Tribuna
De la Hora Unirii la Hora Uimirii. Dacă sărbătoreşti 24 ianuarie pe 18, de ce să nu mutăm și Ziua Naţională vara, că-i mai cald?
Dumitru CHISELIŢĂ
6057 vizualizari
De la Hora Unirii la Hora Uimirii. Dacă sărbătoreşti 24 ianuarie pe 18, de ce să nu mutăm și Ziua Naţională vara, că-i mai cald?
© Răzvan Negru
Şi uite aşa Cuza Vodă a ajuns ca Moş Crăciunii ăia de pe la grădiniţe, şcoli şi ONG-uri. Adică "a venit mai devreme". Cuza Vodă cu Unirea lui trasă de reni, pardon, doar cu unirea lui trasă de Moş Ion Roată, a venit mai devreme anul acesta la Sibiu, oraş care oricum are puţine spre deloc în comun cu Unirea Moldovei cu Ţara Românească şi cu Milcovul secat dintr-o sorbire (aşa credeam noi în şcoală, că o dată cu 24 ianuarie 1859 a dispărut râul Milcov de pe hartă, că l-au secat unioniştii. Dintr-o sorbire). Că aşa e pe la noi, modificăm date cum ne vine bine, pentru că de aia suntem autorităţi.

Aşa că dacă Moş Crăciun vine mai devreme la Grădiniţa nr. ţâşpe cu program random şi predare în limba, sau de la Asociaţia Foaie Verde Halim Fonduri, de ce nu ar veni Cuza Vodă cu Unirea şi Milcovul lui cu tot (including domnul senior Ion Roată, apropo, câtă băutură a inspirat evenimentul ăsta istoric, acum pe bune...) la Sibiu-Hermannstadt "siti of calceăr", dacă autorităţile doresc asta?

 

Logică de autorităţi localo-judeţene: dacă e liber nu vine lumea, dacă e lucrătoare, rupe gardul 

Deci, conform logicii autorităţilor pe care le avem, să serbezi 24 Ianuarie de 24 ianuarie nu e bine, pentru că pe 24 ianuarie e sărbătoare şi nu prea se face să sărbătoreşti Unirea de Ziua Unirii, ca orice fraier cu pene, că nu de aia ţi-a dat statul ăla liber, să faci ţopa-ţopa în cerc în Piaţa Mare (nu în Piaţa Unirii!), ci ca să pleci şi tu, ca beneficiarul bugetar special, de liberele date de la Stat, la un schi pe la boicotaţii de austrieci sau la mai scumpii de români, la un grătar în fundu casei de vacanţă, într-o vizită la bătrâni sau, dimpotrivă, la nepoţi, ori să profiţi să mai speli ocalele acelea mici şi mari cu care iei decizii ciudate pentru oraş şi alte ATI-uri, pardon, UAT-uri. 

Avem aici o moarte a logicii sau un banc sec cu "autorităţi". Deci, citiţi cu atenţie:

Pe 24 Ianuarie e sărbătoare. Dacă e sărbătoare, e liber (la unii, nu la toţi) prin lege. Dacă e liber, lumea (care are liber) nu sărbătoreşte sărbătoarea, că are alte treburi. Idem, dacă e liber, nici autorităţile nu sărbătoresc sărbătoarea. Pentru că e liber de sărbătoarea pe care nu o sărbătoreşti pentru că ai liber. Aşa că sărbătoreşti sărbătoarea când NU e liber. Deci sărbătoreşti când nu e sărbătoare. De sărbătoare faci altceva pentru că ai liber din cauza sărbătorii pe care nu o sărbătoreşti pentru că ai liber pentru că e sărbătoare.

E ca o definiţie a logicii în administraţia românească şi nu doar românească. Adică zici "Bine, lasă", ca să scapi de detalierea explicațiunilor, că dai altfel în Eugen Ionesco şi al său teatru al absurdului ori în poeziile lui Urmuz.

 

Avem şi o explicaţie suferind de aceeaşi moarte a logicii. Ea sună aşa: din cauză că 24 ianuarie e liber (bun...) şi pentru că şi 23 ianuarie e liber (bun...) şi că înainte e şi un weekend care e liber (oau!) 24 ianuarie se va sărbători la Sibiu pe 18 (mda...). E normal? Nu. Bine, nu-i nimic. Explicația continuă aşa: dacă e liber pe 24 ianuarie şi în jurul ei, va fi mai puţină lume la sărbătoarea aceea cu "hai să dăm mână cu mână/Măi muntene măi vecine" decât pe 18 ianuarie, când e zi lucrătoare. Ei, bate ideea? Da. Bate a gol.

 

Adică ei zic că se adună mai puţină lume dacă e liber decât dacă e zi de lucru şi lumea e normal, la lucru, la ora aia cu hopa-ţupa în Piaţa Mare. La care se mai adaugă şi turiştii, care efectiv nu au ce căuta la Sibiu când au liber în minivacanţa de 24, şi preferă să invadeze burgu' efectiv doar în zile lucrătoare, cu punct culminant la ora 12, pe 18 ianuarie, că aşa consideră "autorităţile" care au sedii prin oraş. 

Aţi înţeles? Eu da. "Autorităţile" nu au mai avut chef să se deranjeze pe 24 ianuarie, pentru a nu-şi tulbura liberele primite CU OCAZIA sărbătorii din 24 ianuarie, aşa că au făcut un fel de mai multe feluri în avans, ca să nu se spună că nu "au marcat" momentul conform cerinţelor de la centru. A fost să fie 18 ianuarie, putea fi şi 18 iulie sau noiembrie, vorba e că s-a marcat? S-a! Să hie acolo, trecem la CV. Atunci, de libere, pot face chestii mult mai relaxante decât să se expună alături de populaţie, că doar nu e încă virgulă campanie electorală de să te iei pe după cap cu orice Nea Franzelă ca să arăţi cât de aproape de "massele largi populare" eşti tu, care eşti. Adică, hai să nu ne stricăm minivacanţa de sărbătoare ca să marcăm sărbătoarea. O putem face mai iute, aşa scăpăm de un deranj, găsim noi o explicaţie. Cea ce am şi avut spre veselia tuturor celor care au citit ştirea despre şi despre-plus. 

Ce-i drept, cu excepţia prefectului, am observat că multe autorităţi au ales să nu participe la cel mai înalt nivel la această sărbătoare, lăsând sarcina pe spinarea celor a căror funcţie începe cu "vice-". Deci şi devansaţi, şi dublu nederanjaţi, felicitările mele ce să povestesc, de parcă nu ai fi plătit să faci şi asta, că nu e vorba aia, din ziua ta liberă. Că de aia ai şi decalată sărbătoarea, de dragul "liberei".  

 

Paradoxal, cetăţenii "beneficiari" nu au fost încântaţi... 

La o idee aşa super-mega-giga-ingenioasă, era de aşteptat ca reacţia publicului locuitor sau doar trecător prin oraş, să fie de la dat pe spate şi leşinat de încântare ca atunci când Elvis intra în clădire, în sus. Bun, am schimbat Hora Unirii cu Hora Uimirii, pentru ca cel care are timp c***lău măria ta pe 24, să joace fără să câştige pe 18 ianuarie, când nu e liberă. Era de aşteptat ca lumea să zică, la apariţia publică a informaţiei şi după ce a încins o horă pe cinste "mână cu mână" în Piaţa Mare pe melodia şi ritmul melodiei cu care se încheia programul TV în vremea lui Ceauşescu, că oau ce cool e aşa că bine că s-a făcut acum că efectiv nu mai aveam răbdare, man. Dar, dimpotrivă. Cel puţin în comentariile la ştirea respectivă cu celebrarea în avans, oamenii nu au fost fierţi pe idee. 

"Ce aiureală! De ce să nu sărbătorim în 24 ianuarie? Atunci au alte shuste?" (anonim); "Deci avem sărbătoare naţională (cu zi liberă pentru a marca momentul şi a sărbătorii), dar un individ numit in funcţie politic decide să sărbătorească în altă dată, în timpul săptămânii, pentru că în ziua sărbatorii are ceva mai important de făcut decât să cinstească istoria naţională- ("S"); "Eu cred că anu' acesta o să sărbătoresc Crăciunul în 20 decembrie, văd ca e la modă (Prosteala); "A fost schimbată data în care sărbătoream UNIREA şi nu am fost anunţaţi? (anonim); "Am putea şti de ce organizatorii-Primăria, Cons. Judeţean, Prefectura - au organizat sărbătorirea în avans a Unirii? Ce motive au avut să devanseze sărbătoarea? SĂ LE FIE RUŞINE!!" (Dorin); "Care sibieni? Cei aflați în timpul programului de muncă? Ah, gata, am priceput, pensionarii speciali, ăia-s sibienii.

O idioțenie mai mare nu puteau debita decât (...-cuvinte cam prea dure pentru a mai le re-reproduce), să devansezi data sărbătorii într-o zi lucrătoare motivând că "vrei să fie prezenți cât mai mulți sibieni” (...) (Centaurus) 

Adică hopa, "targetul", nu a primit cu bucurie ideea sărbătoririi lui 24 ianuarie la modul, "la ce dată avem chef, doar atunci când e ea nu". Iar aici sunt câteva dintre comentariile de la noi. Alte publicaţii care au oferit şi ele ştirea au avut alte comentarii, nu le reproducem aici, sunt comentariile de la ei să şi le stăpânească sănătoşi, dar oricum ideea era tot aia, că decalarea asta nu a fost de dragul cetăţenilor, ci ca să aibă domnii şi doamnele libere nestingherite. Că doar de aia îi plătim.

 

Dar de ce să nu serbăm orice, oricând avem chef? 

... Şi să ne băgăm picioarele în datele calendaristice, mai ales când e pe libere? Uite, hai să zicem că asta cu 24 ianuarie este o sărbătoare relativ minoră, mai ales la Sibiu, care la 1859 nu s-a unit cu nimeni şi că în general, legăturile oraşului nostru cu Alexandru Ioan Cuza au fost doar de găzduire la hotelul care era unde acum e Agenţia Teatrală şi faimoasa şi regretata fostă Franzelărie. Asta când deja Cuza era "concediat" din funcţia de principe şi luase calea exilului cu familia şi posibil spre sigur, amanta oficială (care a avut o contribuţie interesantă la abdicarea via "Monstruoasa Coaliţie”). Deci, cum toate au un început şi dacă ne putem băga picioarele liniştiţi într-o dată a unei sărbători pentru a o "marca" atunci când vrea muşchiul nostru, eu zic că a sosit şi vremea unei revizii, a unei reconfigurări, a unei reforme în arta asta a sărbătoritului naţional.

Uite, sunt, pun pariu, în asentimentul multor români că data de 1 Decembrie luată ca zi de sărbătoare naţională o avea semnificaţiile ei istorice, dar, meteorologic vorbind, e cam dezastru. Pe 1 Decembrie, de obicei, e nu ştii cum, numai bine nu. Ba e trecerea aia de la frig umed la pre-îngheţ, plus că bate şi vântul, de dai în depresie la cum ţi-e. Ba e urât şi întunecat, de nu ai chef nici să dormi. Ba ninge, ba plouă. În niciun caz nu este vreme de sărbătorit, de bucurie, de mers la defilare şi apoi la iarbă verde. Deci propun ca 1 Decembrie Ziua Naţională să fie sărbătorită mai repede, aşa, prin august-septembrie. E cald, e soare, sunt culori faine dacă nu au defrişat ăştia în zonă, poţi pleca, poţi sta afară, poţi să petreci. Uite, de exemplu, în 2022 Sibiul nu a gustat Ziua Naţională, că a fost printre puţinele localităţi mari unde nu s-a organizat o defilare şi încă nu a explicat nimeni de ce. Ei, dacă era aşa, mai pe vară, poate era altcumva... La fel, Crăciunul poate fi comasat cu Anul Nou că şi aşa majoritatea nu au idee de adevărata semnificaţie a sărbătorii, aşa că toate se pot serba undeva prin octombrie, când sunt Zilele Berii, ca să puşte mai mulţi iepuri dintr-un foc. Plus că e alt farmec să faci numărătoarea inversă luată de la americani, în blugi şi tricou, nu în costumaţie de iarnă. Iar Moşul să nu mai facă "hohoho" ca la America ci "tziki-tzaki tziki-tzaki hoihoihoi" ca la Bavaria. 

Şi aşa se poate face cu orice alte sărbători, de la atestări documentare, naşteri- tăieri de moţ--decese de poeţi şi alte nume de enciclopedie, ziua firmei, ziua porţilor deschise sau doar întredeschise, zile de naştere, nunţi de aur-argint-bronz-diamante-briliante, că doar suntem o ţară liberă şi nu ne cramponăm de prejudecăţi medievale ca datele calendaristice. Păi nu? Aşa că dacă am sărbătorit 24 ianuarie pe 18, de ce să nu sărbătorim Ziua Naţională pe vară? 

Până atunci, măcar să fi pus de o Hora Uimirii pe 24 Ianuarie. Că a Unirii a fost. Pe 18.  

 

© Răzvan Negru
© Răzvan Negru
© Răzvan Negru






comentarii
20 comentarii

D-l Chiselita,am apreciat articolele D-vstr.pana acum si le-am citit de la a la z cum se zice,dar dupa parerea mea articolul acesta este mult prea lungit. L-am citit in zig zag ca sa termin mai repede,pentru mine daca era mai scurt era mai bine.
Lae
24.01.2023 17:28
In sfarsit a reusit Chisalita sa gaseasca ceva unde nu a fost nici un pesedist si dai critica.Nu poti face din Chisalita decat un pesedist obosit care a gasit un prilej sa isi indruge ineptiile pe 2 pagini. Stai linistit pesedistule ca partidul pe care il iubesti atat nu va lua in Sibiu mai mult de 10 la suta indiferent cate tampenii vei mai scrie tu pina la alegeri.
Vivi Dragan
24.01.2023 19:35
Mai ofticatilor, Chisalita are dreptate 100%. Cum sa sarbatoresti ziua unirii cu 6 zile inainte ca sa plece PNL-istii in concediu. Daca facea PSD asa ceva ati fi urlat ca apucatii. Daca au facut-o cretineii de pnlisti e de vina Chisalita. Mari cretini postacii astia de la PNL.
24.01.2023 20:12
Tampitii aia de liberali chiar au jucat hora unirii in Piata Mare cu 6 zile inainte? Oricat de redus ai fi sa faci asa ceva e de SF.
Ionut
24.01.2023 20:25
dar organizatori ce au spus?
sibian
24.01.2023 20:51
Chiar ca s-a lungit. Putea spune lucrul acesta in mai putine cuvinte! sa traisca Mica Unire!
@Lae
24.01.2023 21:25
Sa mai facem si bascalie, redactore! Cine isi mai aminteste de caciula pe care a purtat-o Klaus johannis acum vreo 4-5 ani la Iasi de Mica Unire? L-a facut invidios si pe Mihai Viteazul care n-a avut asa ceva! Pe Ceausescu l-a descalificat din start - dictatorul avea o biata caciula de astrahan. (De, era patriot, nu ca cei care ne conduc acum...)
24.01.2023 21:28
Chiar de prost gust, sa nu sarbatoresti marcarea evenimentului cand ti se da liber, ci sa il sarbatoresti prin strainatate sau te miri pe unde ????. Dar "in tara tuturor posibilităților”… e posibil "ce vor muschii lor”, ca de aia sunt șefi .
Ps. Stilul seamana cu al altui tribunist (N. I Dobra)
Ramona
24.01.2023 22:18
ASTA CHIAR NUMAI IN sibiu SE PUTEA INTIMPLA
bumix
24.01.2023 22:36
Nu ne mai miram de prea multe, doar stim ca Sibiul o are in frunte pe Dancila 2.
Veteranul
25.01.2023 08:48
Lighioanele PNListe sar ca arse cand dau cu mucii-n fasole. Se straduiesc sa distruga si sa batjocoreasca Romania de cand le-au facut masonii partid si se luptau cu Mihai Eminescu la Timpul.
De la infiintare ati fost niste lepre masonice, ticalosilor. Acum, ca sunteti aliati cu comunistii PSDisti v-ati dat arama pe fata. Antinationali si antiromani, partid de stanga cum ati fost mereu.
PNL-PSD aceeasi mizerie
25.01.2023 09:00
Psd a sarbatorit in 24 nu in 18 ca liberalii sibieni. Bravo lor !
Marius
25.01.2023 09:08
Mi se pare o rusine ca 23 august nu e nici macar zi libera. Ne-am aliat cu America atunci.
25.01.2023 09:21
hai sa nu o jignim pe Dancila. Cat era ea de limitata, pe ansamblu era cateva clase peste gluma proasta ce o avem noi drept primar. Ce sa mai zicem de aroganata ei ce tinde la infinit si de cumetriile dovedite cu NSA, si altii sau cu ilegalitatile pe fata facute pentru keul pe Cl. Dumbravii nr. 101 unde lipsesc 20 de locuri de parcare dar asta nu e o problema daca esti prieten cu dulapul si cu lingaii lui locali.
sibian
25.01.2023 09:51
Culmea tupeului la partidul condus de individa țurcan.
Aveți grija și deschideți ochii la vot!
Ioan
25.01.2023 10:23
Poate ziua națională ar trebui să coincidă cu ziua de naștere a lui A.I. Cuza, adică 20 Martie !
Sau cu cea a Președintelui în exercițiu ( 13 Iunie ) !!
Sile
25.01.2023 13:45
Veterane, n-o jigni pe dna Dancila!
@Veteranul
25.01.2023 16:18
Nu le dati idei!
@Sile
25.01.2023 16:19
Mortal articolul, de fapt, ca tot ce e semnat D. Chiselita! Sunt fan! Daca e prea lung, inseamna ca tot asa cititi si o carte, mai pe scurtatura, sau tot asa vizionati si un film...Apropo de carti, are acest jurnalist vreo carte scrisa, ca as citi-o cu nesat, are talent cu caru'!
In ce priveste incurcarea sarbatoririi cu sarbatorile, as propune sa mai scurtam posturile, si sa incepem Craciunu, dar mai ales Pastile mai repede, ce ziceti? Just kidding!
cititor
25.01.2023 23:13
Da, au jucat hora unirii mai devreme, dar a venit si mos Ion Roata. Cred ca mos Ion Roata mai avea si alte angajamente, de-aia a venit la Sibiu mai devreme! Traiasca Mica Unire! De guvernanti, numai de bine! (ha, ha, ha)
26.01.2023 07:06
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA