Tribuna
Elevii din Mârșa încep cursurile la Avrig
Dan FRÂNCU
2775 vizualizari
Elevii din Mârșa încep cursurile la Avrig

La Mârșa, deschiderea noului an școlar s-a desfășurat în condiții speciale. Întrucât instituția de învățământ de aici se află, încă, în plin proces de reabilitare și modernizare, atât elevii cât și preșcolarii vor avea un început de an școlar puțin diferit față de colegii de vârsta lor din țară.

Din motive de siguranță și securitate pentru elevi, cadre didactice și invitați, festivitatea prilejuită de prima zi de școală s-a desfășurat în curtea imobilului ce găzduiește Biserica Ortodoxă din Mârșa. A fost o festivitate normală, din programul căreia nu au lipsit discursurile oficialităților locale, cuvântul de bun venit și prezentarea detaliilor organizatorice din partea reprezentanților instituției de învățământ, rugăciunea oficiată de preotul paroh, citirea mesajului conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu. Însă, spre deosebire de anii trecuți, la finalul festivității elevii și cadrele didactice nu au fost poftiți în sălile de clasă pentru continuarea programului școlar, ci au fost informați că, pentru cel puțin trei săptămâni, vor frecventa orele de curs în deplasare, la Școala Gimnazială Avrig.

 

Trei săptămâni în „deplasare”

 

Decizia de a „transfera” pentru moment toți elevii Liceului Tehnologic Mârșa la Școala Gimnazială Avrig, pentru desfășurarea orelor de curs în condiții normale, a fost luată deoarece lucrările de reabilitarea ce încă se desfășoară la instituția din Mârșa nu permit desfășurarea orelor de curs aici, în clădirile proprii. Astfel, pentru trei săptămâni, elevii claselor 0 – VIII și cei de la învățământul profesional, vor fi transportați de luni până vineri cu microbuzele școlare deținute de orașul Avrig și două autocare școlare, la Școala Gimnazială Avrig, unde vor urma cursuri după amiaza. De asemenea, va fi asigurat și transportul elevilor către casă.

În perioada imediat următoare, la instituția școlară din Mârșa vor fi efectuate lucrările și dotările necesare ce vor permite desfășurarea procesului de învățământ fără probleme din punctul de vedere al asigurării unui climat și mediu de siguranță și securitate. Apoi, la fel ca și în anul școlar 2022 – 2023, orele de curs se vor desfășura în două schimburi, în imobilul care a găzduit, în urmă cu ceva timp, școala mică.

 

Se pregătește o școală modernă

 

În prezent, la Liceul Tehnologic Mârșa se desfășoară lucrările de execuție prevăzute în obiectivul de investiții „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea grădiniţei, şcolii generale şi a sălii de sport", cuprins în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din localitatea Mârşa, oraşul Avrig".

Încă dinainte de debutul anului școlar anterior, clădirile ce au găzduit sala de sport, grădiniţa, şcoala gimnazială şi şcoala profesională au fost scoase temporar din utilizare, toate activităţile ce s-au desfăşurat în aceste clădiri fiind relocate, fie în alte corpuri de clădire din cadrul instituţiei de învăţământ, fie la o altă instituţie şcolară din oraş. Chiar dacă și clădirea grădiniței este cuprinsă între obiectivele unde se execută lucrări, preșcolarii mârșeni nu trebuie să plece din localitate pentru programul specific. Pentru aceștia, conducerea instituției de învățământ și autoritățile locale au găsit soluția relocării în sala de festivități proprie, unde s-au amenajat săli provizorii pentru fiecare grupă și activitățile didactice.

 

Sprijin de la conducerea orașului, apel pentru sprijin și înțelegere din partea părinților

 

„Dragi elevi, bine ați revenit sau ați revenit la școală! Vă doresc să aveți parte de un an școlar bogat în experiențe frumoase, note mari și performanțe școlare deosebite. Dragi părinți, stimați profesori, vă asigur de tot sprijinul Primăriei și Consiliului Local al orașului Avrig și pentru acest an școlar. Implicarea noastră nu se poate face decât și cu ajutorul dumneavoastră, al părinților și elevilor. Vă urez mult succes, să aveți un an școlar cu note mari și rezultate cât mai bune! Doamne ajută!”, a spus, cu prilejul deschiderii anului școlar 2023 – 2024, viceprimarul orașului Avrig, Ciprian Stoișor.

„Dragi copii și dragi părinți, Vreau să vă mulțumesc încă odată pentru interesul deosebit pe care îl acordați acestei festivități; mă uit în curte și văd un număr foarte mare de părinți, ceea ce înseamnă că vă interesează ceea ce se întâmplă la școală. În calitate de conducător al instituției, împreună cu toți colegii mei și cu ajutorul Primăriei orașului Avrig, vă promit că vom lua cele mai bune măsuri, astfel încât procesul educațional să se desfășoare în condiții cât mai civilizate și mai bune pentru copiii dumneavoastră și pentru noi. Știu că există o anumită animozitate și nemulțumire din partea dumneavoastră, dar vă promit că în cel mai scurt timp, vom reveni în aceste clădiri care sunt acum în curs de reabilitare, probabil că până la finele lunii octombrie. Așadar, de mâine începând, copiii împreună cu cadrele didactice, își vor desfășura activitatea, după amiază, începând cu ora 12, la Școala Gimnazială din Avrig. Doresc să-i mulțumesc doamnei director de la Școala Gimnazială Avrig pentru că ne-a onorat, ne-a găzduit și ne găzduiește în această perioadă destul de dificilă și pentru noi. Transportul elevilor se va face în deplină siguranță, cu autocare și microbuze școlare, cu cadre didactice însoțitoare, așa că ne asumăm responsabilitatea pentru securitatea copiilor”, a transmis prof. Constantin Coropețchi, directorul Liceului Tehnologic Mârșa.

 

Proiect de interes județean

 

Pentru realizarea proiectului "Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din localitatea Mârşa, oraşul Avrig", a fost încheiat un parteneriat între oraşul Avrig şi Consiliul Judeţean Sibiu.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 13 - Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţie 9b - Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale, Obiectiv Specific 13.1 Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România, inclusiv prin creşterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi a învăţământului obligatoriu, apel de proiecte POR/2017/10/10.1a/7regiuni,Cod nr. POR/381/13. De asemenea, atât oraşul Avrig cât şi Consiliul Judeţean Sibiu au o cotă de contribuție proprie la realizarea proiectului. Primul obiectiv de investiții prevăzut în proiect („Construire pistă pentru biciclete şi rigole betonate pe DJ 105G Avrig - Racoviţa - Tălmaciu - Sadu - Râu Sadului - limită jud. Vâlcea, km 0+919-3+050" - gestionat de Consiliul Judeţean Sibiu”) este finalizat și dat în folosință. Proiectul este considerat de interes judeţean.

Proiectul desfășurat la școala din Mârșa prevede reabilitarea şi modernizarea clădirilor unde funcţionează grădiniţa, liceul (spaţiile unde se vor desfăşura cursurile aferente învăţământului primar şi gimnazial) şi sala de sport de la etajul clădirii. În plus, se vor amenaja spaţiile exterioare.

Investiţia va crea condiţii pentru creşterea calităţii procesului educaţional şi implicit a calităţii vieţii locuitorilor, prin asigurarea unor spaţii adecvate, necesare derulării activităţii Liceului Tehnologic Mârşa. Se vor amenaja sălile de curs, conform normativelor în vigoare, iar clădirea va dispune de toate instalaţiile, dotările şi utilităţile necesare desfăşurării normale a activităţilor. Din punct de vedere al utilizării spaţiului, se vor avea în vedere normativele existente în ceea ce priveşte suprafaţa care trebuie să revină unui elev, creându-se şi spaţii pentru cabinete şi laboratoare.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna