Tribuna
Ruşinea din centrul Sibiului! "În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848, în drumul său spre Munţii Apuseni, Avram Iancu"
Rareș BIŢU
19097 vizualizari
Ruşinea din centrul Sibiului!

Nici n-am ştiut unde să sun când am văzut pozele lui Răzvan. La legist ori direct la popă? La Primărie oricum n-are rost, de mult nu mai pare impresionată de drama prin care trece clădirea monument istoric de pe strada Mitropoliei nr. 7. Din miejii burgului, la doi paşi de Piaţa Mare şi la trei de Podul Minciunilor. E bine că municipalitatea a pregătit impozite majorate cu 500% proprietarilor de paragini, dar ce facem cu această epavă care se prăbuşeşte efectiv? E nevoie de victime pentru ca cineva să şi ia masuri, dincolo de gargara aferentă? E cazul ca tragicul incident de pe strada Cetăţii să se repete? Aţi şi uitat cum a murit, în 2009, o femeie lovită în cap de un ornament desprins de pe o casă? Cam de câţi morţi ori răniţi ar fi nevoie pentru ca cineva să mişte un deget? Că poate există într-un birouaş undeva, un număr prestabilit şi noi habar n-avem. 
În toamna anului trecut, cei de la Cultură prognozau că epava nu prinde Crăciunul. Între timp, uite c-a prins şi Boboteaza şi, cu puţin noroc, poate apucă şi o margine de martie. Fotografiile sunt şocante ca un upercut năpustit din fundul grădinii. Acoperişul clădirii nu mai există şi e greu de crezut că n-a explodat ceva acolo. O drăcovenie ori poate mai multe. Dacă ignoranţei îi place să bubuie, aici cu siguranţă că a găsit condiţii ideale. Aproape că-ţi vine să te întrebi cum mama zmeului e posibil aşa ceva într-o fostă Capitală Culturală, într-un oraş cu pretenţii, căruia fiţele-i pârâie din toate încheieturile. 
Sunt ani buni, vreo şapte-opt, de când Primăria a instalat prostia aia de tunel la baza clădirii pentru ca trecătorilor să nu le cadă-n cap ţigle, cărămizi ori mai ştiu eu ce "scuipă" acoperişul ros de vreme. În puzderia de ţări vizitate n-am avut şansa să dau peste vreun asemenea "confrate", proţăpit în centrul istoric. Cert e că, în tot acest răgaz, se puteau găsi soluţii. Vreme a fost berechet. Iar pentru asta erau suficiente un dram de bunăvoinţă şi câţiva inimoşi. Că bani, din câte văd, sunt cu nemiluita pentru tot soiul de mese rotunde pentru capete pătrate, pentru festivaluri dubioase şi evenimente din care urbea nu se alege cu mai nimic. 
Asta nemaisocotind lefurile pe care potera de-şi zice locală le toacă cu atâta dârzenie. Până plăteşti, inutil, atâtea salarii, nu mai bine pui mâna şi oblojeşti obrazul Sibiului, scutindu-l de această nemeritată ruşine? 
Imobilul este monument istoric, iar numele lui Avram Iancu sau Ionel Brătianu sunt legate de el.
"În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848 în drumul său spre Munţii Apuseni, Avram Iancu (1824-1872), membru al Comitetului Naţiunii Române", ne aminteşte o placă comemorativă dezvelită în anul 1968.
Casa a fost Hotelul Curtea Mediaşului și loc de întâlnire al intelectualilor români, iar în timpul Revoluţiei de la 1848, al revoluţionarilor români, potrivit patrimoniu.sibiu.ro.







comentarii
13 comentarii

Cand a avut loc -BOMBARDAMENTUL in SAGHII??-- tre sa fi tare la cap sa nu remodelezi cladirea sa dai in chirie si sa faci banuti??--- sa ma lasati cu patrimoniu nustiu cui -- primaria sa nu doarma sa nu cheltuiasca bani fara rost--- poteci, parcuri pentru caini si alte aiureli- mai ales faptul ca acea cladire e in nijlocul sighiului -- capitala lucrului -RAU - facut
02.02.2023 19:55
sunt zeci, chiar sute de case vechi in zona centrala care au fiecare o mica bomba amorsata - o caramida sau cateva tigle urlate care stau intr-un fir de par si la un moment dat au sa cada. Culmea e ca nu o sa cada langa vreun angajat al administratiei locale si sa-i scoata din amorteala si sa impuna masuri de siguranta si preventie pentru trecatorii ce se plimba pe trotuare.
Emil C.
02.02.2023 20:54
Codobaturile de la Primărie au idei puține și fixe.Câinii și ciorile se bucură de atenție mai mare decât monumentele și oamenii!?
Nid
02.02.2023 22:15
Toată stima pentru înaintașii noștri ,dar nu doar ca a poposit acolo trebuie declarata monument istoric. Trebuia sa fi poposit undeva ca atunci nu erau hoteluri ibis și ramada. Multe putreziciuni au fost declarate aiurea pt ca nu au valoare arhitectonica .Pe Bălcescu dacă mergi și tot sunt multe fără nici o valoare arhitectonica ,doar baneasca și pericole publice sa ți se dărâme în cap .Eu am văzut pe Aurarilor când a căzut tencuiala și noroc ca tocmai trecuseră niște turiști ca altfel le spărgea capul .Bine ca ati atras atenția asupra ei ca sunt niște smecheri prin Sibiu care pun mana pe orice petec și va apărea acolo un p plus 3 cu termopane și lift interior .
Locuitorul
03.02.2023 08:37
E verificata reteta: astepti sa cada ca sa construiesti altceva in loc pt ca acolo este foarte valoros terenul. Totul cu complicitatea acestei primarii imbecile condusa de o baba retardata!
(dex) Fodorismul = curent sociologic, caracterizat prin prostia cronica a reprezentantilor sai!
03.02.2023 09:46
Din câte știu, clădirea aceea este proprietate privată a cuiva din București, care, după ce a revendicat-o și a devenit proprietar, nu a mișcat un deget pentru ea, așteptând să cadă. Pe str. A. Șaguna mai este una cam în aceeași situație.
Acum am o întrebare. V-ar plăcea ca din banii contribuabililor să fie renovată o proprietate privată? Dacă, da, aflați că onorata Curte de Conturi nu tolerează asta și impută sumele cheltuite în acest mod.
S-auzim numai de bine!
Up
03.02.2023 11:33
Si nu este doar una...pe B-dul Victoriei caz identic,in fata prefecturii lqa fel...etc.
"Gargara" de la autoritati asa cum ati transmis.
gaby
03.02.2023 14:46
A poposit ( ? ) împreună cu căpitanul său, Dositei ( ?? )
La drona e mobile
03.02.2023 18:45
Domnule -UP- IN TARA ASTA SUNT LEGI OK CLADIREA E A NUSTIUCUI -- Primaria trebuie sa ia masuri are legea in mana deci cine-i de vina?? Atentionat-- apoi daca nu se repara ( sau daramata -- atunci automat cladirea sa treaca in patrimoniul statului fiindca mai mult face viata oamenilor care ar putea sa moara din cauza neglijentei atat a propietarului cat si a primariei care nu ia masuri.
03.02.2023 19:26
proprietarul bucuresttean a mostenito probabil dela mostenitor , toti actuali sibieni ati mostenit o perla din transilvania fara sa luptati pentru ea, uni chiar vor sa se darame cladirile istorice din sibiu sa isi perda sasi urma spor la munca distrugeti tot istoricul .
bp
04.02.2023 11:30
1. Exista precedent cu "MOȘTENIRILE " la Sibiu ...
2.Zidurile si bisericile lor au prioritate acolo dirijează banii noștri
3.Unde si de unde sunt consilierii Sibiului și ce fac...se ploconesc altora?
Io
04.02.2023 11:48
Domnu' reporter, scriitor în limba română, ce faceți cu "miejii burgului"? Recitiți, verificați, corectați înainte să scoateți în lume odraslele strâmbe ale condeiului dumneavoastră.
Clădirea are pasajul provizoriu din lemn instalat din anul 2018, iar prăbușirea datează tot din acel an. Bine ca a-ți observat. Scrisul vostru la Tribuna este la fel de inutil ca "demersurile" primăriei Sibiu sau ale celor de la monumente. Mai bine vorbeați cu traficanții de imobiliare.
06.02.2023 17:06
@17;06-- doar atat ai inteles din articol?? Omul a relatat o problema a orasului -capitala ieuropeana--- daca treci cumva pe acolo si iti cade ceva in cap -- autorul nu-i de vina , te-a prevenit ---capish???( se pare ca esti unul coopropietar, de vorbesti astfel)
eu
07.02.2023 01:37
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA