FITS 2024
Tribuna
Focar de septicemie hemoragică virală într-o păstrăvărie din Cârțișoara. Toți peștii vor fi sacrificați
Focar de septicemie hemoragică virală într-o păstrăvărie din Cârțișoara. Toți peștii vor fi sacrificați
Foto cu caracter ilustrativ © Arhivă

Toți peștii dintr-o păstrăvărie din județul Sibiu vor fi sacrificați, după ce analizele au confirmat prezenţa virusului septicemiei virale la păstrăvi.

Focarul a fost descoperit la păstrăvăria Laita, din localitatea Cârțișoara, aparținând de Regia Națională a Pădurilor Romsilva - Direcția Silvică Sibiu. Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat vineri planul de măsuri, după ce boala a fost confirmată de analize, ca urmare a recoltării unor probe salmonide.

„Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori. Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat. Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus”, informează reprezentanții Prefecturii Sibiu.

Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în zonele cu restricții vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, pentru depistarea bolii.

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări în direcția SHV.

Exploatația va fi semnalizată și izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare.

Măsurile se mențin până la închiderea focarului de boală.

Este primul caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an. (L. B.)

 

comentarii
2 comentarii

La porci , la gaini acum la pesti-- deci in magazine sa se vanda --DOAR PRODUSE STRAINE - noa ca la aia nu sunt boli -- o fi pus afise la granitele lor -- pesta porcina, gripa aviara si boala pestilor nu au voie sa intre in tara-- no acum va rog sefi ai Romaniei sa faceti si voi rost de acele afise -- rapid ca altfel murim de foame
03.02.2023 22:52
Satanistii care vor sa conduca planeta planuiesc foamete mondiala. Slugoii de politicieni de la noi, le fac jocul si au dat unda verde la distrugerea surselor de mancare. De aproape doi ani de zile sunt sabotaje la marile firme producatoare de mancare in intreaga lume, vara ard lanurile de grau si de cereale. In decurs de un an, doar in SUA au explodat si au luat foc peste 600 ferme si fabrici procesatoare de mancare.

Progresistii vor sa ne hranim cu gandaci si larve, cu carne sintetica si alte porcarii.
Andrei
04.02.2023 11:51
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica