Tribuna
Încă un focar de pestă porcină la Presaca, în comuna Păuca. Zeci de porci au fost uciși
Încă un focar de pestă porcină la Presaca, în comuna Păuca. Zeci de porci au fost uciși
© foto Arhiva Tribuna

Un nou caz de pestă  porcină africană a apărut în satul Presaca, din comuna Păuca. După confirmarea celui de al doilea focar, vineri, 8 decembrie 2023, a avut loc în sistem on-line ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.  În cadrul ședinței s-a prezentat și aprobat Planul de măsuri privind combaterea focarului de Pestă Porcină Africană. Astfel, se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 3 km, pe raza localității Presaca; fonduri de vânătoare FV 17 Sângătin, FV 18 Păuca, din județul Sibiu, FV 43 Vingard, din județul Alba.

De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include si zona de protecție, pe raza localităților: Păuca, Broșteni, Bogatu Român, Armeni, Alămor, Gusu și Sângătin, fonduri de FV 19 vânătoare Ocna Sibiului, din județul SIBIU, și localitățile Boz, Dostat, Spring, Ungurei și Roșia de Secaș, fondul de vânătoare FV 44 Ohaba, din județul Alba. 

În aceste zone, instituțiile parte a CLCB cu atribuții în controlul bolii, vor aplica măsurile stabilite in legislația comunitară specifică: Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European si al Consiliului privind bolile transmisibile ale animalelor si Regulamentul Delegat (UE) 2020/687 al Comisiei de completare a Regulamentului 429/2016 in ceea ce privește normele de prevenire si control al anumitor boli listate.

Instituția însărcinată cu dirijarea, monitorizarea măsurilor de control si raportarea periodică în CLCB a progreselor obținute este Direcția Sanitară Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, prin Directorul Executiv.

Nerespectarea acestei dispoziții reprezintă încălcarea legii și se sancționează în conformitate cu prevederile H.G. 984/2005 cu modificările ulterioare.

„Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform  Hotărârii de Guvern  nr. 1214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar, în funcție de rezultatul anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial, se va acorda despăgubirea suinelor, pentru exploatația in cauză, conform legislației in vigoare”, au transmis reprezentanții Prefecturii Sibiu.

Reprezentanții Comisiei au decis uciderea celor 34 de porci existenți in exploatație, porc gras si tineret, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”, acțiune care s-a realizat vineri, în vederea limitării răspândirii bolii.

Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii se va realiza prin ecarisare alternativă, îngropare in situ, pe raza localității Presaca, acțiune urmată de dezinfecții repetate, realizate de către reprezentanții DSVSA Sibiu.

 

Cum a apărut focarul

 

În dimineața zilei de 6 decembrie, medicul veterinar de libera practică împuternicit de la CSV Păuca s-a deplasat în exploatația din Presaca, comuna Păuca, ca urmare a notificării proprietarului privind instalarea unor semne clinice la un porc.

Ajuns la fața locului medicul veterinar a găsit un porc mort de la care a recoltat un set de organe in vederea efectuării examenelor de laborator. La examenul clinic efectuat suinelor din exploatație, un număr de doua suine prezentau hipertermie 40.3ºC, inapetență și mers vaccilant. În exploatația respectivă exista un număr total de 38 de porci.

S-a înregistrat moartea a patru animale de miercuri până vineri, neutralizarea cadavrelor realizându-se prin ecarisare alternativă,  îngropare în situ,  pe raza localității Presaca.

Examenul virusologic efectuat pe proba recoltată a fost pozitiv, conform B.A. 13792/07.12.2023 emis de către LSVSA Alba.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Q House

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA