Tribuna
Panică printre șoferi, după prăbușirea Euroins. Ce se întâmplă în caz de accident
Panică printre șoferi, după prăbușirea Euroins. Ce se întâmplă în caz de accident
© Răzvan Negru

Un nou cutremur înregistrat pe piața asigurărilor a semănat panică printre români, sporind neîncrederea acestora în sistem. Ceea ce la începutul săptămânii trecute era un zvon a primit și o confirmare oficială vineri. Astfel,  Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat printr-un comunicat de presă că retrage autorizația de funcționare a  Euroins România și constată starea de insolvență a societății. 

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului” se arată în documentul transmis de ASF în 17 martie. Decizia este motivată astfel de reprezentații ASF: „Începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.”

Ce se întâmplă cu polițele RCA încheiate la Euroins

Pe bună dreptate, atât cei care au încheiat o poliță RCA la Euroins, cât și proprietarii de mașini care ar putea fi implicați în accidente rutiere cu autoturisme asigurate la această companie sunt îngrijorați. Cu siguranță, în cazul unor daune, procedura de decontare a reparațiilor va fi diferită de cea obișnuită. Astfel, pentru a veni în sprijinul multo români, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) au lansat un Ghid informativ pentru asiguraţii şi păgubiţii Euroins. Reprezentanții UNSAR explică pe pagina Uniunii www.unsar.ro, ce pot face pentru asigurații si păgubiții:

„În primul rând: polițele de asigurare încheiate de clienți la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă. De asemenea, aceștia au posibilitatea de a denunța în orice moment polița, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat. În al doilea rând: în ceea ce îi privește pe păgubiții unui accident cauzat prin intermediul unui vehicul acoperit printr-o poliță RCA emisă de societatea Euroins România, ei vor fi despăgubiți în baza acesteia, în limitele și termenele stabilite de legislația în vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv de până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare”.

D.B.

Foto: Răzvan Negru

 


comentarii
3 comentarii

Pe bune? Panica?
19.03.2023 14:16
Av. Gheorghe Piperea: Odată cu falimentul Euroins, polița de asigurare devine un bir, nemaiavând sens economic și legal

Fondul de Garantare a Asigurătorilor nu a putut acoperi nici măcar 60% din daunele pretinse de "asigurații” City Insurance. Pentru "asigurații” Euroins nu vor fi bani - cu excepția cazului în care se va mări excesiv și se va accelera la maxim plata cotei de contribuție la Fond a celorlalți asigurători, aflați încă în viață. Cred că vă dați seama toți că asta înseamnă o nouă creștere a primelor de asigurare RCA, pe care o vom suporta, desigur, tot noi.

Deci, pentru infracțiunile unor haidamaci, pagubele se achită de către noi.

Vedeți cumva vreunul dintre infractorii cu gulere albe de pe piața asigurărilor trimiși la bulău? Nu, nu vedeți.

Dar, desigur, noi luptăm continuu contra "corupței”…

Chestia e că majorarea primelor de asigurare RCA nu e decât începutul.

Imaginați-va că vine cutremurul. Cel mare, cel adevărat.

Asigurătorii nu vor avea bani să achite daunele de zeci/sute de miliarde rezultate din cutremur. Iar Fondul va fi deja drenat, adică secat cvasitotal de bani, pentru că va fi nevoit să achite pagubele din infracțiunile comise de zișii haidamaci.

Sectorul achizițiilor publice și sectorul bancar vor fi puternic zgâlțâite. Deja sunt avariate de falimentul City Insurance. Asigurările pe case si de viață, pentru creditele ipotecare și "garanțiile” de participare la licitație/bună execuție a lucrărilor publice, emise sub forma unor polițe de asigurare, pică. Toate procedurile trebuie reluate de la zero. Alți bani, altă distracție. Veți fi nevoiți să plătiți costuri suplimentare ale creditului. Vom asista, probabil, la falimente și în aceste două domenii, ca să fie bine, și la vară cald…

Pe de altă parte, noi ne concentrăm pe povești cu drone și pe "reușitele” lui ION…

*insolvența unei societăți de asigurare este direct faliment, pentru că nu este permisă reorganizarea judiciară

*

Toată lumea se face că nu vede elefantul din sufragerie.

Dar hai să vi-l indic eu.

Falimentul Euroins se instalase deja de mai mult de un an.

Întârzierea cu mai mult de 7 luni a declarației de faliment este infracțiune: se numește bancrută simplă.
Într-un an s-a putut colecta o sumă enormă din prime RCA. Zeci de milioane de euro, poate chiar sute. De la șoferii obligați să dețină polița de asigurare RCA, pentru a circula pe drumurile publice.

Bulgarii au avut timp să transfere activele către un "re-asigurător”. Inclusiv aceste încasări. Acum, peste 100 de mii de inși sunt târâți în instanțe pentru a-și recupera pagubele de la "asigurător”. Culmea este că sunt peste 2,8 milioane de șoferi "asigurați” la Euroins, plus zeci de mii de transportatori de marfă sau persoabe care acum trebuie să plătească alte polițe, mult mai scumpe.

Această externalizare de active și bani este tot o infracțiune: dacă transferul s-a făcut în dauna creditorilor, fapta se numește bancrută frauduloasă.

În plan civil, actele juridice de transfer vor putea fi anulate în procedura de faliment, iar activele + banii aduse înapoi, la masa bunurilor + valorilor de lichidat, cu consecința dublă că vinovații vor fi pedepsiți, iar presiunea pe banii publici va fi fost mai mică sau chiar eliminată.

Un lichidator profesionist, curajos și independent va putea face ambele treburi.

Un lichidator pus cu mâna de știți-voi-cine va pune batistuța roz pe țambal, atât în legătură cu bancruta, cât și în legătură cu acțiunea în reîntregirea patrimoniului deja golit al Euroins.

Avertizorii de integritate spun că anul de zile de întârziere de care este vorba mai sus ar fi fost lăsat să treacă pentru ca bulgarii, strânși cu ușa, să sară cu sfânta șpagă. Chiar managerul bulgar al Eurohold dădea de înțeles acum o lună că ăsta e motivul real al controalelor repetate efectuate de ASF, dar numai pipăind fondul (sau trăgând mâța de coadă), iar nu luând taurul de coarne. Adică, un șantaj soft, ca să fie bine și să nu fie rău - cum bine zicea un mare filosof bulgar anonim.

Eu consider că bulgarii, mai degrabă, s-au scos cu acest an de zile de respiro. Dacă lumea bună a tehnocrației și a judecătorimii și a serviciilor secretoase vor reuși acea punere a batistuței roz pe țambal, frauda va fi fost relativ repede uitată și vinovații, scăpați. Oricum, vin crize și falimente bancare mult mai mari - cine o să se mai uite la un mizilic de 400 de milioane de euro?

Hint: ați văzut cumva vreo arestare, vreo mișcare măcar, de la diicot, în dosarul City Insurance? Nu, nu ați văzut, că nici eu nu am văzut. Nici nu veți vedea, până la împlinirea termenului de prescripție.

Detalii pe ActiveNews.ro
Alte stiri
19.03.2023 16:41
Toti cei care și au făcut asigurare la ei ca e mai ieftin, acum plătesc prețul!
20.03.2023 11:36
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA