FOTO: UPU Sibiu și-a schimbat „fața”: computer tomograf, preluare izolată pentru pacienți, oxigen la fiecare pat. Timpul maxim de așteptare, o oră

Unitatea de Primiri Urgențe arată, în sfârșit, așa ccum trebuie să arate o secție care preia anual 50.000 de pacienți, mulți în stare critică. Timpul pierdut pentru a duce și aduce un pacient de la tomograf ia sfârșit, pentru că UPU va avea unul nou. În plus, preluarea pacienților de afară, din ambulanță, este istorie. Ambulanța intră acum sub copertină și pacientul este preluat de cadrele medicale fără a fi expus. La nevoie, copertina se poate închide, dacă este nevoie ca pacientul să fie izolat. Toată investiția a fost de 2,2 milioane de euro, din care 1,4 milioane euro din fonduri europene, iar 800.000 de euro au fost susținerea Consiliului Județean, din bugetul județului. Lucrările din afara clădirii s-au făcut cu o sponsorizare de 1,2 milioane de lei de la Romgaz.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Inaugurăm o investiție extrem de importantă nu doar pentru Consiliul Județean, ci și pentru pacienții din județul Sibiu și județele care accesează serviciile Spitalului Județean Sibiu. Această investiție a fost realizată din fonduri europene, fonduri din bugetul CJ Sibiu completate cu sponsorizări de la Romgaz. Titlul proiectului este „Modernizare, extindere și dotare a Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”. Valoarea totală doar a investiției făcute doar pe clădirea și dotările de la UPU  este 2,2 milioane euro, din care fondurile atrase prin POR 2014 – 2022 sunt de 1,4 milioane euro, iar 800.000 de euro fonduri de la CJ Sibiu.  Pentru ceea ce s-a realizat în afara clădirii, de la rețeaua de canalizare, asfaltarea zonei, locurile de parcare, amenajarea spațiului, lucrările care se vor face la utilități din subsolul UPU, aproximativ 1,2 milioane lei sunt ajutorul Romgaz, care ne finanțează aceste lucrări”, spune Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu.

 

Dotări pentru o UPU de secol 21

 

UPU este de acum dotată cu un computer tomograf pentru investigații de urgență. El există deja în secție, dar are nevoie de avizul CNCAN, aviz ce urmează să fie acordat imediat ce o echipă va veni la Sibiu pentru inspectarea aparatului și a spațiului.

„Înainte știm cu toții că pacientul era dus cu targa prin acel hol la computerul tomograf din clădirea maternității. Se pierdea uneori și o oră și și bloca pentru asta brancardier, infirmier. În condițiile în care în această secție se fac 50 de investigații CT pe zi credem că prezența acestui Computer Tomograf aici era absolut necesară pentru a scurta timpii de intervenție și pentru a ușura munca celor care lucrează în UPU. A fost crescut numărul paturilor de resuscitare. Până acum aveam un pat. Acum sunt trei paturi care cu siguranță vor avea efect în salvarea vieților în situațiile critice”, mai spune Daniela Cîmpean.

În premieră, la UPU s-a creat o sală de izolare pentru cazurile de risc infecțios sau contaminare cu substanțe chimice sau radioactive.

De asemenea, registratura a fost extinsă de la un post la patru posturi. Astfel, se scurtează timpul de preluare a datelor și de completare a fișelor.

Spațiile sunt dotate cu climatizare, au fost montate rampe de oxigen la fiecare pat din UPU, precum și pe hol, lângă rotondă, în cazul în care se deteriorează starea de sănătate a pacienților din sala de așteptare.  UPU Sibiu este printre puținele unități de acest gen din țară care are o astfel de stație de oxigen extinsă.

„Capacitatea secției a crescut de la aproape 500 de metri pătrați la aproape 900. Preluarea pacienților se face într-un spațiu închis, protejat, sub noua copertină care, la nevoie se poate izola datorită ușilor de tip rulou. S-au creat culoare speciale pentru pacienții preluați cu targa, cât și pentru cei care se prezintă direct.  A fost înlocuită întreaga infrastructură medicală: aparatură, monitoare, diverse echipamente pentru activitatea curentă. Faptul că există sala de așteptare și registratura sporită ușurează interacțiunea cu pacienții, se reduc timpii de așteptare”, a mai spus Cîmpean.

 

Medic șef UPU Sibiu: Timpul maxim de așteptare, o oră. Înainte se ajungea la 10 ore

 

Medicul șef al UPU Sibiu, dr. Constantin Roșca, spune că ceea ce s-a făcut a adus UPU la nivelul spitalelor private.

„Noi suntem întotdeauna într-o concurență directă. Pacientul vrea aici aceleași condiții. (…)La ora actuală timpii de așteptare s-au redus sub o oră, de când se lucrează în noua formulă.(…). Înainte aveam timp de așteptare și de 6-10 ore. (…) Tot ce înseamnă zonă de resuscitare s-a triplat ca și capacitate iar toată aparatura este la nivelul anului 2022. Aparatura este la nivelul de ATI. Practic noi nu mai suntem o urgență simplă”, a explicat dr. Constantin Roșca, șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
02 noiembrie 2022 la 14:04

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Noaptea Muzeelor în Dumbravă: frig și ploaie, dar cu grătare încinse
Vremea rece și ploioasă nu i-a împiedicat pe sibieni și turiști să vină în număr mare la întâlnirea cu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Măldărășanu promite că sibienii își vor apăra corect șansele la Botoșani. ”Nu vreau să dăm curs vreunei speculații”
Chiar dacă FC Hermannstadt este câștigătoarea play-out-ului, antrenorul Marius Măldărășanu susține că jucătorii săi vor aborda la victorie...
Actualitate
5 min de citit
acum 6 ore
Scandal la ”Zburătorii” după premierea echipei în fotoliu rulant de către Primăria Sibiu. Președintele Daniel Troacă respinge acuzațiile în privința banilor și explică întreaga situație
Ovidiu BOICA, Ștefania VESA Mai mulți componenți ai echipei de baschet în scaun rulant ”Zburătorii”, participantă în Campionatul Național...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 9 ore
Transilvania Tattoo Expo prezintă în premieră, una din atracţiile Sibiului: povestea adevărată a fiului lui Vlad „Dracula” Ţepeş, înmormântat în Biserica Evanghelică
Pentru prima dată, artiştii tatuatori, Ovidiu Popârţan din Sibiu şi Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali...
Actualitate
4 min de citit