Tribuna
Restructurarea teoriei și practicii agromontanologice în condițiile schimbărilor climatice, dezbătută la o conferință, găzduită de Institutul de Cristian (ICDM)
Restructurarea teoriei și practicii agromontanologice în condițiile schimbărilor climatice,  dezbătută la o conferință, găzduită de Institutul de Cristian (ICDM)

Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Montalogie Cristian – Sibiu a găzduit vineri, 6 mai, un simpozion științific, subiectul acestuia fiind “Restructurarea teoriei și practicii agromontanologice în condițiile schimbărilor climatice”.

Evenimentul a fost deschis de dr.ing. Mariana Rusu, director al ICDM, care a apreciat efortul colegilor și a subliniat importanța desfășurării activităților științifice: 
„Revigorarea zonei montane prin aportul cercetării ştiinţifice de profil şi în perspectiva schimbărilor climatice reprezintă o problemă contradictorie şi ambivalentă şi necesită studii şi cercetări aprofundate multidisciplinare şi o strategie comună de cercetare de lungă durată. Este evident că muntele românesc are nevoie şi de un urgent program de cercetare ştiinţifică, de valoare strategică esenţial pentru echilibrul ecologic, care să reformeze întreaga zonă montană”, a afirmat Mariana Rusu.

La evenimentul de vineri, a participat și Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, a lansat invitaţia de a implementa proiecte comune și a susținut inițiativele cercetătorilor din Cristian.

„Mă mândresc cu un judeţ deschis la a aborda tematici care pot să aducă prin analiza lor un plus-valoare vieţii comunităţii. Am rămas impresionată de câtă experienţă acumulată în ani şi oameni cu expertiză sunt astăzi în această încăpere, mă simt copleşită de acest lucru, dar faptul că aţi reuşit, şi vă felicit că faceţi acest lucru, îmi dă speranţa că din dezbaterile pe care le veţi face aici vor ieşi rezultate care cu adevărat vor conta şi vor aduce o schimbare în domeniul pe care dumneavoastră îl analizaţi. Mi-aş dori ca expertiza pe care o aveţi în acest domeniu pe care îl analizaţi astăzi să ajungă într-un fel şi în cadrul proiectului nostru, avem un partenerat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj pentru a derula acest proiect şi mi-aş dori foarte mult ca toate datele să ajungă împreună”, a precizat Daniela Cîmpean.

„Biodiversitatea nu se reface de la sine şi nu putem pune umbrelă împotriva soarelui sau radiaţiilor. Trebuie să găsim căile prin care să contracarăm schimbările climatice în evoluţie, pentru că nu vom rezolva problemele cu mari summit-uri la Glasgow, Buenos Aires, Rio sau nu ştiu pe unde, ci cu măsuri din acestea extrem de simple”, a subliniat prof.univ.emerit.dr.ing.dr.h.c Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești”.

În cadrul evenimentului, participanții au prezentat mai multe lucrări științifice, printre care: “Consecințele schimbărilor climatice în anul 2022. Anul internațional al dezvoltării durabile în regiunile montane”; „Oierii din Mărginimea Sibiului la începutul secolului XX prin ochii sălișteanului Nicolae Stan Petruțiu, Adaptarea exploatațiilor agricole din zona montană la schimbările climatice. Acțiuni de formare și inovare”; “Adapratea sectorului agricol la schimbările climatice, un studiu biometric”, “Schimbări în dinamica gospodăriei de țărani din comunitățile rurale”, „Circuitul carbonului și amprenta biologică”, “Digitalizarea, instrument esențial pentru agricultura de precizie”; “Adaptarea rolurilor familiale în evoluția spre modernitate a comunităților rurale”.

Tot în cadrul evenimentului, a avut loc și o expoziție de produse montane de calitate. Participanții au participat la degistarea produselor locale.

 







comentarii
1 comentarii

Voi nu sunteti -CIOBANI- asa ca taceti din gura maimutoilor--------
10.05.2022 22:46
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA