Cinci școli din municipiul Sibiu ar fi trebuit să beneficieze în acest an școlar de 16 containere modulare, în care elevii urmau să își desfășoare cursurile. Muncipalitatea a demarat o procedură simplificată de achiziție publică a acestor containere în luna septembrie a anului trecut. Investiția care urma să se facă pentru achiziționarea acestor module se ridica la 3,15 milioane lei, iar comisia de evaluare s-a pus pe treabă, urmând pașii pentru cumpărarea propriu-zisă a celor 16 module. S-au făcut evaluări ale ofertelor, s-au întocmit procese verbale pe parcursul a aproximativ trei luni. Aproape că fusese desemnată și firma care avea să livreze noile „săli de clasă” pentru cele cinci școli, când…surpriză: membrii comisiei își dau seama că această procedură simplificată de achiziție nu poate fi realizată pentru că legea prevede organizarea unei licitații deschise. În aceste condiții, noua comisia de evaluare s-a văzut nevoită să anuleze procedurile derulate, constatând „abateri grave de la prevederile legislative”.
Ce se întâmplă cu elevii celor cinci școli
Elevii de la cele 5 școli (Școala Gimnazială nr.1 (str. Hategului), Școala Gimnazială nr.4 (str. Spartacus), Școala Gimnazială I.L.Caragiale (str. V. Alecsandri), Liceul Teoretic C.Noica (str. Oștirii), Școala Gimnazială nr.18 (str. Lungă) ) care urmau să își desfășoare cursurile în noile containere modulare învață în cele pe care Primăria le-a închiriat. Într-un răspuns transmis de reprezentanții municipalității la solicitarea Tribunei, aceștia arată că licitația a fost programată pentru luna martie și dau asigurări că procesul educațional nu a fost afectat:
„ Unitățile de învățământ pentru care s-a dorit achiziționarea de containere modulare sunt: Școala Gimnazială nr.1 (str. Hategului) – 3 buc, Școala Gimnazială nr.4 (str. Spartacus) – 4 buc, Școala Gimnazială I.L.Caragiale (str. V. Alecsandri) – 2 buc, Liceul Teoretic C.Noica (str. Oștirii) – 5 buc, Școala Gimnazială nr.18 (str. Lungă) - 2 buc. La toate unitățile de învățământ pentru care s-a dorit achiziționarea de modulare există în prezent amplasate, încă din septembrie 2024, astfel de structuri, ca urmare a unui contract de închiriere. Acest contract va fi prelungit până când se vor putea instala structurile modulare pe care le vom achiziționa. Prin urmare, anularea procedurii în cauză nu are impact asupra desfășurării cursurilor în bune condiții. Serviciul Administrare Unități de Învățământ estimează că procedura de achiziție va putea fi reluată în luna martie, după parcurgerea tuturor pașilor procedurali legali” se arată în răspunsul primit de la Primăria Sibiu.
Cine plătește oalele sparte
Tribuna a întrebat și dacă au existat sancțiuni aplicate celui/celor care au greșit procedura, inițiind demersurile pentru atribuire prin procedură simplificată de achiziție în loc de licitație deschisă. Răspunsul autorităților nu face referire punctuală la vreo sancțiune, fiindu-ne transmis doar că angajatul care a făcut parte din comisie și-a încetat raporturile de muncă cu Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat. Nu se specifică dacă este vorba despre o demisie, despre o sancțiune sau mutarea într-un alt compartiment din cadrul instituției.
„Motivul anulării este încadrarea greșită a procedurii, și anume: pentru această achiziție în valoare de 3.151.260,50 lei fără TVA, conform prevederilor art.69 alin.(1), încadrarea corectă ar fi fost ca licitație deschisă și nu ca procedură simplificată, cum a fost publicată eronat în SEAP din culpa unui angajat al Serviciului de Administrare a Unităților de Învățământ. Ca urmare a analizei și evaluării procedurii, comisia de evaluare a constatat această încadrare eronată și, potrivit prevederilor legale în astfel de cazuri, a anulat procedura.
Angajatul care încadrat greșit procedura a refuzat să o anuleze și și-a încetat raporturile de muncă în cadrul Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat.
În aceste condiții, comisia de evaluare și-a asumat răspunderea pentru îndreptarea erorii, singura măsură corectivă impusă de legiuitor, ca și obligație a autorității contractante, fiind cea de anulare a procedurii” se mai arată în răspunsul Primăriei.
Ce e mai scumpă, chiria sau achiziția?
Cu certitudine, în acest an școlar elevii celor cinci școli nu vor urma cursurile în noile module, licitația deschisă presupunând etape ce se pot întinde până la finalul semestrului II. Întrebarea este cât plătește Primăria pentru închirierea containerelor amplasate în prezent la unitățile școlare și la cât se ridică surplusul ce trebuie achitat de muncipalitate din cauza amânării achiziției propriilor module. Am adresat această întrebare reprezentanților municipalității, urmând să primim un răspuns cu privire la chiria plătită lunar pentru acest containere.
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |