Tribuna
"Noua" lege a pensiilor, adoptată de Camera Deputaţilor. Din 2035, femeile se vor pensiona şi ele la 65 de ani
© Arhiva TRIBUNA
Camera Deputaţilor a adoptat, luni, noua lege a pensiilor cu 199 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 17 abțineri. Legea trecuse de Senat săptămâna trecută, într-o şedinţă din care nu au lipsit controversele şi scandalul.

Conform actului normativ, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie este de este de 15 ani, pentru femei şi pentru bărbaţi, iar cel complet e de 35 de ani. Din ianuarie 2035, vârsta de pensionare va creşte pentru femei, de la 63 de ani la 65. 
Reducerea vârstei de pensionare se va aplica în cazul persoanelor care s-au încadrat în  fostele grupe I și II de muncă, celor ce au lucrat în condiții speciale sau deosebite de muncă, persoanelor cu handicap sau în cazul pensiei anticipate.

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap, vor beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare în funcţie de gradul de handicap.
Pensia anticipată se va da cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, cu condiţia ca solicitanţii să fir ealizat realizat stagiul complet de cotizare contributiv şi dacă au depăşit stagiul cu până la 5 ani. 
Numărul total al punctelor este suma punctajelor anuale, iar punctajul anual e suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este calculat în funcţie de venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Valoarea punctului de referință se va majora anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Autorul de deces se va acorda unei singure persoane care va face dovada că a suportat cheltuielile survenite şi care e parte din familie sau oricine care care poate dovedi aceasta.

"Noua legea pensiilor a fost adoptată! Este o formă de respect pentru cei care au muncit și muncesc în România. Legea corectează inechitățile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială. Adoptarea legii în calendarul stabilit va duce la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța pensiile românilor până în 2070. Dincolo de tot ce se spune, adevărul este unul singur: în 2024, pensiile românilor vor creşte!". 

Reforma este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor. Le mulțumesc colegilor de Minister și din Casa Națională de Pensii Publice pentru mobilizare! Le mulțumesc colegilor parlamentari pentru votul dat în beneficiul românilor!", a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.


comentarii
1 comentarii

Unde sunt ciumele PSD-iste sa vina sa se laude cu realizarile lor? Sa vina sa mai cerseasca votul femeilor, jegurile astea ordinare. Franta a fost in flacari doua luni cand a umblat Macron la varsta de pensionare.
21.11.2023 12:43
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA