Tribuna
La doar 12 km de Sibiu, un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” și a construit un hotel sub pământ
117821 vizualizari
La doar 12 km de Sibiu, un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” și a construit un hotel sub pământ

O altă poveste fascinantă, mai puțin știută, a fost scoasă la lumină, într-o postare pe pagina de socializare a președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean. Este vorba despre „boierul Ilie” care și-a construit un hotel sub pământ. Iată povestea lui, așa cum am regăsit-o în postarea amintită:
 
Despre „Boierul Ilie” s-a auzit destul de mult în județul Sibiu și chiar în afara acestuia, dovadă fiind miile de oameni veniți din întreaga țară să-i vadă „conacul” construit sub un deal acoperit cu iarbă și vegheat de o pădure de stejar.
Emil Ilie Bratu este originar din județul Vâlcea iar la Sibiu a ajuns în anii studenției: „Sunt absolvent al Facultății de Inginerie de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, însă viața m-a învățat să fac de toate, de la sală de gaming, la service auto și construcții de case.”
În urmă cu mai bine de 20 de ani, pe vremea când era student, a devenit manager a unei săli de jocuri pe calculator. „Eram înnebunit după „Age of empires” și am ajuns să-l joc zi și noapte. Pasiunea a devenit afacere în clipa în care am preluat conducerea unei săli de gaming de pe bulevardul Milea din Sibiu. Țin minte că, pe atunci, mama îmi dădea 50 de lei pe săptămână, bani de buzunar. În scurt timp am ajuns să câștig din gaming câte 1.000 de dolari americani pe lună. Stăteam la cămin și de multe ori dormeam cu banii în buzunar. Nu știam unde să-i țin”.
După terminarea facultății a ajuns la Cluj. „Am avut un service auto în Florești. Aici am stat aproape doi ani, apoi m-am întors la Sibiu. Visul meu era să-mi construiesc o casă sub pământ, despre care citești doar în povești sau le vezi în filme”.
A urmat o perioadă de 7 ani în care a căutat teren pentru a-și clădi casa visurilor. Care casă avea să devină un „hotel altfel”. Norocul i-a surâs și a reușit să cumpere un teren în Cisnădioara, la 12 kilometri de Sibiu. „Era o fostă livadă de pruni. Mai sunt câțiva bătrâni, pe lângă gard, dar sunt sălbăticiți.”
A urmat o muncă grea. „Sunt peste 600 de metri pătrați construiți sub pământ. Practic, peste casă am adus vreo 700 de camioane cu pământ. Structura este rezistentă și poate susține încă 10 etaje, fără nici o problemă. A trebuit amenajat tot terenul, care însumează aproape 6.000 de metri pătrați. Am construit împrejmuirea, calea de acces și aleile în jurul casei. În toți acești ani am locuit într-o cameră amenajată sub pământ, la care ajungeam călcând pe o potecă din scânduri, să nu merg prin noroi.”
Titlul de „boier” este moștenire de familie: „Bunicul meu a fost om înstărit, până când au venit comuniștii și i-au confiscat totul. Locuia în satul Fișcălia, județul Vâlcea, la 20 de kilometri de Drăgășani. Îl chema Ilie, iar toți sătenii îi spuneau „Boieru Ilie”. Pe mine mă cheamă Ilie, așa că am decis ca această afacere să poarte denumirea de „Boierul Ilie”, în amintirea lui. A fost un om deosebit, pe care l-am iubit și respectat.”
Din „vistieria” proprie, actualul boier a investit peste 500 de mii de euro. O sumă similară îi este necesară pentru a finisa camerele viitorului hotel. „Am devenit asociat cu un fost coleg de liceu, din Vâlcea. A crezut în visul meu și am devenit parteneri. Ne-am propus ca în trei ani să finalizăm lucrările la interior și să putem deschide partea de cazare. Mobilierul va fi din lemn masiv, accesul se va face printr-o rețea de tunele care va lega recepția de restaurant, bar și fiecare cameră. Pentru turiști va fi o veritabilă călătorie în timp.”
La „Boierul Ilie” ajung numeroși turiști din județul Sibiu și, în special, din zona Transilvaniei. „Cei mai mulți sunt din Timișoara și Cluj. Au un apetit special pentru destinații aparte. Au fost zile în care am avut peste 500 de vizitatori”.
Recent, hotelul de sub pământ de la ieșirea din Cisnădioara, în direcția Cisnădie, a intrat în circuitele ghizilor Programului Anii Drumeției. “În apropiere este traseul dinspre Vârful Măgura. Drumeții coboară din munți și fac o popas la noi. Practic, după ce s-au minunat de frumusețea celui mai înalt pisc montan din zonă, ajung să se minuneze și de ceea ce este sub pământ”.
Neobișnuitul hotel al inginerului vâlcean devenit „boier” este încă un motiv în plus pentru ca Cisnădioara să fie aleasă ca destinație de călătorie. Atestat documentar încă de la 1223, micul sat adăpostește o frumoasă biserică fortificată care poartă hramul Sfântului Mihai, care a și dat denumirea germană a localității - Michelsberg. Biserica evanghelică din localitate adăpostește cea mai veche orgă cu tuburi funcțională din Transilvania (1723), iar în fiecare toamnă se organizează singurul campionat național de canari cântători. În 2007, la Cisnădioara a avut loc cantonamentul pentru cel mai lung joc de baschet, care a durat 80 de ore, desfășurat la Sala Polivalentă Transilvania, consemnat în World Records Academy, mulțumită implicării jucătorilor și fanilor CSU Sibiu.
Cu un astfel de palmares și cu un „boier” întreprinzător, Cisnădioara, minunatul sat de la poalele Munților Cindrel, demonstrează pe deplin că județul Sibiu are oameni și locuri de poveste!

.
.
.
.
.
.
.
.

 

 

 

 

 


comentarii
24 comentarii

Minunat! Felicitări, boierule! Excelente materiale sespre oameni si locuri de poveste! Ce judet minunat avem!
Corina Balea
12.06.2024 21:42
Un vâlcean s-a declarat boier la Sibiu !!
Bā, ia sā mā declar si eu " Von Gogu" la Zürich ( asta e in Elvetia) . Sau si mai bine, la Monaco
Gogu
13.06.2024 08:26
Gogu esti praf .. zi mersi ca cineva face un lucru frumos acolo nu comenta aiurea
Matei
13.06.2024 09:05
gogule esti ptost si increzut,
13.06.2024 09:21
Sobolanii astia ordinari sa se creada boieri la ei in padure nu in Sibiu, au invadat paduchii astia ordinari judetu asta de nu mai ai loc de ei.
Fara olteni la Sibiu.
13.06.2024 10:03
Când cineva realizează ceva deosebit trebuie apreciat,dar la noi la români uni dintre noi încearcă să dea cu ,noroi,,păcat, să nu spun că i dezgustător,toate cele bune pt.toti oamenii de bine!
Jan
13.06.2024 10:20
De ce "marele boer" nu se proclama mare smecher la valcea lui? Fiscul nu are nimic de spus? Dormea cu miile de dolari in buzunar?Din gaming sute de mii de Euro? Hai sictir boerule intr-o tara normala erai imediat controlat, sa vedem cum iti poti dovedi investitia.
"Boerii" smecheri
13.06.2024 11:29
@ Pentru vasnicii apārātori ai vâlceanului.
Bāieti, voi sunteti redusi intelectual, adicā prosti . Grāmadā! Nu ati inteles nimic, dar nimic din ce am zis ( dovadā cā sunteti prosti) .
Fiind prosti, nu puteti sesiza ironia mea, finā, cultā, imbibatā de inteligentā si întelegere superioarā, de fiintā evoluatā. Eu nu am ironizat ce a fācut omul āsta. Respectul meu il are integral pentru ce a fācut. Ironia mea a mers in directia declarārii amuzante, autoproclamārii cā " boier" . Eu fiind fost securist am cunoscut boieri. BĀ, BOIERI! de āia cu hrisoave si peceti pe documente, boieri de boieri! Nu se comparau cu tipu' āsta. Repet, nu ce a fācut e ilar, ci frectia probabil in scop de marketing cu boieria.
( A propos, boierii dinainte de comunism pe care i-am intâlnit, āia cu mosii si zeliti de domnitori......i-am trimis la Canal. Pe unii in temnitā.....pe altii.....intr-o lume mai bunā.....Boieria nu i-a ajutat.......poate pe bāiatul āsta sā -ul ajute)
Gogu (reloaded)
13.06.2024 11:30
La Sibiu boierii erau fără "B"
13.06.2024 11:33
Da Gogule, securist comunist batran, cunoastem ura voastra impotriva boierilor romani.
Boierii aia "exploatatori" pe care i-au exterminat bolsevicii, boierii aia datatori de legi si datini care au fost portretizati de comunisti drept "dusmani ai tarii" au pastrat si au transmis mai departe traditiile, limba si credinta romanilor.
Securistii nenorociti, inca fac propaganda anti-romaneasca, lovind in boieri si nobili, in tot ce a avut neamul romanesc mai bun.
Uitati doar unul din lucrurile nepretuite care ne-au ramas de la boieri:

122 de cămăși, realizate după albume vechi din sec.XIX-XX, expuse la Muzeul ASTRA
Muzeul ASTRA în colaborare cu Asociația Semne Cusute organizează expoziția "Altițe. Inspirație. Aspirație" care cuprinde 122 de cămăși cusute în perioada 2018-2024, după planșele din albumele realizate de Elisa Brătianu (1943) și de Elena C. Cornescu (1906), descendente din familii boierești din sec. XIX-XX.
Cine a fost sursa de inspirație a obiectelor expoziției
„Elisa Brătianu (1870-1957) a fost una dintre figurile marcante ale istoriei culturale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea. Nepoata domnitorului Țării Românești, Barbu Știrbey, fiica lui Alexandru și Maria Știrbey, soția lui Alexandru Margiloman și apoi a lui Ion I.C. Brătianu, Elisa Brătianu a desenat „cu mâna ei multe planșe cu diferite modele”, pe care le regăsim în Albumul prezentat în expoziție. Elena C. Cornescu (1832-1916) a fost descendentă a familiilor boierești Manu și Ghika. În 1852 a început căutarea „modelelor autentice de cusături” prin Dâmbovița, Argeș, Muscel, Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj și Vâlcea și le-a publicat în albumul ce va fi expus. În anul 1882, a fondat Societatea „Furnica”, sub patronajul reginei Elisabeta și împreună cu Felicia Racoviță au susținut și încurajat lucrările naționale ale femeilor de pe moșiile lor”

Spre disperarea securicilor, un astfel de boier va trimite si Romania in Parlamentul European.
Printul Șerban Dimitrie Sturdza, candidat AUR in Parlamentul European:
"Vom lupta în Parlamentul European pentru o Românie DEMNĂ și SUVERANĂ!"

Eu, sibianul, astazi, de Inaltarea Domnului si Ziua Eroilor Romani!
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Sibian
13.06.2024 12:41
@ Sibian
Dragul meu Sibian, ce mai faci māi omule? Toate bune? ( Tu poti sā imi spui " tovarāse" cā zāu nu mā supār )
Auzi, las-o cu nostalgiile de fatā bātrânā, cā eu sunt vulpoi cu blana roasā in sârmā ghimpatā. Boierii āia de care zici tu erau niste otrepe mulgātoare de sudoare de muncitori, āia pālmuiau si biciuiau fārā preget orice român mai cutezātor pe vremea lor. Si luau cu japca munca oamenilor si pe crudele copile încā neîncepute de la târla lor. Iar onanistul Sturza pe care il venerezi e o piele de falus care, urând munca s-a gândit sā facā mare smecherie dintr-un nume Al unui înaintas si sā fraiereascā de-al de tine sā îi plātesti leafa balsoaie in Parliamentul European. S-a pisat pe tine cum s-ar spune.
Iar cu alegerile, cum stām? S-a votat schimbarea? Sau a rāmas tot asa rāu, cā e mai bine decât sā fie mai rāu ?
Înāltarea Domnului, Schimbarea la Fatā.......tine-o tot asa frate, dā-i inainte nu te lāsa. Dar sā nu te miri mai târziu.
( Crezi cā Preacurata o sā spele rufe la râu sā -l îmbrace la costum pe nen'tu Sturza la Bruxelles? Sau tu o sā bagi ca iobagu' ? )
Gogu (resurrected)
13.06.2024 13:18
Ha, ha! Serios securica? Asa te-au invatat pe tine sefii tai la securitate? Istoria asta rescrisa de voi, are o mare problema: este mincinoasa, nu este adevarata. Zici ca boierii aia "mulgeau" taranii cand le luau zeciuiala? Pai hai sa facem comparatie cu sistemul "revolutionar" al bolsevicilor si neo-bolsevicilor de dupa si pana acum:

ATUNCI:

Taranul FARA PAMANT, era doar iobagul, sau serbul. Acel taran lucra pe pamantul boierului. Se facea o intelegere. Boierul ii dadea sa lucreze cat cerea si putea taranul (in functie de cat de mare era familia taranului si de cat de harnic si destoinic era acesta). Sa zicem ca ii dadea sa lucreze 5 hectare. Din astea 5 hectare, pe care taranul se invoia sa le lucreze, boierul lua 10% din recolta, ZECIUIALA. Adica 90% din cat producea, taranul pastra pentru el.
De retinut ca aceste intelegeri erau doar pentru taranii FARA pamant! Pentru iobagi. Taranii care aveau pamant erau PROPIETARI si formau MICA BOIERIME. Nu plateau zeciuiala pentru ca lucrau pe pamantul lor.
Romania a avut intre 82 si 85% din popu.latie BOIERI (fie ca erau in boierimea mica, mijlocie sau boierii mari)
Tavalugul masonic si apoi cel comunist au distrus toata aceasta randuiala.

RAIUL COMUNIST:

Taranilor proprietari li s-a FURAT pamantul. Dintr-o data, toata tara a ajuns o tara de iobagi. Iobagul modern, fara pamant, fara nimic, merge la lucru, la fabrica noilor "boieri" comunisti. Astia ii dau de lucru, si din bani 45% sunt TAXE si se duc la STATUL neo-comunist. Din banii ramasi, iobagul modern plateste IMPOZITE pe casa, pe masina, pe apartament. Apoi, pentru aproape tot ce cumpara iobagul cu banii ramasi, plateste 20% TVA. In final IOBAGUL modern, plateste noilor boieri comunisti peste 65% din munca lui.

Da bai gunoaielor, i-ati eliberat pe cei cativa iobagi din "exploatarea" boierilor adevarati si i-ati bagat in exploatarea comunistilor, iar pe restul romanilor, le-ati furat proprietatile si i-ati transformat in iobagi, i-ati nenorocit.

De mentionat ca Boierii aveau obligatia de a avea soldati antrenati (pe cheltuiala lor) si de a participa la razboi cand ii chema Domnitorul. Deasemenea, boierii ridicau biserici si se ocupau de educatia copiilor din satele de pe mosia lor.
Restul imaginatiei tale despre perversiuni sexuale si alte mizerii, poate doar prin filmele porno bolsevice ai vazut. In realitate nu existau astfel de aberatii.

Istoria rescrisa de comunisti si pusa in filme, este o istorie mincinoasa. Cei care invata istoria din filme, invata minciuni, ar fi mai bine sa afle din CARTI (din alea cu litere, nu cu poze) istoria adevarata. Recomand cartile de istorie ale marilor nostri istorici Constantin, Constantin C. si Dinu C. Giurescu.
Sibian
13.06.2024 14:40
E absolut uimitor, cum, in epoca in care ne aflam, unii, care, culmea, se declara "fiinte evoluate", discrimineaza pe toata lumea, nu au pic de toleranta si se poarta si comenteaza peste tot ca niste sociopati scapati din lant si nedusi la scoala!
anda
13.06.2024 17:18
Gogule, lepre ați fost, lepre sunteți încă. Ați suprimat intelectualii și ați promovat analfabeții. Pe " boieri" i-ati băgat la zdup și le-ati furat averile. Ați prădat locuințele și bunurile intelectualilor și acum tu te lauzi ca ai cunoscut boieri. Marș la Moskva!
Demagogu
13.06.2024 18:27
Bravo, Anda ! Ai mare dreptate, ne-a luat Dumnezeu mintile (e doar o vorba veche, nu ca Dumnezeu ar avea treaba cu asta) . Daca fiecare roman ar face ce a facut boierul acesta, eu am fost si am vazut, am vorbit cu el si chiar mi-a placut omul, s-ar schimba lumea din temelii. Javrele care au ceva de comentat si nu lasa nimic in urma decat jeg, sunt un mare zero barat. Sictir, amaratilor !
pentru Anda
13.06.2024 18:49
@ Cei adresanti mie, Gogu, Gogu securistul.
Stimati tovarāsi ! Comentariile dumneavoastrā sunt un izvor nesecat de revelatii pentru mine, prin ceea ce scrieti transmiteti ceea ce credeti, ca oameni liberi ce vā aflati. Spiritu-mi se înaltā de prinosul adus prin aceste glāsuiri. Mā simt împlinit! Viata, voi toti, mi-ati demonstrat o datā in plus cā poporul āsta, neamul nostru românesc, valorile pe care s-a sprijinit, sunt ....de tot rahatul !
Uitati-vā la voi ! Apoi la mine! Suntem aceeasi plāmadā !
( Diferenta ar fi cā eu nu sunt ipocrit. Ah, si nu am in portofel lângā talonul de pensie iconita Preacuratei si cārticica cu " Visul Maicii Domnului", dar stiu cā pretul pe litrul de carburant e la fel pentru toti ! )
Gogu ( muritorul )
13.06.2024 21:58
Felicitări
Veronica
14.06.2024 08:39
FOARTE FRUMOS, EXCELENTA IDEEA
Miu Teodora
14.06.2024 08:56
Foarte frumos
Miu Teodora
14.06.2024 08:58
Pe mine nu ma intereseaza discutiile pro si contra - ci faptul ca unii -- mor de foame iar altii fac ( conace boieresti )intrebare -- de unde au unii banuti ( si aici nu ma iau de cei ce au lucrat in strainatate) iar altii se imprumuta la banci si dau faliment-- si raman cu banutii dati---- intreb de unde a avut banii una din teleorman care are 15 mii de hectare?? tre sa fi orb ca sa nu vezi cata sarlatanie e in Romania azi--- intreb la ce -ti foloseste tunelul ala domnule -oltean- -- uita-te in jur si vezi campuri pline de buruieni, septelul din sate -zero- -- interesant vin strainii( un italian cu nume german- a cumparat un deal si face vin romanesc -- tu ce faci cu tunelul te ascunzi in caz de bombe atoimice??
14.06.2024 21:04
M-am uitat la ,,Aiurora,, Cosma, si ce sa vezi ? NU EXISTA SCOLI DE AFISAT !
Piperoxan
15.06.2024 12:05
E o reclama mascata ( ca sa iasa mai ieftin ). O alta aiureala, ca si ,,hotelul de gheatza,, de la Balea. Oamenii normali nu se baga sa doarma in asemenea gauri !
15.06.2024 12:15
Bai Gogule, oi fi tu inteligent, nimeni nu contesta, dar tot un criminal ramai
Pe tine nu ar trebui sa te caute fiscul, ar trebui sa te caute Justiția!!!!
Mucles!!!!
Lili 67
15.06.2024 22:31
Bai Gogule, nimeni nu contesta că ești inteligent, dar tot un criminal ramai ( chiar tu recunoști).
Pe tine nu ar trebui sa te caute fiscul ci Justiția!!!!!
Mucles! Mai bine taceai!
Lili 67
15.06.2024 22:36
Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
ARTMANIA
Licitatie publica