieli. Nu ei sunt vinovați, problema e în toată țara, de fapt în toată lumea. Încercăm să ne adaptăm cum putem și să sperăm că vor veni și vremuri mai bune”, ne spune o pensionară care vine în fiecare toamnă în Piața Cibin pentru a cumpăra ardei, vinete, roșii, ceapă, castraveți, gogoșari pentru murături și zacuscă. Există și mușterii care își varsă supărarea pe vânzători: „Dar ce le-ați scumpit așa, domnule, le stropiți cu aur?” îl întreabă un bărbat pe un vânzător. Acesta din urmă nu se pierde cu firea și îi răspunde prompt, pe același ton: „Dar de ce nu întrebi așa și la supermarket, și la benzinărie, și la gaz, și la curent? Dumneata crezi că noi scumpim marfa din senin, îți închipui că nu avem cheltuieli? Dacă nu îți convine, du-te și cumpără din magazin că acolo sigur nu vei comenta!”. 

În ciuda scumpirilor, la produsele din piață, dar și a celorlalte ingrediente folosite pentru zacuscă și murături (ulei, sare, zahăr, oțet, condimente), piețele sunt pline de clienți, semn că tradiționalele conserve românești rămân pe baricade. 







comentarii
9 comentarii

Exista o precupeață in Piața Cibin, din zona noastră, care susține că are legume super, fara chimicale, dar are și niște prețuri de te-ndoaie: kg. de varză roșie - 10 lei, kg. de conopida - 15 lei și altele scumpe de nu se vad. Sigur că e munca ei, dar când kg. de conopida se vindea cu 10 lei, la fel de frumoasa a a dânsei, de ce o vinde cu 50 la sută mai scump? As vrea să-i văd terenul cultivat și răsadurile/ semințele pe care le folosește. Veți spune: nu cumpăra. Da, dar unii de ce trebuie sa fi atât de lacomi?!
18.09.2022 17:16
Lacomi? Ce vorbesti? Dumneata ai cultivat vreodata vreo rosie, vreo conopida? Ai incercat macar sa vezi ce inseamna cultura bio? Du-te vere la supemarket si cumpara de acolo legume aduse din Turcia sau din Grecia. Vezi cum sunt. Voi, carcotasii astia, aveti numai pretentii dar la vot ii votati tot pe cei care au distrus agricultura si zootehnia si industria si sectorul energic si absolut tot. Pe astia de ce nu ii luati la rost pentru scumpirea energiei, a carburantilor, pentru inchiderea termocentralelor si pentru bataia de joc cu care ii trateaza pe agricultori? Sa cumperi cancer ieftin de la supermarket nu iti place, dar ai pretentii la produsele sanatoase si naturale sa fie ieftine.
@ 17:16
18.09.2022 18:25
Precupeata n-are niciun certificat cum ca ar fi legume bio. Varza pe care am cumparat-o de la ea era cotoroasa ca si cea de la supermarket. Poate or fi mai sanatoase decat cele de la supermarket, dar nu sunt convins ca sunt bio. Cand voi vedea un certificat negru pe alb o sa-mi scot palaria. Dar despre cei care se duc in satele oltenesti si aduc marfa cu dubita, ce parere aveti? Si ei consuma saracii carburanti, au marfa de la tara, pot umfla pretul cat vor... Acestia nu au plivit in viata lor un strat, eu am vazut cum se lucreaza in gradina de legume.
Altii- fasole verde 20 de lei kg, sa tot traiesti. Da, e greu sa se urce fasolea pe arac, parca ar urca-o ei cu spatele.
@@17:16
18.09.2022 19:05
Domnule agricultura este distrusa in mod sistematic. Statul este in razboi cu taranii, cu producatorii mici. Doar marile ferme mai fac fata pe piata din Romania. Taranii cu marfa au devenit lucru rar. Trebuie sa fim piata de desfacere pentru marfa cancerigena din afara, in timp ce pamanturile de la noi stau nelucrate.

Daca gasiti un taran adevarat in piata cumparati la ce pret vinde. Nu va mai plangeti atat. Ajutati-l ca daca nu ii renteaza nu mai cultiva la anul nimic si pleaca sa lucreze pamanturile altora. Vom ajunge sa nu mai gasim produse de la tarani la noi in tara. Doar marfa de impost sau din marile ferme, unde nu mai conteaza ca sunt produse aici, pentru ca au aceleasi seminte de dincolo si folosesc aceleasi chimicale cancerigene.

Va garantez ca produsele sunt mult mai bune si mai sanatoase de la tarani, cu sau fara certificat bio. Dar trebuie sa vedeti omul, sa fie de incredere si sa verificati marfa. Ca sunt si impostori. Reglementarile si verificarile sunt facute pentru a exista portite de scapare pentru smecheri, ca peste tot.
@ 19:05
18.09.2022 20:41
Daca as sti ca face o agricultura asa cum faceau taranii pe vremuri, as cumpara la pretul cerut. Oricum am cumparat de multe ori de la precupeata mea. Dar ultima data, preturile m-au uimit! Adica, se da mare producatoare si salta preturile, desi nu stim daca sunt chiar justificate. Mereu are taraba plina ochi. la preturile practicate mu cumpara mai nimeni.
@@19:05
18.09.2022 20:58
Doamnelor si domnilor, faceti zacusca, bulion si puneti murturi! Nu va bazati pe comertul asta capitalist care iti ia pielea pe o marfa de nimic! Am luat o ciorba de legume si un orez cu legume de la Au... , in total 15 lei, si parca n-am mancat nimic. Ciorba fiarta cu bicarbonat, orezul - 2 linguri abia au murdarit farfuria! Asta e lumea in care traim. Tata mare cumpara o franzeluta cu 1,25lei, o cutie de branza Fagaras cu 2,80 si 100 de gr. de salam cu 4 lei si manca bine cu doar 10 lei. Astazi cat trebuie sa scoti din buzunar pt. o gustare sanatoasa si consistenta?
client nemultumit
19.09.2022 11:57
@client nemultumit
Eu imi fac o portie de pireu cu friptura de vita si ochiuri cu vreo 16 lei, am calculat. Asa ca ai si tu grija ce cumperi, vrei si sa-ti aleaga altii mancarea pt tine? :)))
Ba ce va place sa fiti dadaciti.
20.09.2022 10:09
Eram in zona și îmi era foame. Orezul arata apetisant. N-am fost rău, porția a fost f. mica. Ciorba, în schimb, a fost de niciun fel. Nu recomand Au...
@10:09
20.09.2022 15:32
cultivati gradina si ai zarzavaturi bio nu mai spuneti ca nu se plateste si ai numai buruieni in gradina
llm
22.09.2022 11:16
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA