Tribuna
Gafa unor funcționari din Primăria Sibiu a lăsat cinci școli fără containere modulare. Cine a plătit cu locul de muncă
Dragoş BAKO
5551 vizualizari
Gafa unor funcționari din Primăria Sibiu a lăsat cinci școli fără containere modulare. Cine a plătit cu locul de muncă
© Răzvan Negru

Cinci școli din municipiul Sibiu ar fi trebuit să beneficieze în acest an școlar de 16 containere modulare, în care elevii urmau să își desfășoare cursurile. Muncipalitatea a demarat o procedură simplificată de achiziție publică a acestor containere în luna septembrie a anului trecut. Investiția care urma să se facă pentru achiziționarea acestor module se ridica la 3,15 milioane lei, iar comisia de evaluare s-a pus pe treabă, urmând pașii pentru cumpărarea propriu-zisă a celor 16 module. S-au făcut evaluări ale ofertelor, s-au întocmit procese verbale pe parcursul a aproximativ trei luni. Aproape că fusese desemnată și firma care avea să livreze noile „săli de clasă” pentru cele cinci școli, când…surpriză: membrii comisiei își dau seama că această procedură simplificată de achiziție nu poate fi realizată pentru că legea prevede organizarea unei licitații deschise. În aceste condiții, noua comisia de evaluare s-a văzut nevoită să anuleze procedurile derulate, constatând „abateri grave de la prevederile legislative”. 

 

Ce se întâmplă cu elevii celor cinci școli

Elevii de la cele 5 școli (Școala Gimnazială nr.1 (str. Hategului), Școala Gimnazială nr.4 (str. Spartacus), Școala Gimnazială I.L.Caragiale (str. V. Alecsandri), Liceul Teoretic C.Noica (str. Oștirii), Școala Gimnazială nr.18 (str. Lungă) ) care urmau să își desfășoare cursurile în noile containere modulare învață în cele pe care Primăria le-a închiriat. Într-un răspuns transmis de reprezentanții municipalității la solicitarea Tribunei, aceștia arată că licitația a fost programată pentru luna martie și dau asigurări că procesul educațional nu a fost afectat: 

„ Unitățile de învățământ pentru care s-a dorit achiziționarea de containere modulare sunt: Școala Gimnazială nr.1 (str. Hategului) – 3 buc, Școala Gimnazială nr.4 (str. Spartacus) – 4 buc, Școala Gimnazială I.L.Caragiale (str. V. Alecsandri) – 2 buc, Liceul Teoretic C.Noica (str. Oștirii) – 5 buc, Școala Gimnazială nr.18 (str. Lungă) - 2 buc. La toate unitățile de învățământ pentru care s-a dorit achiziționarea de modulare există în prezent amplasate, încă din septembrie 2024, astfel de structuri, ca urmare a unui contract de închiriere. Acest contract va fi prelungit până când se vor putea instala structurile modulare pe care le vom achiziționa. Prin urmare, anularea procedurii în cauză nu are impact asupra desfășurării cursurilor în bune condiții. Serviciul Administrare Unități de Învățământ estimează că procedura de achiziție va putea fi reluată în luna martie, după parcurgerea tuturor pașilor procedurali legali” se arată în răspunsul primit de la Primăria Sibiu.

Cine plătește oalele sparte

Tribuna a întrebat și dacă au existat sancțiuni aplicate celui/celor care au greșit procedura, inițiind demersurile pentru atribuire prin procedură simplificată de achiziție în loc de licitație deschisă. Răspunsul autorităților nu face referire punctuală la vreo sancțiune, fiindu-ne transmis doar că angajatul care a făcut parte din comisie și-a încetat raporturile de muncă cu Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat. Nu se specifică dacă este vorba despre o demisie, despre o sancțiune sau mutarea într-un alt compartiment din cadrul instituției. 

„Motivul anulării este încadrarea greșită a procedurii, și anume: pentru această achiziție în valoare de 3.151.260,50 lei fără TVA, conform prevederilor art.69 alin.(1), încadrarea corectă ar fi fost ca licitație deschisă și nu ca procedură simplificată, cum a fost publicată eronat în SEAP din culpa unui angajat al Serviciului de Administrare a Unităților de Învățământ. Ca urmare a analizei și evaluării procedurii, comisia de evaluare a constatat această încadrare eronată și, potrivit prevederilor legale în astfel de cazuri, a anulat procedura.

Angajatul care încadrat greșit procedura a refuzat să o anuleze și și-a încetat raporturile de muncă în cadrul Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat.

În aceste condiții, comisia de evaluare și-a asumat răspunderea pentru îndreptarea erorii, singura măsură corectivă impusă de legiuitor, ca și obligație a autorității contractante, fiind cea de anulare a procedurii” se mai arată în răspunsul Primăriei. 

Ce e mai scumpă, chiria sau achiziția?

Cu certitudine, în acest an școlar elevii celor cinci școli nu vor urma cursurile în noile module, licitația deschisă presupunând etape ce se pot întinde până la finalul semestrului II. Întrebarea este cât plătește Primăria pentru închirierea containerelor amplasate în prezent la unitățile școlare și la cât se ridică surplusul ce trebuie achitat de muncipalitate din cauza amânării achiziției propriilor module. Am adresat această întrebare reprezentanților municipalității, urmând să primim un răspuns cu privire la chiria plătită lunar pentru acest containere. 

 





comentarii
13 comentarii

de 25 de ani avem primarie fdgr-ista (ca sa nu le spunem continuatorii grupului etnic german cum s-au autodeclarat) iar elevii sibieni invata in containere - ca in tarile africane. In timpul asta primaria risipeste anual bugetele nejustificat inutil si stupid pe lucrari de zeci de milioane, ca: resaparea zonei casa armatei +pavaj, defrisare parcul astra + pavaj, defrisare parcul sub arini+pavaj sau doar pentru ingroparea retelei DEER la Gusterland vreo 45 de milioane. Oare cand vor fi saltati pentru explicatii asupra risipirii banului public??
alooo, DNA, curtea de conturi ?
13.03.2025 10:17
Invata in contaiere, precum vitele, ca nu sunt capabili sa construiasca școli, dar arunca banii pe toate prostiile!
Dana S
13.03.2025 10:26
Ne plangem degeaba. Pe noi, sibienii, nu ne duce capul, nu pe edili. Noi suntem cei care i-am votat, asa ca e "meritul" nostru de incuiati la cap ce suntem. Primim in fiecare zi exact ceea ce am ales si meritam.
@alooo, DNA, curtea de conturi ?
13.03.2025 10:35
Banii aruncați pe fereastră în cazul stadionului municipal reparat, apoi demolat si reconstruit ce statut au? Curtea de conturi ce zice?
Sibian
13.03.2025 10:49
de 30 de ani a-ti votat numai neo-comunisti,,,, acum nu va mai place ...sper ca cu noua atitune se va alege praful...cu...p...mare.
13.03.2025 13:27
n-a platit nimeni cu locul de munca!!! IGNORANTI si INCOMPETENTI de calibru mare la primaria Sibiu!!!
un sibian
13.03.2025 14:06
1000 salarii ,cate pt...."competenta" ?
Aprobati constructii "bloc in bloc" ,in oras,pt. "inteligenti " ( cu pozitie ,utilitati , "norme"? ,etc.) iar elevii sa invete in ... CONTAINERE ?!.
RUSINOS !
Rudolf
13.03.2025 14:38
paradox:
pe sososaca nu au lasat-o sa candideze in toamna pentru fascism si promovarea lui zelea codreanu si fdgr care s-au autodeclarat continuatorii grupului etnic german - din vremea fix a lui hitler - au cladire restituita - ptr autodeclarare. aici nu mai e fascism? si cum s-a restituit? cu decizia primarului. nu in instanta judecatoreasca. pai primarul e judecator? bun. si cine a cerut si cine a dat? acelasi om. continuatorul unui grup hitlerist. care 10 ani intamplator a fost si presedintele Romaniei.
para
13.03.2025 14:52
Dar la suma enorma pt câteva table asamblate nu s-a gândit nimeni sa comenteze ? La o simpla căutare pe internet găsești containere muuult mai ieftine .Ca la orice contract cu statul produsul e supraevaluat. Un televizor sau laptop care e 2000 la orice magazin ,firmele care ,,câștiga,, îl vând statului cu 5000 .Sunt mii de cazuri de la mașini la pixuri supraevaluate de ,,câștigătorii,, licitațiilor la care de fapt se știe dinainte rezultatul .
Locuitorul
13.03.2025 17:41
Imi place ca faceti niste articole ridicole, pai daca tot ati vrut sa scrieti ceva de functionari din primarie ati fi putut sa scrieti ca directorul economic este disparut de vreo luna jumate, directorul tehnic nu mai este bagat in seama de nimeni, directorul general care are in coordonare si Directia Tehnica este un aitist care nu are nici o legatura cu ce se intampla in aceea directie, vreo 4,5 functionari din Directia Tehnica sunt trimisi pentru fapte inventate in Comisia de Disciplina in timp ce alti care au semnat procese verbale de receptie pentru lucrari neconforme sunt bine mersi. Eu personal am trimis doamnei primar mai multe sesizari despre aceste lucrari neconforme dar dansa nu a luat nici o masura. Se pare ca uni functionari au imunitate iar altii care chiar stiu meserie deranjeaza cand sesizeaza aceste fapte si trebuie sanctionati. Singurul care poate face ordine in Directia Tehnica se pare ca a ramad doar noul Administrator Public ca daca nici acesta nu se implica se alege praful de aceasta directie.
Vivi Dragan
13.03.2025 18:26
Trebuia să-i coste pe altii funcțiile de primari și de consilieri că sunt de atâția ani la conducerea primăriei ș nu au reușit să construiască o școală!
13.03.2025 18:28
Mai interesant ar fi să știm cui se plătesc chiriile pentru containere. Am avea surprize mari!
B.Utoru
14.03.2025 10:32
Numărul locuitorilor a scăzut în Sibiu și totuși scolile sunt neîncăpătoare. Asta înseamnă că vin copii din localitățile învecinate, ar căror părinți își fac flotant în Sibiu. No până înjurați primăria Sibiu, v-ați gândit că nr locuitorilor in Selimbar este de vreo 20 000. Câte școli s-au construit aici? Niciuna! Șurile, Cristian, Cisnădia cu vestitul cartier al arhitecților? Niciuna!
No ăstora le-au crescut nr de locuitori!
Are primăria Sibiului alte metehne, dar pt cea de mai sus cântați la alte mese!
Cristi
15.03.2025 03:57
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB