Tribuna
Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig a găzduit manifestarea de final a „Zilelor Șaguniene, 2024”
Dan FRÂNCU
1124 vizualizari
Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig a găzduit manifestarea de final a „Zilelor Șaguniene, 2024”

Ediția 2024 a „Zilelor Șaguniene”, seria de manifestări organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu în semn de cinstire pentru Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, s-a încheiat joi, 5 decembrie, cu activitatea „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și jertfa proprie pentru binele păstoriților”, găzduită de Centrul de Documentare și Informare din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig.

Manifestarea de la Avrig a debutat cu un scurt cuvânt de bun venit, adresat participanților de prof. Petre Din, amfitrionul activității și directorul instituției de învățământ gazdă, prof. Marcel Luca. Apoi, elevi ai instituției de învățământ gazdă, grupați în corul condus de profesorul Ioan Paraschiv, au prezentat participanților un scurt program de colinde tradiționale românești și cântece patriotice, momentul fiind urmat de o succintă prezentare a machetelor și afișelor realizate cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României.

Prima prezentare cu referire strictă la tema manifestării a aparținut protopopului Avrigului, pr. dr. Vasile Gafton, care, ajutat de cadre power point extrem de sugestive, s-a axat aproape exclusiv pe caracterul și acțiunile altruiste ale Ierarhului Andrei Șaguna, pe grija sa pentru fericirea, binele și împlinirea nevoilor celor pe care îi păstorea. De asemenea, au fost prezentate și mai multe imagini cu ierarhul.

Manifestarea a continuat cu expunerea pr. lect. dr. Emanuel Pavel Tăvală, despre publicațiile românești tipărite în secolul al XIX sub coordonarea Ierarhului Andrei Șaguna, cu accent deosebit pe prezentarea ziarului Telegraful Român, a cărui prim număr a fost arătat participanților. Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului a vorbit despre importanța deosebită acordată de marele ierarh conținutului publicației, care trebuia să aducă informația cea mai utilă populației românești din Transilvania acelor vremuri.

O alocuțiune a avut și consilierul administrativ – bisericesc al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. dr. Ioan Ciprian Cândea, care a completat cu câteva informații interesante programul manifestării.

La finalul activității „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și jertfa proprie pentru binele păstoriților” din cadrul „Zilelor Șaguniene, 2024”, protopopul Avrigului, pr. dr. Vasile Gafton a oferit coordonatorului întâlnirii iconițe cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și mai multe exemplare ale volumului „Cu Fericirea *la purtător*. Dialog între generații”, lucrare editată în colaborare cu prof. Octavian Lecca, ce cuprinde mărturiile, întrebările, nelămuririle, opiniile personale despre fericire etc., prezentate de elevii participanți la o activitate inclusă în programul Școlii de toamnă, desfășurată tot la liceul avrgean, precum și „răspunsurile” la toate acestea, oferite de autorii lucrării. Atât iconițele cât și cărțile vor fi dăruite elevilor participanți la cele două activități.






comentarii
4 comentarii

macar liceul ala sa fi fost liber de popi
un sibian
06.12.2024 10:19
Cu ce gresesc preotii? Lumea trebuie sa stie de Sf. Ierarhul Andrei Saguna si activitatea sa. Ne uitam valorile si trecutul istoric.
Sergiu
06.12.2024 13:09
poate ne spui si de Ecaterina Varga si Andrei Saguna
pt. Sergiu
06.12.2024 21:46
Trebuie cinstit acest sfant care era impotriva grafiei latine si pedepsea studentii care nu scriau cu chirilice.
newman
08.12.2024 14:59
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna