Tribuna
Masca redevine obligatorie în spațiile deschise. Doar cele medicale și FFP2 sunt permise
Laura BUCIU
1883 vizualizari
Masca redevine obligatorie în spațiile deschise. Doar cele medicale și FFP2 sunt permise
© Răzvan NEGRU

Anul 2022 începe cu noi măsuri restrictive pentru reducerea răspândirii Covid-19. Românii vor trebui să poate masa de protecție de acum înainte și în spații deschise, dar nu vor mai fi permise decât cele medicale și de tip FFP2. În documentul CNSU se arată că excepții fac: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public și persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

 

Totodată, printre măsurile propuse în ședința CNSU se numără și limitarea capacității restaurantelor la 50%, în intervalul orar 5,00-22,00, acolo unde rata de infectare se situează sub pragul de 3 la mia de locuitori. Accesul în mall-uri se va face tot pe bază de certificat de vaccinare, de trecere prin boală ori de test antigen ori PCR.

 

CNSU propune menținerea posibilității izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat. Se propune menținerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

 

Sunt menținute mai multe restricții

 

CNSU a decis păstrarea restricțiilor în următoarele cazuri:

- organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise și desfășurarea acestora în anumite condiții, precum în cazul organizării „competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori.” Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

 

- organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

 

- organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, trecute prin boală sau cu test negativ.

 

- organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, în intervalul orar 5,00- 22,00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de

minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

 

50% din angajați trec la telemuncă

 

-Se propune menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde specificul activității nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu programul de lucru să fie organizat și să se desfășoare cu program decalat cu începere de la orele 07.30 a.m., respectiv 10.00 a.m. sau în schimburi.

- Se propune ca organizarea activității la locul de muncă, să fie realizată cu respectarea prevederilor legale emise de autoritățile competente în ceea ce privește prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, ținând cont și de gradul de vaccinare al angajaților de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și de numărul de angajați aflați în intervalul de 180 de zile de la data testului pozitiv, pentru salariații care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie.

Toate propunerile CNSU trebuie adoptate în ședința Guvernului pentru a putea fi puse în practică.

comentarii
6 comentarii

mersul pe jos e activitate sportiva, asa ca nu o sa port in timp ce merg pe jos in aer liber. Perfect conform cu regulile.
05.01.2022 18:41
Dupa 2 ani de zile consiliul de genii a realizat ca doar mastile medicale si FFP2 sunt bune. Ce bataie de joc.
05.01.2022 19:03
Sindicatul polițienesc EUROPOL le recomandă polițiștilor din stradă să refuze să aplice noile prevederi privind purtarea de către cetățeni pe stradă a unor măști chirurgicale sau FFP2. În acest sens, polițiștii nu ar trebui să dea amenzi pentru nepurtarea măștilor și, cu atât mai puțin, să controleze tipul de mască folosit de oameni pe stradă, întrucât „MAI-ul nu a fost în stare să genereze o procedură de sistem” nici în privința verificării cetățenilor carantinați, dar acum emite noi ordine „lipsite de claritate și de logică” în privința verificării măștilor.
Politia e cu noi
05.01.2022 21:06
De când a apărut vaccinul nimeni nu a mai zis ceva de masca sau spălatul pe mâini. Acum or dau la întors văzând ca oricum romanii nu se vor vaccina în masa vreodată.
Tare
05.01.2022 21:53
@Tare
pentru ca s-a dovedit de mult ca virusul nu se transmite de pe suprafete.
06.01.2022 10:22
Abia astept sa ni se impuna si o anumita culoare a mastii! Concluzie: sunem niste oi bete toti care ne lasam papusati de cei de sus. Ce mai urmeaza? Pe ce parte a trotuarului ai voie? Daca mai ai sau nu voie sa zambesti pe sub masca? Pana cand? "De ce esti trist, popor al Invierii?" e o carte a unui parinte de la ULBS. Sa ma ierte, dar Dumnealui ne recomanda carti bune zilnic intr-o valtoare de vesti apocaliptice si il compar cu orchestra Titanicului care canta sub bagheta dirijorului in continuare, desi vasul se scufunda incet, incet..Ne scufundam si acceptam si noi, cu masca si fara masca(multora le e dor de emisiunea asta din vremuri mai calme, nu-i asa?) sa ne traga altii de sfoara ca sa ne miscam controlat.
Liberte
07.01.2022 15:10
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia