FITS 2022
Tribuna
Foto: Noapte "albă” la CNM ASTRA: peste 11.000 de vizitatori s-au bucurat de bucate tradiționale, meșteșuguri și atmosferă de sărbătoare
Foto: Noapte

Muzeul ASTRA  a înregistrat sâmbătă, 14 mai, un număr de 11.311 de vizitatori, care au participat la evenimentul “Noaptea Muzeelor”. Sibienii și oaspeții orașului având acces gratuit între orele 18 și 00.30.

Muzeul ASTRA  a venit cu surprize speciale și a desfășurat 12 ateliere meșteșugărești și gastronomice. Vizitatorii s-au răsfățat cu bucate alese și au aflat secretele meșterilor populari.

Gospodinele din satele Alma, Șmig și Giacăș au fost gazdele sibienilor și le-au oferit mâncărurile tradiționale. Vizitatorii au putut să afle mai multe rețete și să asiste la prepararea celor mai delicioase bucate din zona Văii Târnavelor.

Femeile au gătit zamă de păpăradă cu gâscă (o mâncare rapidă, de primăvară în care salată de pădure și leurda vor fi folosite pentru a da gustul proaspăt de verdeață) și zamă aită sau de’ntins - o mâncare hrănitoare servită cu mămăligă.

Pe lângă aceste preparate, bucătăresele au dezvăluit și alte rețete, precum zamă de himei (din lujerii cruzi de hamei), borșul din tărâțe de grâu îmbogățit la gust cu tarhon și usturoi, ciorbă de fasole cu borș, coci pe plită, felii de mămăligă prăjite pe plită și unse cu silvoi și plăcintele împăturate.

Rețetele gospodinelor iscusite

“La întoarcerea de la munca câmpului, în drumul spre casă, femeile din Alma culegeau lujeri de hamei, rupându-i până în locul în care erau cruzi. Ajunse acasă, ele preparau o ciorbă rapidă asemănătoare celei de fasole verde. Se puneau la fiert rădăcinoase: morcov, pătrunjel, țeler, când acestea erau fierte, se adaugă sare, hameiul și se mai lasă la fiert zece minute. În acest timp, se făcea un rântaș dintr-o lingură de făină prăjită în trei linguri de ulei care se stingea cu ciorbă; după ce mai fierbea puțin, se adăugau multe frunze verzi de pătrunjel”, este rețeta zamei de himei.

O altă gospodină a dezvăluit cum se prepară plăcinte împăturate: “Din apă și făină albă se făcea un aluat ce se întindea subțire, apoi se ungea cu untură de porc și se presăra cu sare mai multă și se rula. Din sul se tăiau felii subțiri care se întindeau și se coceau în tigaie cu ulei sau untură”.

Muzică și voie bună

Ansamblul Poienița din Șmig a însuflețit atmosfera prin cântecele lor populare.

“Activitatea ansamblului reprezintă o modalitate de transpunere a tezaurului folcloric din Șmig într-un spectacol de obiceiuri populare, de îmbinare a cântecului, a dansului și a versului popular din sat precum și din celelalte localități din zona lor. Prin activitatea ansamblului se dorește păstrarea și valorificarea bogăției culturale a valorilor tradiționale, care aparțin unui sat de oameni gospodari, omenoși, plini de creativitate si talent”, au explicat soliștii ansamblului.

Obiceiuri vechi, “reînviate” la Noaptea Muzeelor

Tot sâmbătă, gospodarii din Alma au reconstituit un obicei de primăvară: Păpălura care se practica în toate satele comunei Alma în ziua de Sfântul Gheorghe.  În această zi, fetele mergeau pe hotar și culegeau primele flori de primăvară, iar noaptea împodobeau cu saschiu, dădăței și frunze de fag o capră de depănat, iar cu această păpălură colindau satul din poartă în poartă.

La finalul ritualului Păpălura era aruncată în apele Târnavei în timp ce se spunea: Doamne, fă grâne! Doamne păzește hotarul de gheață, de primejdie și furtuni.

Fierarul din Șmig a desfășurat la fierăria funcțională din Muzeul în aer liber un atelier prin care în sunetele ritmate ale bătăii fierului va îmblânzi și va căli fierul pentru a confecționa vătraie și potcoave din fier.

Localnicii și turiștii au degustat și au cumpărat  cele mai bune produse de la producătorii sibieni, expuse pe tarabele de la Târgul de Țară: pâine, produse apicole, preparate calde, siropuri și gemuri, kurtoș colac.

„Simțim că trăim, respirăm și nu mai suntem izolați”

“Am revenit cu drag la Muzeul Astra, mai ales, după pandemie. Am venit cu mai mulți prieteni ca să mai ieșim din bula noastră și să vedem ceva frumos, ceva fresh și plăcut ochiului. Cred că o să stăm până la sfârșit”, spune Sebi, un turist din Oradea.

“Am profitat puțin de gratuitate și am venit cu gașca să ne distrăm, să prindem apusul lângă lac și să mai mâncăm ceva gustoșel”, a remarcat Mona, o turistă din Bistrița.

“Nu am ratat nicio ediție. E atât de fain să te plimbi și să te bucuri de viață. În sfârșit, am revenit la viața de dinainte, cu evenimente, concerte. Simțim că trăim, respirăm și nu mai suntem izolați. M-am ambiționat să particip la cât mai multe evenimente, să nu mai stau acasă”, a afirmat Raul.

*Într-o mobilizare fără precedent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noaptea Muzeelor. Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor a fost prezentă în toate colțurile țării, în 87 de localități (orașe, comune, sate) din 39 de județe, unde vor fi deschise pentru public nenumărate stații culturale, cu activități diverse și interactive, adaptate tuturor vârstelor și intereselor culturale.

Foto: Răzvan NEGRU, Muzeul ASTRA

 

 

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

Campanie de comunicare

Turul ciclist al Sibiului

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA