Articol
Locuitorii orașului Agnita au trăit bucuria sărbătoririi Zilei Naționale a României la Monumentul Eroilor din parcul Căpitan Axente Lene, unde a avut loc un ceremonial militar- religios organizat de Primăria și Consiliul Local al orașului.
Evenimentul a avut loc în prezența fanfarei militare a garnizoanei din Sibiu, a Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu și a unui grup de militari de la Centrul Național de Instruire Unită „Getica” de la Cincu.
Ceremonialul a început cu momentul solemn al intonării Imnului Național al României și a continuat cu oficierea unui Te Deum, de către preoții parohiilor din Agnita.
După oficierea serviciului religios, preotul Protopop Andrei Iancu a rostit o alocuțiune în care, menționând aportul Bisericii la actul de la 1 Decembrie 1918, a spus; „ Acum, la acest ceas aniversar, suntem invitați fiecare dintre noi să ne alăturăm lor, celor care au realizat Marea Unire, prin păstrarea libertății, credinței, limbii, culturii. Suntem chemați să nu fim indiferenți față de aceste daruri oferite nouă de înaintașii noștri. Faptul că în Agnita, Marea Unire de la 1 decembrie este sărbătorită astăzi de ziua Sf. Apostol Andrei și a Sf. Ierarh Andrei Șaguna, arată o dată în plus că poporul român s-a născut concomitent cu creștinismul, iar credința și unitatea națională sunt un tot inseparabil, care dau identitate României.”
În cuvântarea sa, Primarul orașului Agnita, Alin-Ciprian Scheau-Gull a spus: „Astăzi este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre. Este ziua în care celebrăm sentimentele profunde care, generație după generație, ne unesc în jurul unor idealuri și proiecte majore. Ziua de 1 decembrie este un eveniment istoric, devenit simbol, în fața căruia, în fiecare an, ne plecăm fruntea și spunem cu recunoștință- mulțumesc!”
După cele două alocuțiuni, un grup de militari de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a depus pe soclul monumentului coroane de flori din partea: Primăriei orașului Agnita, Consiliului Local Agnita, Consiliului Județean Sibiu, Garnizoanei Sibiu, Centrului Național Getica de la Cincu, poliției orașului Agnita, a instituțiilor și partidelor politice din orașul Agnita.
Ceremonia din Parcul Eroilor s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare constituit dintr-un pluton al Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, al plutonului de pompieri din Agnita și a Fanfarei militare de la Garnizoana din Sibiu.
Sărbătorirea Zilei Naționale a României a continuat la Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” printr-un spectacol dedicat acestei mari sărbători naționale.
Protagoniștii acestui frumos spectacol au fost grupurile vocale și soliștii pregătiți de prof. Doina Părău, dansatorii din ansamblurile Cununa și Hârtibaciul coordonați de prof. Ioan Sârbu, soliștii Claudia Mihăilă, Marcel Părău și Constantin Vasilescu.
A fost un spectacol pe măsura marii sărbători naționale, cu poezii și cântece patriotice dar și cu colinde, într-un scenariu realizat, ca și evenimentele din Parcul Eroilor, de către Iulia Sekeli.